Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο – Σολτς: Δεν νοείται μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο – Σολτς: Δεν νοείται μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία

Για όλα μίλησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν». «Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ουτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες».

«Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς. Αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν υπάρχει χώρος για άλλες πηγές έντασης στη Γηραιά Ήπειρο: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο».

«Όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν», είπε από πλευράς του ο κ. Σολτς.

Mάλιστα, εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται κράτη-μελη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ειδικά η ρύθμιση του κατοχικού δανείου θα ήταν αμοιβαία επωφελής, είπε.

Ενεργειακή κρίση

Το θέμα των τιμών ενέργειας και της αντιμετώπισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και αυτό ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει οι διαφωνίες των κρατών-μελών για την ενεργειακή κρίση να επιλυθούν στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει το ζήτημα αυτό να γυρίσει και πάλι σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τα λόγια του πρώην καγκελάριου Βίλι Μπράντ, ο οποίος σε ομιλία του το 1975 – όταν είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Παντείου – είχε θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν σε έργα για την πράσινη μετάβαση, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Από τη μεριά του, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εύστοχες, επισημαίνοντας την ανάγκη να πέσουν οι τιμές ενέργειες και να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα αυτό. Εκτίμησε ότι οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ έχουν «πολλή δουλειά να κάνουν», ειδικά για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο.

Ο καγκελάριος εξήρε τα προγράμματα που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα για τις εισαγωγές αερίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση και στις ΑΠΕ.

Άμυνα

Για την ελληνογερμανική συμφωνία για τους εξοπλισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «μορφή κυκλικής ανταλλαγής» μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και τη στήριξη της Ουκρανίας. Για τα τεθωρακισμένα Marder, ανέφερε ότι η πρόθεση είναι να τοποθετηθούν στον Έβρο.

Ο κ. Σολτς σημείωσε ότι δεν θα ρωτήσει η Γερμανία τι θα κάνει η Ελλάδα με τα τεθωρακισμένα που της έδωσε, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος και αξιοσέβαστος εταίρος στο ΝΑΤΟ.

Νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ πριν ένα χρόνο και στις αλλαγές που έχουν επέλθει από τότε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη συνεργασία της χώρας με το Βερολίνο στον τομέα της άμυνας, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδα και αποτελεί μια από τις σημαντικές αγορές για τα αγροτικά μας προϊόντα και τον τουρισμό.

Ο Όλαφ Σολτς μίλησε για την κοινή ιστορία Ελλάδας – Γερμανίας, κάνοντας μνεία στη συνύπαρξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και τον ελληνικό τουρισμό.

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας είναι «εξαιρετικές». Τέλος, αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεργασία Γερμανίας – Ελλάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα