Η πολιτική “zero-COVID” της Κίνας και πώς λειτουργεί

Η πολιτική “zero-COVID” της Κίνας και πώς λειτουργεί

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία, η Κίνα τηρεί μια αυστηρή πολιτική περιορισμού της διασποράς της νόσου COVID-19, (τη λεγόμενη “zero-COVID” δηλαδή «μηδενική COVID-19») που έχει προκαλέσει αυξανόμενη οικονομική ζημία και εκτεταμένη απογοήτευση στους πολίτες, ενώ διατηρεί τα σύνορά της κλειστά για τα περισσότερα διεθνή ταξίδια.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη περιγράψει πότε και πώς θα αρχίσει να εξέρχεται από την πολιτική αυτή που αποκαλεί “dynamic zero”.

Τι είναι η “zero-COVID”;

Η Κίνα υποστηρίζει ότι αναγνωρίζει πως τα εγχώρια κρούσματα είναι αναπόφευκτα και οι στρατηγικές που εφαρμόζει δεν είναι προσανατολισμένες στο να υπάρχουν μόνιμα μηδενικά κρούσματα, αλλά αντιθέτως, αφορούν τη «δυναμική» λήψη μέτρων όταν εμφανίζονται κρούσματα.

Το “dynamic zero” έχει δύο άξονες: την πρόληψη και τον περιορισμό. Φέτος, έγινε εντατικοποίηση και των δύο αξόνων, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα.

Η πρόληψη επικεντρώνεται στην έγκαιρη ανίχνευση μέσω τακτικών δοκιμών PCR, ειδικά σε πόλεις, όπου ένα πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι απαίτηση για είσοδο σε επιχείρηση ή δημόσια εγκατάσταση.

Πιθανά ή ύποπτα κρούσματα απομονώνονται στο σπίτι ή τίθενται σε καραντίνα με κρατική εποπτεία.

Όσοι ιχνηλατούνται ως στενή επαφή με μολυσμένα άτομα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα και ακόμη και η μακρινή ή πιθανή επαφή μπορεί να οδηγήσει σε διαταγή να μείνουν σπίτι.

Οι τακτικές ελέγχου, που στοχεύουν στην ταχεία αποκοπή των αλυσίδων μετάδοσης για την αποτροπή επιδημιών, περιλαμβάνουν την καραντίνα σε εγκαταστάσεις υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης και το κλείδωμα κτιρίων, κοινοτήτων ή ακόμα και ολόκληρων πόλεων.

Από τον Μάρτιο του 2020, τα σύνορα της Κίνας παραμένουν κλειστά για τους περισσότερους επισκέπτες. Οι αφίξεις όλων των εθνικοτήτων υπόκεινται σε επτά ημέρες καραντίνα σε κάποια εγκατάσταση και τρεις ημέρες απομόνωση στο σπίτι.

Επιπτώσεις της “zero-COVID” στην καθημερινή ζωή

Το αποτέλεσμα της δοκιμής PCR κάθε ατόμου καταγράφεται ηλεκτρονικά στις κρατικές βάσεις δεδομένων, καθώς και το ιστορικό ταξιδιού κάποιου, το οποίο παρακολουθείται από τα σήματα του κινητού τηλεφώνου.

Οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν ένα «φυσιολογικό» προφίλ Covid με συνεχή αρνητικά αποτελέσματα δοκιμών, χωρίς επαφή με μολυσμένα άτομα και χωρίς επισκέψεις σε επικίνδυνα μέρη. Τα προφίλ διατηρούνται σε «κιτ υγείας» κινητού τηλεφώνου.

Ένα μη φυσιολογικό προφίλ εμποδίζει την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και μπορεί ακόμη και να απαιτηθεί καραντίνα στο σπίτι για ημέρες, με ηλεκτρονικές σφραγίδες προσαρτημένες στις πόρτες για την επιβολή της απομόνωσης.

Τα προφίλ μπορούν, χωρίς προειδοποίηση, να γίνουν «μη φυσιολογικά» -υποδεικνύεται από μια αλλαγή στο χρώμα ή την τρομακτική εμφάνιση ενός αναδυόμενου παραθύρου- εάν κάποιος βρισκόταν σε ένα εμπορικό κέντρο που επισκέφτηκε ένα μολυσμένο άτομο ή εάν συναντήθηκε με στενή επαφή. Μερικές φορές, τα προφίλ γίνονται μη φυσιολογικά ακόμα και αν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις.

Οι επισκέψεις σε άλλες πόλεις ή επαρχίες ενδέχεται να απαιτούν καραντίνα κατά την άφιξη ή και την επιστροφή.

Ποιες συνθήκες επιβάλλουν το lockdown και ποιοι οι περιορισμοί του

Τα lockdown, τα οποία μπορεί να είναι στο επίπεδο του κτιρίου ή πολύ ευρύτερα, μπορεί να είναι ξαφνικά.

Μια μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει το lockdown ενός κτιρίου ή ενός συγκροτήματος κατοικιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν. Κάποια lockdown έχουν διαρκέσει για μήνες.

Σε ολόκληρες πόλεις μπορεί να επιβληθεί lockdown μόνο με ώρες ειδοποίησης.

Σε μεγάλες πόλεις που έχει επιβληθεί lockdown, περισσότερες από μία φορές, είναι η Σαγκάη, το Xian, το Chengdu, το Tianjin, το Shenzhen, ακόμη και ολόκληρες επαρχίες και περιοχές όπως το Xinjiang, το Θιβέτ και το Jilin.

Γιατί είναι δύσκολη η πολιτική συνύπαρξης με την Covid;

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η πολιτική της σώζει ζωές.

Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι η παραλλαγή Omicron είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά λένε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, που θα οδηγήσουν σε εξάντληση των ιατρικών πόρων και θα εκθέσουν ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων ηλικιωμένων.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών της Κίνας είχε σταματήσει κοντά στους 4.600 από το 2020, έως ότου περισσότεροι από 560 θάνατοι έπληξαν τη Σαγκάη τον Απρίλιο και τον Μάιο, ωθώντας άλλες πόλεις να ενισχύσουν περαιτέρω την άμυνά τους για την Covid.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές προέβλεψαν τον περασμένο μήνα ότι για κάθε 100.000 μολύνσεις θα υπήρχαν τουλάχιστον 100 θάνατοι.

Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα

Η Κίνα δεν έχει ακόμη εγκρίνει κανένα ξένο εμβόλιο ή κανένα εγχώριο εμβόλιο που να βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.

Οι αρχές δεν πίεσαν επίσης για ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμού φέτος, σε σύγκριση με μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού το 2021.

Μέχρι την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, είχαν χορηγηθεί 3,44 δισεκατομμύρια δόσεις, με πάνω από το 90% του πληθυσμού της Κίνας να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αλλά μόνο το 60% περίπου του γενικού πληθυσμού (και το 80% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω) έχει κάνει αναμνηστικές δόσεις.

Πηγή: Reuters 

Επιμέλεια κειμένου: Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά Άρθρα