Συνάντηση Μακρόν-Σολτς: Δεν κρύφτηκε η αμηχανία – Όλα όσα συζήτησαν
Τα ζητήματα της ενέργειας και της οικονομίας κυριάρχησαν στο γεύμα εργασίας που είχαν σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι του μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων οι δύο ιθύνοντες επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες τους με στόχο την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Ευρώπη και την απεξάρτηση του από τον άνθρακα.
Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας επιβεβαίωσαν την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και την αποφασιστικότητα τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε σχέση με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης της Άμυνας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση που υιοθέτησε η σύνοδος κορυφής των Βερσαλλιών η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Τέλος έγινε αναφορά και στο ζήτημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα ενόψει της μετάβασης του Γερμανού καγκελάριου στο Πεκίνο.
Αμήχανα βλέμματα
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των δύο ανδρών υπήρχε αρκετή αμηχανία, που προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τα χαμόγελα. Άλλωστε έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο της ενεργειακού χάους και της κρίσης του κόστους ζωής.
Η αντιπαράθεση και το τεταμένο κλίμα από τη Σύνοδο Κορυφής δεν μπόρεσαν να κρυφτούν. Συνήθως, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, επιδιώκουν να δείχνουν ενότητα και συντονισμό με κοινές θέσεις πριν από συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό δεν συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Αντιθέτως, διχάστηκαν για τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης σε τέτοιο βαθμό, που δεν έμειναν στο παρασκήνιο.
- Σημειώνεται, ότι στο επίκεντρο της κόντρας βρίσκονται πρωτίστως τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που η Γερμανία δίνει ως «πακέτο» στις δημόσιες επιχειρήσεις της, με το Παρίσι, όπως και άλλες χώρες, να το θεωρούν ότι πριμοδοτεί στον ανταγωνισμό τις γερμανικές εταιρίες έναντι των υπολοίπων.
Όσον αφορά στην ενέργεια, η Γερμανία τάσσεται κατά του ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι όμως που θέλει η Γαλλία.