Σήμα κινδύνου από νοσοκομεία και δομές υγείας σε 4 νησιά – Υποστελέχωση και ιδιωτικοποίηση αφήνουν ανυπεράσπιστους κατοίκους και επισκέπτες

Σήμα κινδύνου από νοσοκομεία και δομές υγείας σε 4 νησιά – Υποστελέχωση και ιδιωτικοποίηση αφήνουν ανυπεράσπιστους κατοίκους και επισκέπτες

Είναι ζήτημα ζωής για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών η ενίσχυση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών, ιδίως τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κρούουν τον κώδωνα για την κατάσταση σε τέσσερα (4) νησιά των Κυκλάδων, προειδοποιώντας ότι η ιδιωτικοποίηση του συστήματος που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση θα μεγιστοποιήσει τα προβλήματα.

Μπορεί να τελείωσε η τουριστική περίοδος για τα νησιά μας, δεν σημαίνει όμως ότι οι μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν υγειονομικές ανάγκες. Δεν θα πρέπει να αφεθούν απροστάτευτοι τον χειμώνα και να βρίσκονται στο έλεος των καιρικών φαινομένων σε περίπτωση ανάγκης διακομιδής τους σε ηπειρωτικά νοσοκομεία.

Οι προσπάθειες, λοιπόν, για ενίσχυση με γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες πρέπει να συνεχισθούν, παρόλο που τελείωσε το καλοκαίρι. Και φυσικά, δεν αποτελούν λύση οι μετακινήσεις γιατρών για λίγες ημέρες από άλλα Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.

Ενδεικτικά περιγράφει στο libre, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, την κατάσταση σε τρία νοσοκομεία των Κυκλάδων, της Σαντορίνης, Νάξου, Σύρου και ένα Κέντρο Υγείας επίσης των Κυκλάδων, της Τήνου.

Το Νοσοκομείο Σαντορίνης λειτουργεί με καθεστώς ανώνυμης εταιρείας, και με βάσει τους ισχυρισμούς  του υπουργείου Υγείας περί ιδιωτικοποιήσεων, θα έπρεπε να λειτουργεί άψογα. Δυστυχώς, για τους κατοίκους του νησιού λειτουργεί με πολύ χειρότερη στελέχωση από το Κέντρο Υγείας που έκλεισε για να ανοίξει το νοσοκομείο. Το καθεστώς λειτουργίας του Νοσοκομείου (ΑΕΜΥ Α.Ε.) αποθεώνεται τακτικά από τον υπουργείο Υγείας ως παράδειγμα υποδειγματικής λειτουργίας. Και όμως, από τον Μάρτιο του 2022, το Νοσοκομείο Σαντορίνης λειτουργεί χωρίς Παθολόγο, Πνευμονολόγο (σε περίοδο κορονοϊού), χωρίς Καρδιολόγο και Ακτινολόγο. Και σε άλλες βασικές ειδικότητες υπηρετεί από ένας γιατρός. Ένας Γενικός Γιατρός, ένας Νεφρολόγος, ένας Νευρολόγος, ένας Παιδίατρος.

Έχει έναν Αναισθησιολόγο 72 ετών. Πόσα χειρουργεία μπορούν να πραγματοποιούνται;

Κατά γενική ομολογία, το καθεστώς λειτουργίας ως Μονομετοχική Ανώνυμη  Εταιρεία δε βοήθησε στη στελέχωσή του. Αντιθέτως, λειτουργεί ως αντικίνητρο στη  στελέχωση του με γιατρούς.

Στο Νοσοκομείο της Νάξου, επίσης, η στελέχωση θυμίζει Κέντρο Υγείας.

Χειρουργεία δεν γίνονται, αφού υπηρετούν μόνο  ένας Χειρουργός και ένας Αναισθησιολόγος. Τοκετοί δεν γίνονται αφού δεν υπηρετεί κανένας Γυναικολόγος.
Ο μοναδικός γυναικολόγος που υπήρχε στο νοσοκομείο έφυγε γιατί προσελήφθη σε άλλο νοσοκομείο.

Στο Νοσοκομείο της Σύρου, έχουν απομείνει δύο βιοπαθολόγοι στα εργαστήρια, στις έξι οργανικές θέσεις που διαθέτει το νοσοκομείο. Η Καρδιολογική Κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων έμειναν με έναν Καρδιολόγο, τον Διευθυντή της κλινικής που συνταξιοδοτείται στο τέλος του χρόνου. Αναγκαστικά, για να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, έκλεισαν τη ΜΕΘ-ΜΑΦ, τη μοναδική που λειτουργεί στις Κυκλάδες και οι δύο γιατροί της ΜΑΦ που είναι Καρδιολόγοι μετακινήθηκαν στην Καρδιολογική Κλινική, εξυπηρετώντας και τη Μονάδα Εμφραγμάτων. Εάν υπάρξει διασωληνωμένος ασθενής, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εμφραγμάτων, αφού έκλεισε η ΜΕΘ-ΜΑΦ. Το νοσηλευτικό προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής καλύπτει και την Παιδιατρική Κλινική. Δεν υπάρχει στο νοσοκομείο Ψυχίατρος, δεν υπάρχει Νευρολόγος.

Στο Κέντρο Υγείας Τήνου, από τον Μάρτιο του 2022, δεν υπάρχει Παθολόγος, Πνευμονολόγος και Γενικός Γιατρός.

Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζουν Αγροτικοί Γιατροί, Ορθοπεδικοί, Παιδίατροι.

Ένας παθολόγος που υπηρετούσε παραιτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Έγινε προκήρυξη μίας θέσης Παθολόγου, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω των συνθηκών εργασίας με τις συνεχείς εφημερίες.

«Δεν θα λύσει τα προβλήματα η ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Αντιθέτως, ο πολίτης θα βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώνει τις υπηρεσίες υγείας. Εάν δεν έχει χρήματα, θα περιμένει τρία χρόνια για να χειρουργηθεί», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ως παράδειγμα αποτυχίας της εφαρμογής καθεστώτος ιδιωτικοποίησης στο ΕΣΥ αναφέρει ο κ. Γιαννάκος το νοσοκομείο Σαντορίνης.
«Εάν κοιτάξει κανείς την κατάσταση του νοσοκομείου Σαντορίνης, που είναι τραγική στη στελέχωση,  διαπιστώνει ότι το ιδιωτικοποιημένο καθεστώς λειτουργίας του (Ανώνυμος Εταιρεία) μεγιστοποιεί τα προβλήματα στελέχωσης».

Στο κρίσιμο ερώτημα τι χρειάζεται το ΕΣΥ για να λειτουργήσει σωστά, επαναλαμβάνει τα πάγια αιτήματα των εργαζόμενων στον κλάδο, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει:

·         Ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.

·         Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση γιατρών και όλων των άλλων επαγγελματιών Υγείας.

·         Προσλήψεις, χρηματοδότηση.  

·         Κίνητρα προσέλκυσης -οικονομικά και υπηρεσιακά- σε γιατρούς, νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες υγείας.

·         Βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

·         Όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

·         Συνεργασία των τοπικών φορέων και χορήγηση κινήτρων στους επαγγελματίες υγείας.

Καταλήγοντας, αναφέρει σαν παράδειγμα προς αποφυγή ό,τι έγινε στη Μήλο τον Ιούλιο του 2022, με τη μεγάλη κόντρα (και τις μηνύσεις) του δημάρχου και του     προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Υγείας για την εξεύρεση στέγης για τον ορθοπεδικό που πήγε με απόσπαση στο νησί. 

Σχετικά Άρθρα