Με την πλάτη στον τοίχο ο Τραμπ – Τον χλευάζουν Ρεπουμπλικανοί και “φιλικά” ΜΜΕ
Στενεύει επικίνδυνα ο κλοιός για τον Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ρεπουμπλικάνους να τον χαρακτηρίζουν ανοικτά πλέον «καταστροφή» και τους πρώην υποστηρικτές του στα αμερικανικά ΜΜΕ να τον χλευάζουν επιδεικτικά.
Μερικοί από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Τραμπ, τους οποίους υποστήριξε δημόσια στην υποψηφιότητά τους για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, υπέστησαν ολοκληρωτική συντριβή, προκαλώντας «ασφυξία» στη στήριξη του τέως προέδρου για το μέλλον του στο πολιτικό τοπίο της Αμερικής.
«Ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρον Ντε Σάντις, απόψε ο καθένας θα ήθελε να είναι ο Ρον Ντε Σάντις. Ο Ντε Σάντις κερδίζει απόψε και ο Τραμπ δεν τα πάει πολύ καλά», φέρεται να είπε ακόμα και ο Μικ Μάλβεϊ, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Τραμπ.
Χλευασμός και περιφρόνηση προς τον Τραμπ από αμερικανικά ΜΜΕ που κάποτε τον υποστήριζαν
Τα αμερικανικά ΜΜΕ κοροϊδεύουν, επίσης, τον τέως πρόεδρο, με τη «New York Post» τού πρώην υποστηρικτή του, Ρούπερτ Μέρντοχ, να τον χαρακτηρίζει Trumpty Dumpty (χαζούλη Τραμπ, σε ελεύθερη μετάφραση) και τον παρουσιαστή Stephen Colbert να αστειεύεται σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή: «Το κόκκινο κύμα έμοιαζε περισσότερο με ροζ ψιχάλα».
Η ανταποκρίτρια του Fox News στον Λευκό Οίκο, Jacqui Heinrich, έγραψε στο Twitter: «Πηγή των Ρεπουμπλικανών μου λέει “αν δεν ήταν ξεκάθαρο πριν θα έπρεπε να είναι τώρα. Έχουμε πρόβλημα Τραμπ”».
Ρεπουμπλικανοί: Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από την ανοησία του Τραμπ
Αρκετοί υπεύθυνοι στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι το κόμμα πρέπει να «ξεφύγει από την ανοησία του Τραμπ», χαρακτηρίζοντάς τον έναν «εγωκεντρικό τύπο», που υποστηρίζει σκληροπυρηνικούς υποψηφίους μόνο επειδή συμφώνησαν ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί.
«Είχαμε μια ιστορική ευκαιρία και η στρατολόγηση μη εκλέξιμων υποψηφίων από τον Τραμπ μάς έπληξε. Ο Τραμπ έχασε τρεις συνεχόμενες εκλογές για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από αυτή την ανοησία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοτ Ριντ, ένας παλαίμαχος υπεύθυνος στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών.
Σε παρόμοιο κλίμα, ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ και σύμμαχος του Τραμπ, κατηγόρησε τον τέως πρόεδρο ότι επιδιώκει εγωιστικά τα δικά του συμφέροντα. Τον κατηγόρησε, μάλιστα, για την ανάδειξη υποψηφίων με βαθιά ελαττώματα, που κέρδισαν τις προκριματικές, αλλά δυσκολεύτηκαν στις γενικές εκλογές.
«Ο μόνος παράγοντας που ενδιέφερε τον Τραμπ για την υποστήριξη ενός υποψηφίου ήταν εάν πίστευε ότι οι εκλογές του 2020 κλάπηκαν. Δεν ήταν το εάν μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα, ούτε το εάν είχε ένα συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον της πολιτείας ή της περιφέρειάς του, ούτε αν έχει κάποια απόδειξη μιας προηγούμενης επιτυχίας στην επικοινωνία με τους ψηφοφόρους. Έχει μια απολύτως εγωκεντρική αποφασιστικότητα», τόνισε ο Κρίστι.
Τελικά, οι Ρεπουμπλικανοί έμειναν να γκρινιάζουν για την «ποιότητα των υποψηφίων», με πολλούς να δείχνουν με το δάχτυλο στον 76χρονο τέως πρόεδρο.
