Τσελέντης: Θλιβερή μέρα για την Σεισμολογία

Τσελέντης: Θλιβερή μέρα για την Σεισμολογία

Για την απώλεια του Θανάση Παπαζάχου τοποθετήθηκε ο Άκης Τσελέντης.

Με ανάρτησή του στο Facebook γράφει:

ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ

Πριν λίγο με πήρε τηλ ο φίλος μου ο Κώστας Παπαζάχος και μου ανακοίνωσε ότι σήμερα έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας του, ο Νέστορος της σεισμολογίας στην Ελλάδα, ο Καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος.

Πρωτοπόρος εις την επιστήμη του, θεμελιωτὴς της σύγχρονης Σεισμολογίας στην χώρα μας, διεθνώς αναγνωρισμένος, τόσον σπουδαίος αλλά και τόσον απλός και ανθρώπινος, ευλαβής και ταπεινός. Υπηρετούσε την επιστήμη με αφοσίωση και αγάπη δια τον συνάνθρωπο.

Μὲ γλαφυρότητα και ρεαλισμό μετέτρεπε το εκάστοτε σεισμολογικό γίγνεσθαι σε κάθε του δημόσια εμφάνιση σε κατανοητές ερμηνείες που ο λαός τα αφομοίωνε και έπαιρνε δύναμη αυτές τις δύσκολες ώρες μετά το σεισμό.

Αρκετά χρόνια πριν, νεαρός ακόμα φοιτητής, τον γνώρισα και εκτίμησα σ’ αυτόν την απλότητα του χαρακτήρα του, πράγμα σπάνιο για μια τόσο ηχηρή προσωπικότητα.

Απλός, καταδεκτικός, χαμογελαστός, με μια ταπεινότητα που σε ξάφνιαζε ευχάριστα, χωρίς το ύφος των … εκατό καρδιναλίων που έχουν συνήθως οι Καθηγητές και τα πρόσωπα παγκοσμίου κύρους… το ίδιο και όλη του η οικογένεια…

Η αναγγελία του θανάτου του, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο της Σεισμολογίας… Άξιος συνεχιστής του έργου του είναι ο γιος του ο Κώστας που επανειλημμένα έχω αναφέρει ότι είναι ότι καλύτερο έχει η χώρα μας στη Σεισμολογία.

Φεύγουν προσωπικότητες που άφησαν βαθιά θετικά χνάρια στο πέρασμά τους.

Καλό ταξείδι, ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ.

Η Ελλάδα, έχασε ένα σπάνιο τέκνο της και η Σεισμολογία μια εξαιρετική προσωπικότητα.

Ας είναι πανάλαφρο το χώμα που θα τον σκεπάσει. Καθηγητή μου θα ζεις πάντα στο μυαλό και την καρδιά μου. Σου οφείλω τόσα πολλά….

(**) Η προσφορά του Βασίλη Παπαζάχου στην επιστήμη της σεισμολογίας είναι ανεκτίμητη. Από την άποψη αυτή και σε αναγνώριση του έργου του καλά είναι να μάθουμε περισσότερα για τον διακεκριμένο καθηγητή.

Γεννήθηκε το 1930 στο Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και αποφοίτησε από το 9ο νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1961).

Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (1961-1964) όπου έλαβε ανώτερο δίπλωμα Γεωφυσικού.

Διορίσθηκε βοηθός στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1956) και επιμελητής στο ίδιο Ινστιτούτο (1961). Εκλέχτηκε παμψηφεί τακτικός Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977), διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής (1983-1996), Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (1982-1987) και διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών – ΙΤΣΑΚ (1983-1999).

Δίδαξε επί σειρά δεκαετιών 14 μαθήματα Γεωφυσικής, συνέγραψε 9 βιβλία πανεπιστημιακού επιπέδου και καθοδήγησε την εκπόνηση 16 διδακτορικών διατριβών. Συγκρότησε τρεις ερευνητικές ομάδες (1964, 1977, 1980) από σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων που κατέλαβαν υψηλές πανεπιστημιακές θέσεις ή στελέχωσαν ερευνητικούς ή άλλους φορείς.

Δημοσίευσε πάνω από 400 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Στο επιστημονικό του έργο υπάρχουν πολλές χιλιάδες αναφορές άλλων επιστημόνων σε διεθνείς δημοσιεύσεις.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου Ελληνικού δικτύου σεισμογράφων (1965), του πρώτου τηλεμετρικού δικτύου σεισμογράφων (1981) και του δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1981).

Συνέβαλε στον αντισεισμικό σχεδιασμό πολλών μεγάλων τεχνικών έργων, στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.

Δημοσίευσε σειρά άρθρων πάνω σε γενικότερα θέματα έρευνας και παιδείας, συμμετείχε ενεργά σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου του και ανέπτυξε ευρύτερη κοινωνική δράση (μέλος διοικητικού συμβουλίου δημοτικής επιχείρησης κ.λ.π.).

Σχετικά Άρθρα