Παγώνη στο libre: Ούτε πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός για τις νέες υπομεταλλάξεις
Όπως ήταν αναμενόμενο εντοπίστηκαν ήδη και στη χώρα μας, όπως επιβεβαίωσε ο ΕΟΔΥ τις προηγούμενες ημέρες κρούσματα των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον που ενοχοποιούνται για ανοσοδιαφυγή από εμβόλια και προηγούμενες νοσήσεις. Πόσο ανησυχεί τους ειδικούς μας η ‘άφιξη’ των νέων υποπαραλλαγών, σε συνδυασμό με την είσοδό μας στην εποχή που οι ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού ακμάζουν και είναι μεγαλύτερη η μετάδοσή τους;
της Ρούλας Σκουρογιάννη
Διεθνώς, οι επιστήμονες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τα νέα υποστελέχη BQ.1, BQ1.1 και XBB, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ένα ή περισσότερα από αυτά να παρακάμπτουν την ανοσολογική μας προστασία, χωρίς ωστόσο να προκαλεί έκπληξη η εμφάνιση νέων παραλλαγών και υποπαραλλαγών του Sars-Cov-2, καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και είναι αναμενόμενο να γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη μίλησε στο libre, για την εικόνα που τώρα έχουμε με τις νέες μεταλλάξεις και την προστασία με το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοϊού:
«Καμία από τις νέες μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί έως τώρα δεν πρέπει να μας προκαλεί φόβο και πανικό. Όπως έχει αποδειχθεί, τις αντιμετωπίζουμε καλά, παρόλη την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Επίσης, φαίνεται πως λειτουργούν τα αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση τους».
Η κα Ματίνα Παγώνη δηλώνει αισιόδοξη πως το ενισχυμένο εμβόλιο θα βοηθήσει αυξάνοντας την ανοσία έναντι των υποστελεχών της Όμικρον και ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί με αυτό.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο κόσμος να πειστεί και να πάει να κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου! Το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι διαθέσιμο αλλά είναι σχετικά μικρό το ποσοστό των πολιτών που έχουν κάνει την ενισχυτική δόση τους. Ειδικά τα άτομα άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Αν έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την τελευταία τους αναμνηστική ή από τη νόσηση, πρέπει να εμβολιαστούν. Επίσης, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι χρήσιμος ιδιαίτερα σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα».
«Ξέρουμε πώς να προστατευτούμε – Η υποχρεωτικότητα έχει κουράσει!»
Όσον αφορά στο αν υπάρχει σκέψη για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, καθώς το μέτρο μετά την άρση της υποχρεωτικότητας έχει χαλαρώσει, η κα Παγώνη υπογράμμισε: «Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πώς να προστατευτούν από τον ιό Sars-CoV-2. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη επιβολής υποχρεωτικού μέτρου! Ο κόσμος έχει ακούσει και γνωρίζει ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας σε εσωτερικούς χώρους όταν υπάρχει πολύς κόσμος αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού. Όταν πάμε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο σούπερ μάρκετ, οι μαθητές στις τάξεις τους, στην εργασία όπου υπάρχει πολύς κόσμος και συνωστισμός -εμείς κρίνουμε τις συνθήκες- εκεί χρειάζεται να φοράμε τη μάσκα μας. Η υποχρεωτικότητα έχει εκνευρίσει και μετά από 3 χρόνια δε χρειάζεται καν να την αναφέρουμε. Η ενημέρωση για την χρήση μάσκας πρέπει να συνεχίζεται, η υποχρεωτικότητα όχι!», κατέληξε η κα Παγώνη.