Καραθανασόπουλος: Δεν πρέπει η κρατική παρέμβαση στην προστασία των παιδιών να μετατοπίζεται, στον ιδιωτικο τομέα
Το ”κομβικό ζήτημα της απουσίας της άμεσης κρατικής παρέμβασης στην προστασία των παιδιών”, ανέδειξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, σε τηλεοπτική συζήτηση στο ERT News το βράδυ της Παρασκευής, αναφερόμενος στις πρόσφατες καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι τα φαινόμενα αυτά «σχετίζονται άμεσα με την εκτεταμένη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ‘νόμιμη’ εργασία από την ηλικία των 12 ετών, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς» ενώ υπογράμμισε επίσης «την μετατόπιση του ρόλου του κράτους, από το να παρέχει προστασία σε αυτά τα παιδιά, στο να μεταφέρει, είτε με τη λογική της αποϊδρυματοποίησης, είτε με τη λογική της δράσης διαφόρων, λεγόμενων ΜΚΟ και ‘φιλανθρωπικών’ οργανώσεων, τη ευθύνη σε ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δρουν χωρίς έλεγχο και ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς και για ιδιοτελείς λόγους».
Ανέφερε ακόμα, ότι η κυβέρνηση φέρνει μόνο 1700 ψυχολόγους για 43.000 σχολικές μονάδες, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν να επιτελέσουν ένα έργο, ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τέτοιου είδους περιστατικά και ζητήματα».
Σε ερώτηση σχετικά με τα μεγάλα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος που φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά, σημείωσε ότι «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν», επισημαίνοντας ότι «η απελευθέρωση της Ενέργειας και η ‘πράσινη μετάβαση’ διαμόρφωσαν ένα πανάκριβο μείγμα». Πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις των αστικών κομμάτων είναι αποσπασματικού χαρακτήρα» και πως «αν δεν υπάρξει σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις».
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι δεν αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία ως αιτία της ακρίβειας, επισήμανε ότι «βεβαίως είναι αιτία από την άποψη της όξυνσης των ανταγωνισμών οι οποίοι υπάρχουν για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και τις διαδρομές (μεταφοράς ενέργειας). Η σύγκρουση που γίνεται σήμερα στην Ουκρανία, ουσιαστικά ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ με τους συμμάχους της, είναι μια τέτοιου είδους σύγκρουση, την οποία πληρώνει πρώτα και κύρια ο λαός της Ουκρανίας αλλά και οι λαοί της Ευρώπης».
«Οι (ενεργειακές) πηγές δεν καταστράφηκαν. Αξιοποιούνται και χειραγωγούνται με τέτοιο τρόπο, για να κερδίσουν κάποιοι, για να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά συμφέροντά τους και χαμένοι είναι οι λαοί. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να απεγκλωβιστεί και από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να μη συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο και ταυτόχρονα να μη συμμετέχει και στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία» πρόσθεσε.
«Τέτοιοι ανταγωνισμοί που υπάρχουν στην Ουκρανία, υπάρχουν και σε άλλες περιοχές όπως η Αν. Μεσόγειος και η Νότια Θάλασσα στην Ασία. ‘Αρα το ζήτημα της όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα θα εκδηλώνεται με πολέμους, περισσότερο ή λιγότερο γενικευμένους και με καπιταλιστικές κρίσεις» εκτίμησε ο βουλευτής.
Αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι είναι «στάχτη στα μάτια» οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όταν «στις 25 Μαρτίου του 2021, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν από κοινού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον κανονισμό για την πώληση και διακίνηση κατασκοπευτικού υλικού, κανονισμό τον οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ», και ενώ «τα τρία κόμματα ψήφισαν στη Βουλή ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας, που επιτρέπει συλλογή και εμπορία προσωπικών δεδομένων στο όνομα της ‘πρόληψης κινδύνων για δημόσια ασφάλεια’».
Καταλήγοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «ο λαός με την πάλη του, μπορεί και πρέπει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση».