Αποστολίνα Τσαλταμπάση(Σ.Ε.Γ.Ε.): Να σταματήσουμε να ακολουθούμε τα “πρέπει” των γύρω μας και να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας

Αποστολίνα Τσαλταμπάση(Σ.Ε.Γ.Ε.): Να σταματήσουμε να ακολουθούμε τα “πρέπει” των γύρω μας και να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) μιλά στο libre για την επιχειρηματικότητα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που θέλει να ανελιχθεί στην αγορά εργασίας και να πετύχει, αλλά και τον ρόλο της ως μητέρα.

Όπως λέει η κ. Τσαλταμπάση «οι στερεοτυπικοί ρόλοι των φύλων παραμένουν βαθιά ριζωμένοι στην νοοτροπία των Ελλήνων, και δημιουργούν ακόμα και σήμερα ένα κλίμα ανασφάλειας και δυσπιστίας για τη κάθε γυναίκα που θέλει να δημιουργήσει ή να αναπτύξει τη δική της επιχείρηση».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

-Κυρία Τσαλταμπάση, πόσα χρόνια ασχολείστε με το επιχειρείν;

Αποστολίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.)

Η επιχειρηματικότητα ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου, αν αναλογιστούμε ότι ουσιαστικά μεγάλωσα μέσα στην επιχείρηση των γονιών μου. Συγκεκριμένα, από μικρή περνούσα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου στην επιχείρησή μας, κι έτσι ξεκίνησα να συμμετέχω σιγά σιγά, βοηθώντας τους γονείς μου και μαθαίνοντας από αυτούς.

Επομένως, για εμένα η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα ήταν φυσικό επακόλουθο. Πριν από 19 περίπου χρόνια, το έτος 2003, και σε ηλικία μόλις 27 ετών, αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και να δημιουργήσω την δική μου Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων. Χρειάστηκε μεγάλη αποφασιστικότητα και πολύ σκληρή δουλειά για να μπορέσω να σταθώ και αργότερα να αναπτυχθώ σε έναν από τους πλέον ανδροκρατούμενους κλάδους. Ακόμη και σήμερα ο κλάδος των Συμβούλων δεν είναι πολύ συμπεριληπτικός στο Γυναικείο Φύλο, φανταστείτε εκείνη την εποχή. Κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, αξιοποίησα και δημιούργησα ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, εντός και εκτός Ελλάδος, καταφέρνοντας σήμερα να είμαι υπεύθυνη για έναν Όμιλο Συμβουλευτικών Επιχειρήσεων, την OECON Group, με 6 συνολικά εταιρείες και ινστιτούτα, και να συμμετέχω ως Συνεπενδύτρια ή Business Angel σε άλλες 3 εταιρείες, με παρουσία έργων σε περισσότερες από 60 χώρες.

-Ποιες είναι οι δυσκολίες για νέα μια γυναίκα; Μια γυναίκα που έχει οικογένεια, παιδιά και θέλει να προοδεύει στην επιχείρησή της.

Η μεγαλύτερη ανασφάλεια και δυσκολία των γυναικών, είναι ο συνδυασμός οικογένειας και επιχείρησης. Κυρίως εάν υπάρχουν παιδιά υπάρχει πάντα το ερώτημα πως γίνεται να είσαι παραγωγική και να δουλεύεις έχοντας ένα σπίτι, σύζυγο και παιδιά. Είναι ένα ερώτημα που δεν κάνουν ποτέ σε άντρα, αφού θεωρείται από την κοινωνία ότι η γυναίκα είναι υπεύθυνη να προσέχει τα παιδιά και να φροντίζει όλη την οικογένεια. Η ίδια κοινωνία όμως, κριτικάρει και δημιουργεί τύψεις στις γυναίκες όταν ασχολούνται και με την καριέρα τους, λέγοντας ότι είναι «κακές» μητέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους.

  • Σκεφτείτε στην περίπτωση μου που η έναρξη της επιχείρησης μου ήρθε πολύ κοντά με τη μητρότητα. Με την έλλειψη υποδομών και υποστήριξης που έχουν οι νέες γυναίκες στο επιχειρείν, βρέθηκα με το βρέφος μου στο γραφείο. Η κριτική ήταν έντονη, όπως και η επαγγελματική απαξίωση όταν εμφανιζόμουν σε ραντεβού με το μωρό στο καρότσι.

Αυτό όμως που συνειδητοποίησα κάποια μέρα είναι πως όταν είμαι ευτυχισμένη ως άνθρωπος, είμαι και καλή μητέρα αλλά και καλή επιχειρηματίας. Κι εγώ μέσα στο επιχειρείν αισθάνομαι δυνατή, δημιουργική, παραγωγική, παρόλες τις δυσκολίες του. Άρα αυτό το συναίσθημα της πληρότητας έβγαινε σε όλες μου τις δραστηριότητες, και στη γονεϊκότητα μου.

Νομίζω ότι χρειάζεται να σταματήσουμε να ακολουθούμε τα «πρέπει» των γύρω μας και να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, να  εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας πάνω στην ισότητα και στην κατάρριψη των στερεοτύπων. Έτσι καλούμε τις γυναίκες στο Επιχειρείν να αναζητήσουν υποστήριξη, από οργανισμούς όπως ο  Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος -Σ.Ε.Γ.Ε. που στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες επιχειρηματίες και τις επιχειρηματικές τους δράσεις, προωθώντας πάντα τη γυναικεία αλληλεγγύη.

-Πιστεύετε ότι τα πράγματα για μια γυναίκα επιχειρηματία τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω του φύλου της;

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για πολλοστή χρονιά) σε θέματα ισότητας στους περισσότερους κλάδους όπως η επιχειρηματικότητα, η εργασία, η γονική μέριμνα, όπως επίσης κατέχει και την 100η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας. Οι στερεοτυπικοί ρόλοι των φύλων παραμένουν βαθιά ριζωμένοι στην νοοτροπία των Ελλήνων, και δημιουργούν ακόμα και σήμερα ένα κλίμα ανασφάλειας και δυσπιστίας για τη κάθε γυναίκα που θέλει να δημιουργήσει ή να αναπτύξει τη δική της επιχείρηση.

Τα πράγματα βελτιώνονται, αλλά με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να μας προσπερνούν και να παραμένουμε πάλι τελευταίοι. Αυτό που χαροποιεί είναι ότι με τα χρόνια αναγνωρίζω τη δύναμη στα νέα κορίτσια, που θέλουν οι ίδιες να είναι κυρίαρχοι στη ζωή τους και είναι πιο διεκδικητικές, και μου αρέσει πολύ αυτό που βιώνω μαζί τους.

-Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, πως βοηθά τις γυναίκες που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις; Πόσα μέλη έχει;

Σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής μου εξέλιξης οφείλεται στη συμμετοχή μου, αρχικά ως μέλος, στο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε.

  • Όταν γράφτηκα ως νέα επιχειρηματίας βρήκα τη βοήθεια που χρειαζόμουν, δυνάμωσα και γνώρισα παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών επιχειρηματιών που κατάφεραν να αναπτυχθούν στο επιχειρείν και που με στήριξαν στα πρώτα επιχειρηματικά μου βήματα ως μέντορες. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη βοήθεια στην προσωπική και επαγγελματική μου ανάπτυξη μέσα από τη συμμετοχή μου στο Σύνδεσμο, θέλησα να εμπλακώ περισσότερο, να προσφέρω με την σειρά μου, φτάνοντας σήμερα να διανύω τη δεύτερη θητεία μου ως Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε.

