Διεθνείς οίκοι δίνουν ”ψήφο εμπιστοσύνης” στο Χ.Α : – Ανεβαίνει ο πήχης κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών

Διεθνείς οίκοι δίνουν ”ψήφο εμπιστοσύνης” στο Χ.Α : – Ανεβαίνει ο πήχης κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών

Η ανάκαμψη των διεθνών αγορών, αν και σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί ένα bear market rally, έχει δώσει την ευκαιρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του 2022 και μάλιστα παρουσιάζοντας πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις μεγάλες διεθνείς αγορές.

Οι απώλειες από την αρχή του έτους έχουν περιοριστεί στο 3,42% (με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης), με τον τραπεζικό δείκτη μάλιστα να έχει γυρίσει θετικός (+3,04%).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει από τις καλύτερες επιδόσεις εφέτος σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζοντας σημαντική ανθεκτικότητα, καθώς καταγράφει πτώση 3,42% από τις αρχές του έτους, τη στιγμή που ο S&P 500 στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κατά 19,63%, ο Nasdaq κατά 29,88%, ο γερμανικός DAX κατά 16,93%%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 12,26% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 18,13%.
Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, αργεί ακόμη ο πυθμένας της bear market και εκτιμούν ότι οι μετοχές θα «δουν» τα χαμηλά τους το επόμενο έτος, στο πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Οκτωβρίου της Bank of America, μεταξύ 371 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 1,1 τρισ. δολαρίων.

Πάντως, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν “ψήφο” εμπιστοσύνης, εν μέσω της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, για το ελληνικό χρηματιστήριο και για τις ελληνικές τράπεζες.

Αγοράστε ελληνικές μετοχές και τράπεζες προτρέπει του επενδυτές η HSBC, δηλώνοντας «ταύρος» για τις εγχώριες μετοχικές αξίες δίνοντας τη σύσταση overweight (υπεραπόδοσης) για το Χρηματιστήριο.

Τα εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται όλο και πιο ισχυρά, με το ελληνικό ΑΕΠ να επιστρέφει δυναμικά. Στη βάση του δεύτερου τριμήνου, το εγχώριο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 7,7% (σε ετήσια βάση) και διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατά 5% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, τη στιγμή που οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εξακολουθεί να φαίνεται μάλλον χαμηλά βαθμολογημένη με βάση την κερδοφορία P/E σε σχέση με την ιστορία, αν και πιο ακριβή, κρινόμενη με βάση την τιμή προς λογιστική αξία P/BV, σύμφωνα με την HSBC.

Άνοδο έως 10% στον MSCI Greece εφέτος βλέπει η JP Morgan. Στην τριάδα των αγορών που αναμένεται να υπεραποδώσουν έως τα τέλη του έτους κατατάσσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας ο επενδυτικός οίκος JP Morgan και “βλέπει” άνοδο έως και 10% για τον MSCI Greece( απαρτίζεται από 8 μετοχές, τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Μυτιληναίος).

Βάσει των υπολογισμών της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece εμφανίζει αποτίμηση 7,2 φορές σε όρους P/E, η οποία είναι χαμηλότερη από τις 10,6 φορές του δείκτη MSCI των αναδυομένων αγορών .

Η JP Morgan επισημαίνει ότι το story των ελληνικών τραπεζών είναι το πιο ελκυστικό στην Ευρώπη. Ακόμα και σε ένα σενάριο ύφεσης, τα μεγέθη τους είναι ισχυρά. Όπως τονίζει, οι καθαροί ισολογισμοί, η αναπτυξιακή τροχιά πάνω από την τάση, τα διαρθρωτικά στηρίγματα όπως τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και οι δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου υποστηρίζουν τη μεσοπρόθεσμη θετική άποψη της για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αποτιμήσεις στο 5,8x P/Ε είναι ελκυστικές έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών ης Ευρώπης, όπου οι αποτιμήσεις P/E θα κινηθούν κατά μέσο όρο σε 12x και 11x αντίστοιχα.

Κερδοφορία εισηγμένων

Υψηλά τον πήχη της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών θέτει η JP Morgan, εκτιμώντας ότι θα ξεχωρίσουν από τις ευρωπαϊκές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, τα κέρδη ανά μετοχή θα καταγράψουν αύξηση 42,9% το 2023 έναντι 13,5% το 2022, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη, αλλά και σχέση με τις εταιρείες των ΗΠΑ, της Ιαπωνία και των Αναδυόμενων Αγορών.

Το 2024 οι ελληνικές εισηγμένες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν, καθώς αν τα κέρδη ανά μετοχή θα επιβραδυνθούν τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, στην Ελλάδα θα καταγράψουν άνοδο 11,9% που θα είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά το 13,6% των βελγικών εισηγμένων.

Σχετικά Άρθρα