Βαρουφάκης: “Άλλο να απαιτούμε την άρση ασυλίας του Κλ. Γεωργιάδη, κι άλλο εσείς να παριστάνετε το “πλήρωμα” του κ. Αλαφούζου”

Βαρουφάκης: “Άλλο να απαιτούμε την άρση ασυλίας του Κλ. Γεωργιάδη, κι άλλο εσείς να παριστάνετε το “πλήρωμα” του κ. Αλαφούζου”

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, με 180 ψήφους υπέρ και 91 κατά σε σύνολο 271 ψηφισάντων βουλευτών.

Η αίτηση της εισαγγελικής αρχής για άρση της ασυλίας του βουλευτή μεταβιβάστηκε στη Βουλή μετά από μήνυση του επιχειρηματία, Γιάννη Αλαφούζου, για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του, εκ μέρους του κ. Γρηγοριάδη. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια, την άρση της ασυλίας του βουλευτή, την οποία ζήτησε και ο ίδιος ώστε, όπως είπε, να λογοδοτήσει στον φυσικό του δικαστή.

Σε παρέμβασή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τον Κοινοβουλευτισμό» και ταυτόχρονα είπε πως «είναι μια καλή μέρα για να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει ο Κοινοβουλευτισμός», με αιχμή τη μήνυση εναντίον του βουλευτή του κόμματός του, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, μια σειρά από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που δείχνουν – όπως είπε – όσα έκαναν οι Έλληνες πλοιοκτήτες που μετέφεραν και μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο του κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Κι εσείς εδώ από την ΝΔ, μιλάτε για ανυπεράσπιστο Αλαφούζο ο οποίος χρειάζεται την προστασία μας. Το κανάλι του κ. Αλαφούζου δαιμονοποιεί όποιον μιλάει για την ανάγκη ειρήνευσης στην Ουκρανία, την ώρα που ο ίδιος αιχροκερδίζει μεταφέροντας το αργό πετρέλαιο του κ. Πούτιν. Υπάρχει όμως και ένα θέμα νομιμότητας και συνταγματικής διάστασης. Εμείς απαιτούμε σήμερα την άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη, αλλά δεν μπορεί να διώκεται ποτέ κανένας βουλευτής για όσα είπε από το βήμα της Βουλής. Το μήνυμά μας όμως προς τον κόσμο του ΜέΡΑ25 που μέρος του εκφράζει εντάσεις στην απαίτηση της άρσης ασυλίας του κοινοβουλευτικού μας εκπροσώπου είναι: δεν υπάρχει ασυλία βουλευτών, εδώ υπάρχει απλά ομηρία προς την κυβερνητική πλειοψηφία. Καμία κυβερνητική πλειοψηφία όμως, δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να κρίνει τα λόγια μας από αυτό το βήμα, μόνο οι πολίτες. Όσο ωστόσο υπάρχει το σημερινό νομικό-συνταγματικό καθεστώς, σιγά που θα τους κάνουμε την χάρη να κρυφτούμε πίσω από την βουλευτική ασυλία. Σας βλέπουμε όμως κι εσάς της κυβερνητικής πλειοψηφίας κάπως ανακουφισμένους που ο Κλέωνας Γρηγοριάδης ζητάει την άρση της ασυλίας του. Άλλο όμως εμείς να το απαιτούμε, κι άλλο εσείς να παριστάνετε το “πλήρωμα” του κ. Αλαφούζου για να συγκαλύπτει τα εγκλήματά του» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο δικαστικός δρόμος προς τον ολοκληρωτισμό και τη δικτατορία είναι περπατημένος. Η διαδικασία της πολιτικής εξόντωσης και του εκφοβισμού ξεκίνησε στη χώρα μας από τον κ. Ξενοκώστα στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το ναυπηγείο της Σύρου και τώρα όλοι μαζί δώσατε και της Ελευσίνας. Ευτυχώς τις αγωγές SLAPP του κατά των πολιτών στη Σύρο, το δικαστήριο της Σύρου τις πέταξε στα σκουπίδια. Τα ίδια κάνει και η κ. Μελόνι στην Ιταλία με τον Σαβιάνο, επειδή τόλμησε να της ασκήσει κριτική και να καταδείξει τους πνιγμούς παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Είναι ολισθηρότατος και εσείς πάνω σε αυτόν τον δρόμο βαδίζετε σήμερα από την κυβέρνηση. Φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκρουση με την ολιγαρχία δεν μπορεί να είναι α λα κάρτ, γιατί προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύγκρουση με όλους αυτούς» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος επίσης προς το ΚΚΕ ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα συγκεκριμένα άτομα πράγματι, αλλά το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός, «στη χώρα αυτή όμως είναι και συγκεκριμένα τα άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά και δεν τους ενοχλεί απλώς η κριτική στον καπιταλισμό, αλλά το να τους ξεσκεπάζουμε συγκεκριμένα για τα εγκλήματά τους».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Γρηγοριάδης, κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί «πόσο καλά γνωρίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές πόσο βρώμικη, ανήθικη και απάνθρωπη είναι η δουλειά που κάνουν, από το ξέσπασμα του πολέμου με το πετρέλαιο του κ. Πούτιν, που αρκεί να την περιγράψεις δημόσια για να σου κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση […] Όμως, δυστυχώς για τους Έλληνες εφοπλιστές, δεν τους συκοφαντήσαμε. Τους αποκαλύψαμε στον ελληνικό λαό, όπως είχαμε χρέος να κάνουμε κι αν δεν τους αρέσουν οι αποκαλύψεις μας, θα πρέπει να βρουν έναν άλλον τρόπο -εντιμότερο και πιο ηθικό- για να κάνουν τη δουλειά τους. Ποια ήταν η αποκάλυψη του ΜέΡΑ25 που τόσο ενόχλησε τους Έλληνες εφοπλιστές; Ότι ενώ πριν από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου μετέφεραν και διακινούσαν παγκοσμίως με τα καράβια τους, μόλις το 20% του πετρελαίου του κ. Πούτιν, ένα μόλις μήνα μετά βρέθηκαν να μεταφέρουν το 50%», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, εξάλλου κατέθεσε δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο σύμφωνα με τον οποίο -όπως είπε- «αποδεικνύουν ότι σε ένα μόλις μήνα απ’ το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου οι Έλληνες εφοπλιστές ανέβασαν το ποσοστό τους στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, στη μεταφορά του πετρελαίου του κ. Πούτιν, από 20% σε 50%, και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα εθνικά αυτά καμάρια σας έχουν ξεπεράσει και το 60% κι αυτό το πέτυχαν χάρη στο βέτο που προβάλλει το πολιτικό προσωπικό τους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Και είστε εδώ πέρα σήμερα και κανείς σας δεν φαίνεται να ντρέπεται ιδιαίτερα γι’ αυτό το επαίσχυντο βέτο που βάλατε, αλλά κυρίως για όλα τα βέτο που τόσα χρόνια δεν βάλατε, όλοι σας ανεξαιρέτως όσοι κυβερνήσατε μνημονιακά για να μην κοπούν οι συντάξεις και οι μισθοί των συμπολιτών μας, για να μην καταλήξουν στο Ντέλαγουεαρ και στα Κέιμαν Άιλαντς τα σπίτια των συνανθρώπων μας, για να μην ξεπουλιέται η εθνική περιουσία μας από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο σας και βέβαια και πάνω απ’ όλα, για να μην αναγκάζονται εκατοντάδες χιλιάδες νέων συμπολιτών μας- είναι ήδη παραπάνω από επτακόσιες χιλιάδες- να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν», είπε επίσης.