Ο Σ.Ε.Γ.Ε είναι μια μεγάλη συντροφιά, μία οικογένεια γυναικών που όλες μαζί αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που μας παρουσιάζονται. Λειτουργώντας σαν ένα, ενδυναμώνουμε νέες κοπέλες, αποφασίζουμε και διεκδικούμε την παρουσία μας στο οικονομικό και κοινωνικό στερέωμα. Πολλές φορές έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ κάποιες άλλες φορές ο αγώνας συνεχίζεται. Ο Σύνδεσμος διαχρονικά διεκδικεί τα εργασιακά δικαιώματα της γυναίκας επιχειρηματία, όπως το επίδομα γέννας και μητρότητας, κάτι που θεωρείται δεδομένο για την γυναίκα εργαζόμενη αλλά όχι για την γυναίκα επιχειρηματία,  που ενώ πληρώνει τις ασφαλιστικές της εισφορές μόνη της, δεν έχει καμία βοήθεια οικονομική για την περίοδο που δεν θα μπορεί να εργαστεί.

Με πάνω από 1.200 μέλη πανελλαδικώς, σκοπός του Σ.Ε.Γ.Ε. είναι να παρέχει στις γυναίκες επιχειρηματίες της Ελλάδος το περιβάλλον για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις και τους εαυτούς τους, να βελτιώνει την αναγνωσιμότητα των επιτευγμάτων τους και να προωθεί την ανάπτυξη των γυναικείων επιχειρήσεων μέσα από την έρευνα και την πληροφόρηση. Μέσα από τη Συμβουλευτική, την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, το Μentoring και το Coaching, ο Σ.Ε.Γ.Ε. διευκολύνει την επιχειρηματικότητα των γυναικών, προκειμένου να σταδιοδρομήσουν στην οικονομία, και στηρίζει τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Γυναικείας Επιχείρησης, συμβάλλοντας ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, αναβαθμίζοντας έτσι τη θέση των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Επιπλέον, έχει περισσότερες από 8.000 ωφελούμενες την τελευταία 10-ετία που έχουν υποστηριχθεί μέσω των δράσεων του, τόσο για την εκκίνησή τους στο Επιχειρείν, όσο και σε θέματα Ενδυνάμωσης και Υποστήριξης.

-Στη δική σας επιχείρηση πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες εργάζονται;

Για εμένα το σημαντικότερο ρόλο για να εργαστεί κάποιος στις επιχειρήσεις μου, αποτελεί ο χαρακτήρας του ατόμου, χωρίς να δίνω καμία απολύτως σημασία στο φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκείας, κτλ, όπως πιστεύω θα έπρεπε να ισχύει για κάθε εργοδότη και επιχειρηματία.

  • Ο επαγγελματισμός, η ειλικρίνεια και η υπευθυνότητα, είναι τα χαρακτηριστικά που ψάχνω στους εργαζόμενους και στους ανθρώπους που θέλω να έχω δίπλα μου, καθώς προσφέρω τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους.

Αυτή τη στιγμή έχω ένα ποσοστό 60% γυναικών έναντι ανδρών, και διαχρονικά «κυριαρχεί» το γυναικείο φύλο στο γραφείο μου, καθώς νομίζω ότι οι γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τη Συμβουλευτική αισθάνονταν άνετα να δουλεύουν με προϊστάμενη μια γυναίκα.

-Στις επιχειρήσεις που είναι πελάτες σας, πόσες από αυτές τις διοικούν άνδρες και πόσες γυναίκες;

Εάν σκεφτούμε ότι ακόμα και σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων διοικούνται από άντρες, είναι φυσικό επακόλουθο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι πελάτες μας, διοικούνται από άνδρες. Ιδίως όταν η μητρική επιχείρηση μου, η OECON Group θεωρείται στις Top Συμβουλευτικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και έχει πελατολόγιο μεγάλων επιχειρήσεων, καταλαβαίνετε ότι είναι αναλογικά ανδροκρατούμενες επιχειρήσεις.

Εμείς ως σωστοί επαγγελματίες, προφανώς και προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας, χωρίς να κοιτάμε φύλο και εθνικότητα του πελάτη. Αρχή μας είναι να αντιμετωπίζουμε τον κάθε πελάτη μας με τον ίδιο σεβασμό και επαγγελματισμό.

Σχετικά Άρθρα