Πλειστηριασμοί: Τα funds τού παίρνουν το σπίτι για 200 ευρώ – ” Οι δανειολήπτες δεν έχουν άμυνες απέναντί τους”

Πλειστηριασμοί: Τα funds τού παίρνουν το σπίτι για 200 ευρώ – ” Οι δανειολήπτες δεν έχουν άμυνες απέναντί τους”

Ανεξέλεγκτα συνεχίζουν να λειτουργούν τα funds τα οποία δεν προχωρούν σε διακανονισμούς με τους δανειολήπτες, αλλά σε πλειστηριασμούς “πρώτης κατοικίας” ακόμη και για μικρά ποσά.

Μια νέα καταγγελία έκανε στο Mega, η δικηγόρος Παπαδογεωργάκη αναφέρθηκε σε μία περίπτωση δανειολήπτη που χάνει το σπίτι του για 200 ευρώ.

«Είναι ένα άνθρωπος που δεν μπόρεσε να βγάλει την βεβαίωση του ευάλωτου δανειολήπτη, τα όρια για την έκδοση βεβαίωσης είναι 7.000 ευρώ, ενώ ο άνθρωπος έχει 7.200 ευρώ εισόδημα. Είχε ένα χρέος μόλις 30.000 ευρώ, και η αξία του σπιτιού του είναι 55.000 ευρώ. Είναι η πρώτη κατοικία του, είναι ένα σπίτι χτισμένο το 1880, είναι μία παλιά κατοικία. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει εισοδήματα. Τα κριτήρια για τους ευάλωτους πρέπει να αυξηθούν, δεν γίνεται για τόσο λίγο να μην μπορούν να πάρουν την βεβαίωση», είπε η δικηγόρος.

«Πρέπει να αυξηθούν τα όρια για τους ευάλωτους. Οι δανειολήπτες δεν έχουν άμυνες, είναι τόσο «σκληρή» η διαπραγμάτευση με τα funds, που ζητάνε τόσα χρήματα. Ο άνθρωπος έχει εισόδημα 7.200 ευρώ τον χρόνο και του ζητάνε 6.000 ευρώ. Πώς θα τα βρει; Αυτό που μπορεί να κάνει ο κ. Νεκτάριος είναι να κάνει μία αίτηση αναστολής, με βάση την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, ότι δεν νομιμοποιούνται τα funds για να βγάλουν το σπίτι σε πλειστηριασμό με αβέβαιο αποτέλεσμα, γιατί η κάθε απόφαση εκδικάζεται διαφορετικά γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νόμο, έχουμε αποφάσεις που βγαίνουν», συνέχισε.

Ο κ. Νεκτάριος, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που κινδυνεύει με πλειστηριασμό μίλησε στο  «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

«Έχω 7.200 εισόδημά και το όριο είναι 7.000. Από σύνταξη είναι το εισόδημά μου. Δικαστικές ενέργειες δεν έκανα, γιατί δεν είχα χρήματα να πληρώσω δικηγόρο. Μου ζήτησαν 6.000 προκαταβολή τα funds για να μην βγάλουν το σπίτι σε πλειστηριασμό», τόνισε αρχικά ο κ. Νεκτάριος.

«Μένω σε αυτό το σπίτι, δεν έχω άλλο. Αυτοί που με παίρνουν τηλέφωνο δεν ξέρουν καν ότι το σπίτι μου βγαίνει σε πλειστηριασμό, με παίρνουν και μου λένε ”χρωστάς τόσα, πότε θα κάνεις κατάθεση”», συμπλήρωσε.

«Τα funds έχουν την ευελιξία να κάνουν κουρέματα και ρυθμίσεις, γιατί δεν εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος», κατέληξε η κ. Παπαδογεωργάκη.

Σχετικά Άρθρα