Η ΑΔΑΕ, το “αρχείο”, o επίμονος κ. Ράμμος, και οι πάροχοι…
Το “μεδούλι” σε αυτή την σκοτεινή υπόθεση των “νόμιμων επισυνδέσεων” της ΕΥΠ και της διερεύνησης εάν κάποιοι υπουργοί παρακολουθήθηκαν και μέσω της Κατεχάκη (ή του διαβόητου ΚΕΤΥΑΚ), και μέσω του κακόβουλου λογισμικού Pretador, βρίσκεται στις λεγόμενες “διαταγές”. Ήτοι στις εντολές που δίνονταν από την διοίκηση της υπηρεσίας και εκτελούνταν δια της υπογραφής της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου.
Και η υπηρεσία που θα μπορούσε να πιστοποιήσει ή να διαψεύσει κάτι τέτοιο δεν είναι άλλη από την ΑΔΑΕ. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, διότι η μεν ΕΥΠ κάνει ότι μπορεί για να συσκοτίσει, τα δε στελέχη της ανεξάρτητης αρχής πρέπει να κάνουν “βουτιά” σε έναν ωκεανό τέτοιων εντολών. Αυτό θα ήταν κατά πολύ ευκολότερο εάν στην Αρχή τηρούνταν ηλεκτρονικά και αξιόπιστα ένα κάποιο αρχείο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι προσπάθειες για την τήρηση ενός τέτοιου αρχείου έχει σκοντάψει έως τώρα στην άρνηση κυβερνητικών παραγόντων. Έτσι, οι σχετικές διασταυρώσεις είναι και δύσκολες και χρονοβόρες.
Φαίνεται, όμως, πως στην αρχή της οποίας προϊσταται ο δικαστικός Χρήστος Ράμμος διερευνά το νομικό πλαίσιο αναζητώντας δίοδο ώστε να δράσει κατά τρόπο που, και ο νόμος να τηρείται, και το δημόσιο συμφέρον και το κράτος δικαίου να υπηρετούνται. Μία λύση, παραδείγματος χάριν, θα ήταν να αναζητηθούν τα κινητά τηλέφωνα όσων -ή κάποιων εξ αυτών- βρίσκονται στις λίστες που δημοσίευσε το Documento και στη συνέχεια να απευθυνθούν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ώστε να διαπίστώσουν εάν έχουν φτάσει σε αυτούς σχετικές εντολές της ΕΥΠ.
Οι πάροχοι είναι δύσκολο να διακινδυνεύσουν μία άρνηση συνεργασίας, ή ακόμα και απόκρυψη στοιχείων, δεδομένου ότι στο μέλλον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποκαλυφθεί.