Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη για αισχροκέρδεια και λεηλασία δημόσιου χρήματος – “Ο Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία από γαλάζιες ακρίδες” (vid)
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και με το καυτό θέμα με τις αποκαλύψεις για τον “γαλάζιο” βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση να είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε προστασία της πρώτης κατοικίας και τώρα χωρίς τρόικα μοιράζουν τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες για πλειστηριασμούς” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην αισχροκέρδεια που όπως είπε βρίσκεται ανεξέλεγκτη από επιλογή της κυβέρνησης.
- «Η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη και σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και με τους χαμηλούς μισθούς. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 έχουν παραχθεί υπερκέρδη 2,2 δις λέμε εμείς, η ΡΑΕ καταλόγισε 924 εκατομμύρια για τους έξι μήνες. Θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, είτε 600 εκ. για έξι μήνες ή με τα δικά μας στοιχεία 1,9 δις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής. Βλέπουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ενέργεια όπως και στα καύσιμα που η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει. Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε για τις «τρομακτικές ανατιμήσεις στο σούπερ μάρκετ, σε μία σειρά από προϊόντα».
Παράλληλα μίλησε για μία διαδικασία μεγάλης αναδιανομής του πλούτου στη χώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επιλογές της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι κοστολογημένο γραμμή γραμμή.
- «Τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 7 δισ. το πρώτο οκτάμηνο. Όταν το κόστος των μέτρων που προτείνουμε είναι 5,6 δισ. δεν χρειάζονται να βρούμε κάπου τα λεφτά» τόνισε και συμπλήρωσε: «Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία στο πού θα βρούμε τα λεφτά. Δεν θα τα παίρνουμε από τη μία τσέπη και να τα δίνουμε στην άλλη. Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι πλούσιοι στη χώρα μας ίσως να περνάνε καλά αλλά οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί».
Κληθείς να σχολιάσει, την οικονομία, υποστήριξε ότι η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές σε σχέση με τους μισθούς και την ακρίβεια. «Πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα με το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη», ανέφερε.
Για τους μηχανισμούς τιμολόγησης, ο κ. Τσίπρας έδωσε την πρότασή του για το πλαφόν στην τελική τιμή:
- «Την πρώτη περίοδο που δεν υπήρξε πλαφόν, υπήρξαν υπερκέρδη. Τα υπερκέρδη βγαίνουν τώρα από τη χονδρική στη λιανική. Είχαμε υπερτιμολόγηση του κόστους». «Φαινόμενα αισχροκέρδειας βλέπουμε στα καύσιμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις αυξήσεις, που ταλαιπωρούν τους Ελληνες οδηγούς.
Για τους ελέγχους στην αγορά και τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ:
- «Οι έλεγχοι θα ήταν ένα σοβαρό μέτρο παρέμβασης. Το πλαφόν στην πηγή, η φορολόγηση των υπερκερδών θα ήταν παρέμβαση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας κριτική στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Τα δημόσια έσοδα στο πρώτο 8μηνο αυξήθηκαν κατά 7 δισ. Υπάρχουν έσοδα, οπότε μην ρωτάτε πού θα βρούμε τα λεφτά», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα μέτρα που θα εφαρμόσει υπέρ των πολιτών, τονίζοντας ότι «είναι έγκλημα να παίρνουμε χρήματα από τους καταναλωτές».
«Στη ΔΕΘ καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που αφορά σε αλλαγές και στη φορολογία», ανέφερε για να τονίσει ότι θα δώσει ελαφρύνσεις στους πολίτες. «Εχουμε προτείνει απαραίτητη μείωση έμμεσων φόρων, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους τους πολίτες». «Οι πλούσιοι στη χώρα μας ίσως να περνάνε καλά αλλά οι φτωχοί δεν περνούν καλά», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τα ελληνοτουρκικά είπε:
- «Ανησυχητική η κλιμάκωση της ρητορικής της Τουρκίας. Δεν επιθυμεί ο Ερντογάν πρώτο θέμα να είναι η οικονομία στην Τουρκία, θέλει να είναι η Ελλάδα και ο κίνδυνος πολέμου. Η Τουρκία βρισκόταν σε μια κατάσταση, που ήταν αποδυναμωμένη. Είχε φύγει ο Τραμπ και είχε σταματήσει τον πρώτο κύκλο της ρητορικής και της έντασης ο Ερντογάν. Είχα ζητήσει να αναλάβει μια πρωτοβουλία η κυβέρνηση: αυτή της διπλωματίας. Να κάνουμε τα ελληνοτουρκικά ευρωτουρκικά».
Και πρόσθεσε:
- «Η αμυντική επάρκεια της χώρας είναι σημαντικοί και κάποιοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι», είπε αλλά άφησε αιχμές για τον προϋπολογισμό. «Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά η εξωτερική πολιτική έχει αρχή, μέση και τέλος. Ηταν λάθος ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Και είναι λάθος γιατί ανοίγει την όρεξη».
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα για τα 12 ναυτικά μίλια και απάντησε γιατί δεν το έκανε ως κυβέρνηση. «Η αντιπολίτευση είχε βγει στα κεραμίδια», είπε και συμπλήρωσε:
- «Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος σήμερα. Οπως πήγε το Oruc Reis και έκανε έρευνες στα 7 ναυτικά μίλια έτσι και τώρα μπορούμε να δούμε έρευνες στα 7 μίλια νότια της Κρήτης».
Μάλιστα, σημείωσε ότι «πρέπει να εμποδίσεις ένα πλοίο που κάνει έρευνες στα ναυτικά μας μίλια» και έφερε το παράδειγμα πως «όταν μπει ένας κλέφτης στην αυλή σου, τι κάνεις; Το εμποδίζεις».
Για το ζήτημα της επέκτασης του φράχτη στον Εβρο, είπε ότι «είναι σύμβολο φετίχ. Ο φράχτης δεν χτίζεται πάνω στα σύνορα αλλά μέσα στα σύνορά σου. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στο ζήτημα του προσφυγικού».