«Ποτέ μην ξεχνάς. Ο Τραμπ επέλεξε ανθρώπους που σίγουρα θα ηττούνταν σε αγώνες που μπορούν να κερδηθούν» είπε ο Γκρεγκ Νουνζιάτα, πρώην μέλος της ομάδας του Μάρκο Ρούμπιο στη Γερουσία.
Τρεις πολιτείες «κλειδιά»
Σύμφωνα με το BBC, ο έλεγχος της Γερουσίας εξαρτάται πλέον από το αποτέλεσμα τριών πολιτειών: Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια, όπου θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην πλειοψηφία των 218 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τα αποτελέσματα ως «καλή ημέρα για την Αμερική».
Εκλογικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα περιγράψει τις καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ως ένα φυσιολογικό, αναμενόμενο μέρος των αμερικανικών εκλογών λόγω των λεπτών περιθωρίων μεταξύ των υποψηφίων, των πιθανών επανακαταμετρήσεων και των δυνητικά αμφισβητούμενων εκλογών. Επιπλέον, οι κανόνες διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία για το πώς και πότε καταμετρώνται τα ψηφοδέλτια που έχουν σταλεί ταχυδρομικώς.
Μια ανάσα από τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι
Από το πρωί της Πέμπτης, η Βουλή των Αντιπροσώπων κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του CBS News. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 210 έδρες, έναντι 200 για τους Δημοκρατικούς. Συνολικά χρειάζονται 218 έδρες για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα, το οποίο αριθμεί 435 μέλη.
Ο έλεγχος της Γερουσίας παραμένει αμφίρροπος, με τους Δημοκρατικούς να έχουν εξασφαλίσει 48 έδρες έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Τέσσερις αναμετρήσεις – Αλάσκα, Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια – δεν έχουν ακόμα ασφαλή νικητή.
Το CBS έχει προβλέψει ότι η Αριζόνα κλίνει προς τους Δημοκρατικούς, ενώ η Νεβάδα θα μπορούσε να πάει σε οποιοδήποτε κόμμα.
Η Αλάσκα – όπου τρεις υποψήφιοι ήταν στο ψηφοδέλτιο σε ένα σύστημα ψηφοφορίας με κατάταξη – δεν έχει λήξει, αν και το CBS έχει προβλέψει ότι θα παραμείνει ρεπουμπλικανική, με δύο Ρεπουμπλικάνους – την εν ενεργεία γερουσιαστή Λίζα Μερκόφσκι και την διεκδικήτρια Κέλι Τσιμπάκα – να προηγούνται.
Στην Τζόρτζια, η στενά παρακολουθούμενη κούρσα για τη Γερουσία μεταξύ του νυν Δημοκρατικού Ράφαελ Γουόρνοκ και του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο τον Δεκέμβριο.
Με έναν τρίτο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο των εκλογών αυτής της εβδομάδας, κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν εξασφάλισε το 50% των ψήφων που απαιτείται για την ανακήρυξη νικητή.
Στην Αριζόνα, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια παρέμεναν μη καταμετρημένα από το βράδυ της Τετάρτης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400.000 στην κομητεία Μαρικόπα και περίπου 159.000 στην κομητεία Πίμα, όπου οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τελική καταμέτρηση είναι απίθανο να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Εκτός από την έντονα αμφισβητούμενη κούρσα για τη Γερουσία μεταξύ του Δημοκρατικού Μαρκ Κέλι και του Ρεπουμπλικανού Μπλέικ Μάστερς, η πολιτεία φιλοξενεί μια υψηλού προφίλ αναμέτρηση για την εκλογή κυβερνήτη μεταξύ της Δημοκρατικής Κέιτι Χομπς και της υποστηριζόμενης από τον Ντόναλντ Τραμπ Ρεπουμπλικανής Κάρι Λέικ. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και στη Νεβάδα.
Ακόμη και με τα αποτελέσματα να καταμετρώνται ακόμη την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι εκλογές ήταν μια “καλή ημέρα” για τη δημοκρατία των ΗΠΑ. Ένα αναμενόμενο “κόκκινο κύμα” ηχηρών νικών των Ρεπουμπλικανών δεν υλοποιήθηκε παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τα σχετικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης Μπάιντεν.