Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Το ν/σ για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη οδηγεί σε υποβάθμιση του ΕΣΥ

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Το ν/σ για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη οδηγεί σε υποβάθμιση του ΕΣΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) διαφωνεί με όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση & λοιπές διατάξεις», που «ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της πλήρους & αποκλειστικής απασχόλησης των Ιατρών του ΕΣΥ. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, θα οδηγήσει -κατά την άποψή μας- σε υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τονίζουν οι ιατροί μέλη του Συλλόγου, σε ανακοίνωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γγ του ΔΣ του ΙΣΠ, οι γιατροί του Πειραιά ζητούν από το υπουργείο Υγείας την άμεση μονιμοποίηση των Επικουρικών Ιατρών, την επαναφορά του μισθολογίου στο ΕΣΥ, στις επιτροπές για την κρίση των Ιατρών του ΕΣΥ να μη μετέχουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ επειδή δεν έχουν καμία σχέση με το Ιατρικό επάγγελμα, ενώ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι συμφωνούν με την πρόταση του υπουργού Υγείας, κ. Πλεύρη, για τον μεικτό τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών Ιατρών στο νέο σύστημα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΙΣΠ:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά διαφωνεί με όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου “Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση & λοιπές διατάξεις”,  που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της πλήρους & αποκλειστικής απασχόλησης των Ιατρών του ΕΣΥ.  Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε Υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, θα οδηγήσει κατά την άποψή μας  σε υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση των Επικουρικών Ιατρών (σύστημα που κάποια στιγμή πρέπει να καταργηθεί, διότι «μπαλώνει τρύπες», αλλά δεν λύνει προβλήματα), καθώς και την επαναφορά του μισθολογίου στο ΕΣΥ, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ.

Όσον αφορά τον τρόπο κρίσης των Ιατρών του ΕΣΥ, θα πρέπει οι επιτροπές να είναι μικρότερες αριθμητικά, τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μόνο ιατρικά και βέβαια στις επιτροπές αυτές δεν έχουν καμία θέση οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, οι οποίοι  -στην σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία τους- δεν έχουν καμία σχέση με το Ιατρικό επάγγελμα.

Τέλος, σχετικά με την πρόταση του υπουργού Υγείας, κ. Πλεύρη, για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών Ιατρών στο νέο σύστημα, δηλαδή τη δημιουργία ενός μικτού συστήματος, στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης Ιατρός με ένα μικρό αριθμό ασθενών (περίπου 857) και, παράλληλα, να έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους να καθορίζει ο ίδιος την αμοιβή του, μας βρίσκει σύμφωνους και δεν απέχει πολύ από τις αρχικές μας προτάσεις.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                                   ΚΑΨΟΚΟΛΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

Σχετικά Άρθρα