Υποκλοπές/ παρασκήνιο: Πώς η Όλγα Κεφαλογιάννη γίνεται πρόσωπο-κλειδί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Υποκλοπές/ παρασκήνιο: Πώς η Όλγα Κεφαλογιάννη γίνεται πρόσωπο-κλειδί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Μπορεί το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη δημόσια διαβούλευση (και προκαλεί ήδη αντιδράσεις) να προβλέπει την έμμεση άρση του απορρήτου ως προς την ενημέρωση όσων παρακολουθούνται, αλλά μετά την παρέλευση τριετίας (!) και με τις σχετικές αποδείξεις κατεστραμμένες (στους 6 μήνες μετά την παύση της παρακολούθησης), το μείζον, για πολλούς, θέμα είναι, ωστόσο, πως δεν διαθέτει αναδρομική ισχύ.

Κι επειδή οδεύουμε προς τις εκλογές, το ζήτημα δεν είναι εάν θα ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης (ή οιοσδήποτε άλλος από τις λίστες) το 2024 (…), στην καλύτερη περίπτωση, αλλά εάν θα καταστεί εφικτό να φτάσουμε στις κάλπες με καθαρό τοπίο και χωρίς σκιές.

Εδώ, λοιπόν, μπαίνει το θέμα της άρσης του απορρήτου.

Η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία είναι και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου και ενόψει της σύγκλισης της Επιτροπής που θα εξετάσει τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Φέλιξ Μπίτζιο, Γιάννη Λαβράνο και Ταλ Ντίλιαν. Έσπευσε, όπως αναφέρει και ο “Βηματοδότης”, συγκεκριμένα να διαμηνύσει ότι στην εν λόγω Επιτροπή δεν υπάρχει απόρρητο. «Η Βουλή έχει αποφασίσει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάποια πρόσωπα από αυτά που διαβάζουμε ότι εμπλέκονται με τις εταιρείες αυτές. Περιμένουμε, είπε, απαντήσεις όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην Επιτροπή αυτή», για να προσθέσει ότι «το θέμα του απορρήτου δεν μπορεί κανείς πλέον να το επικαλείται στην Επιτροπή. Ειδικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που εκ του κανονισμού της Βουλής έχει το δικαίωμα του ελέγχου δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο».

Πώς, λοιπόν, όταν υποτίθεται ότι εισηγείσαι την ενημέρωση όποιων παρακολουθούνται, έστω και μετά την παρέλευση τριετίας, επιμένεις στο απόρρητο για την υπόθεση των υποκλοπών που συγκλονίζει το πολιτικό σκηνικό και δυσφημεί την χώρα στο εξωτερικό; Στο ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν και οι βουλευτές της Ν.Δ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Διότι, ακόμα και εάν τα πρόσωπα που θα κλητευθούν (όσοι και εφόσον πάνε) θέλουν να επικαλεστούν στο απόρρητο ξανά, η στάση των βουλευτών της Ν.Δ θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Να σημειώσω ως προς αυτό: Η ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει οριακή πλειοψηφία. Διαθέτει 10 βουλευτές έναντι 9 της αντιπολίτευσης. Η προσδοκία της αντιπολίτευσης είναι να διαφοροποιεί ένας ή δύο νεοδημοκράτες βουλευτές. Τότε, λένε, ίσως αλλάξουν τα πάντα και να βρεθεί ο Γρηγόρης Δημητριάδης ενώπιον της Επιτροπής.

Ποιοί είναι οι βουλευτές της Ν.Δ στην επιτροπή; Κρατήστε τα ονόματα:

Κώστας Μπούρας, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Καραγκούνης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σταύρος Κελέτσης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει ήδη τοποθετηθεί και, παρά τις πιέσεις που της ασκούνται, δεν φαίνεται πως θα υποχωρήσει. Το ίδιο και ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος έχει επίσης εναντιωθεί στο απόρρητο, έχει, δε, κρεμασμένη την κάπα του (όπως λέει ο θυμόσοφος λαός) αφού δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές (θέλει να διεκδικήσει την περιφέρεια Πελοπονήσου ως ανεξάρτητος). Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και εφόσον όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφωνήσουν (κάτι μάλλον βέβαιο), ο συσχετισμός στην Επιτροπή μεταβάλλεται. Το 10-9 μπορεί να γίνει 8-11. Σε αυτή την περίπτωση οι πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο των υποκλοπών θα πιεσθούν να μιλήσουν. Κι αν επιμείνουν στο απόρρητο;

Αφήστε που και οι βουλευτές της Ν.Δ που δεν θα συναινέσουν, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί το κάνουν.

Σχετικά Άρθρα