Σε παρέμβασή της και η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής, Χαράλαμπο Αθανασίου ότι όταν εξεταζόταν η υπόθεση της άρσης ασυλίας του κ. Γρηγοριάδη, δεν προήδρευσε απλώς αλλά έβγαλε και απόφαση. Είπε επίσης ότι το πρόβλημα δεν αφορά μεμονωμένα τον κ. Αθανασίου, αλλά σύσσωμη στην συμπολίτευση καθώς, όπως υποστήριξε, κόπτεται σε αυτή τη διαδικασία, να δώσει τα διαπιστευτήριά της στον κ. Αλαφούζο.

Τόσο στον Γιάνη Βαρουφάκη και στις αναφορές του περί «μαύρης μέρας για τον Κοινοβουλευτισμό» όσο και στις αιχμές των δύο βουλευτών, απάντησε «για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις», όπως είπε, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, προεδρεύων της διαδικασίας στην Ολομέλεια και πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας, Χαράλαμπος Αθανασίου λέγοντας πως ο Κανονισμός δεν επιτρέπει στην Επιτροπή να εξετάζει τη βασιμότητα, νομική και ουσιαστική της κατηγορίας, παρά μόνο στην Ολομέλεια μπορεί να γίνει λόγος ενώ ο πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει την Επιτροπή για την κατηγορία και δεν βάζει προσωπικές του απόψεις. Αυτό, όπως είπε ο κ. Αθανασίου, μπορούν να το βεβαιώσουν όλα τα μέλη όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή και απευθυνόμενοι στην πτέρυγα του ΜέΡΑ25 ανέφερε: «Δεν σας αρέσουν αυτά που θα πω, αλλά θα τα πω. Είναι άλλο η συκοφαντική δυσφήμιση με βάση το άρθρο 61 ότι ο βουλευτής έχει δικαίωμα γνώμης και ψήφου στη Βουλή. Εξαιρείται η συκοφαντική δυσφήμιση η οποία δεν αλλοιώνεται. Όσον αφορά την εξύβριση για την λέξη “καθάρματα” εμπίπτει στο άρθρο 62 παρ 3 και είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα εκεί. Αν είχατε την καλοσύνη να διαβάσετε το πρακτικό της Επιτροπής θα δείτε ότι κάνω τον διαχωρισμό στο 61 και στο 62».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα