Oxford Economics: Μετά από το ράλι των τελευταίων ετών οι αγορές κατοικιών βρίσκονται κοντά στο κραχ

Oxford Economics: Μετά από το ράλι των τελευταίων ετών οι αγορές κατοικιών βρίσκονται κοντά στο κραχ

Όταν οι μισθοί μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι πιθανότητες μεγάλης πτώσης στα ακίνητα αυξάνονται κατά 15%.

Πόσο κοντά βρίσκονται οι αγορές κατοικιών στο κραχ, έπειτα από το μεγάλο ράλι των τελευταίων ετών; Την ώρα που όλες οι αναλύσεις εστιάζουν στις αυξήσεις των επιτοκίων και στον αντίκτυπο που αυτές θα έχουν στα στεγαστικά δάνεια και άρα στις ήδη υψηλές τιμές των κατοικιών, η Oxford Economics προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα στην εξίσωση.

Όταν το ποσοστό της απασχόλησης μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι πιθανότητες κραχ στην αγορά ακινήτων αυξάνονται κατά 20%. Και όταν οι μισθοί μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι πιθανότητες μεγάλης πτώσης στα ακίνητα αυξάνονται κατά 15%, υπολόγισαν οι αναλυτές, για να καταλήξουν ότι μια επιδείνωση της αγοράς εργασίας μπορεί να αυξήσεις τις πιθανότητες κραχ στα ακίνητα κατά 35%.
«Οι αγορές εργασίας έχουν υπάρξει συχνά ο αποφασιστικός παράγοντας που καθορίζει τη σοβαρότητα μιας πτώσης της αγοράς κατοικιών», εξηγούν. «Η ιστορία δείχνει ότι εάν οι αγορές εργασίας μπορέσουν να παραμείνουν ισχυρές, τότε οι πιθανότητες μιας πιο ήπιας διόρθωσης είναι υψηλότερες», προσθέτουν οι αναλυτές, ακόμα και τώρα που τόσοι παράγοντες εκτιμάται ότι επιδρούν δυσμενώς στο real estate.

Η αύξηση των επιτοκίων

Η Oxford Economics κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των επιτοκίων υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας σε κάποιες περιπτώσεις πτώσης των ακινήτων, αλλά όχι σε όλες.

«Ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια σίγουρα δεν βοηθούν, δεν είναι από μόνα τους και πάντα ένας προάγγελος του κραχ», σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι αποτιμήσεις

Οι υψηλές τιμές των κατοικιών και η απότομη αύξηση στα χρέη των νοικοκυριών δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση ενός κραχ στα ακίνητα όσο είναι η αγορά εργασίας ή τα επίπεδα των επιτοκίων.

Οι πιο επικίνδυνες αγορές

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση της Oxford Economics, οι πιθανότητες ενός κραχ (που ορίζεται σαν πτώση άνω του 10% στις τιμές), είναι υψηλότερες στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία, καθώς σε αυτές τις χώρες ξεπερνούν το 50%.

Οι ΗΠΑ εμφανίζουν πιθανότητες 35% και το Ηνωμένο Βασίλειο 25%, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στη λίστα επιφυλακής του οίκου. Αυτές οι διαπιστώσεις, άλλωστε, συμβαδίζουν με τις προβλέψεις της Oxford Economics για πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 30% στον Καναδά, 205 στη Νέα Ζηλανδία και 15% στη Σουηδία.

Σχετικά Άρθρα