Τι είναι “βρώμικη” βόμβα και γιατί προειδοποιεί η Μόσχα – Μπαράζ συνομιλιών Σοϊγκού με τους ομολόγους του ΗΠΑ, Γαλλίας, Τουρκίας
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είχε την Κυριακή μια νέα –δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες– τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν. Νωρίτερα ο Σ. Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας και τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Τουρκίας Σεμπάστιαν Λεκόρνου και Χουλουσί Ακάρ. Με τον πόλεμο να οδεύει στον ένατο μήνα του, η Ρωσία να συνεχίζει να επιτίθεται στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας. Τις τελευταίες μέρες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, καταστρέφοντας σχεδόν το 40% των ουκρανικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μαζικά μπλακάουτ βρίσκονται πλέον στην καθημερινότητα, ενώ οι αρχές κάνουν έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατάφεραν πλήγματα σε «πολύ ευρεία» κλίμακα, αλλά υποσχέθηκε πως ο στρατός του θα βελτιώσει τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά την κατάρριψη πυραύλων, με τη βοήθεια των εταίρων του, όπως είπε.
Ζελένσκι: “Αν η Ρωσία χτυπήσει το Κίεβο, θα πρέπει η Δύση να χτυπήσει αμέσως το Κρεμλίνο”
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές στη Χερσώνα έδωσαν οδηγίες στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σε σχετικό μήνυμα που ανάρτησαν οι αρχές στο Telegram, αναφέρεται πως «Λόγω της τεταμένης κατάστασης στο μέτωπο, του αυξημένου κινδύνου μαζικού βομβαρδισμού της πόλης και της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων, όλοι οι άμαχοι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη και να περάσουν στην (ανατολική) όχθη του Δνείπερου»,
- Ήδη, χιλιάδες πολίτες έφυγαν από τη Χερσώνα ύστερα από προειδοποιήσεις για ουκρανική επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της πόλης.
- Αντίθετα, οι ουκρανικές αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους του Νικολάγιεφ και των γύρω περιοχών, να απομακρυνθούν.
- Όσον αφορά στο Χάρκοβο, οι Ρώσοι φαίνεται πλέον να έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία, αν και ο ρωσικές δυνάμεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Οι Ρώσοι πέραν των προειδοποιήσεων για «δύσκολες αποφάσεις», εξέφρασαν και μία ανησυχία: Ότι ενδεχομένως οι Ουκρανοί θα προσφύγουν στη χρήση «βρώμικης» βόμβας. Την εν λόγω ανησυχία μετέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στους ομολόγους του διαφόρων κρατών κατά το μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε μαζί τους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς. Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, απάντησε εξάλλου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του ρώσου υπουργού Άμυνας.
- Τι είναι όμως η «βρώμικη» βόμβα και τι ακριβώς προκαλεί; Σύμφωνα με την Wikipedia, πρόκειται για ένα υποθετικό ραδιενεργό όπλο που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά. Ο σκοπός του όπλου είναι να μολύνει την περιοχή γύρω από τον παράγοντα διασποράς/συμβατική έκρηξη με ραδιενεργό υλικό, χρησιμεύοντας κυρίως ως συσκευή άρνησης περιοχής κατά αμάχων.
Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται με μια πυρηνική έκρηξη, όπως μια βόμβα σχάσης, η οποία με την απελευθέρωση πυρηνικής ενέργειας παράγει αποτελέσματα έκρηξης πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση συμβατικών εκρηκτικών.
Αν και μια συσκευή διασποράς ραδιενέργειας έχει σχεδιαστεί για να διασκορπίζει ραδιενεργό υλικό σε μια μεγάλη περιοχή, μια βόμβα που χρησιμοποιεί συμβατικά εκρηκτικά και παράγει ωστικό κύμα θα ήταν πολύ πιο θανατηφόρος για τους ανθρώπους από τον κίνδυνο που δημιουργεί το ραδιενεργό υλικό που μπορεί να αναμειχθεί με το εκρηκτικό.
Σε επίπεδα που δημιουργούνται από πιθανές πηγές, δεν υπάρχει αρκετή ακτινοβολία για να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Μια δοκιμαστική έκρηξη και οι μετέπειτα υπολογισμοί που έγιναν από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσαν ότι αν υποθέσουμε ότι δεν γίνεται τίποτα για να καθαριστεί η πληγείσα περιοχή και όλοι παραμένουν στην πληγείσα περιοχή για ένα χρόνο, η έκθεση στην ακτινοβολία θα ήταν «αρκετά υψηλή» αλλά όχι θανατηφόρα.
- Πρόσφατη ανάλυση των επιπτώσεων της καταστροφής του Τσερνομπίλ το επιβεβαιώνει, δείχνοντας ότι η επίδραση σε πολλούς ανθρώπους στη γύρω περιοχή, αν και όχι σε αυτούς που βρίσκονταν κοντά, ήταν σχεδόν αμελητέα.
Δεδομένου ότι μια βρώμικη βόμβα είναι απίθανο να προκαλέσει πολλούς θανάτους λόγω έκθεσης στην ακτινοβολία, πολλοί δεν θεωρούν ότι πρόκειται για όπλο μαζικής καταστροφής.
Ο σκοπός της θα ήταν πιθανώς να δημιουργήσει ψυχολογική, όχι σωματική, βλάβη μέσω άγνοιας, μαζικού πανικού και τρόμου. Για αυτό το λόγο οι βρώμικες βόμβες αποκαλούνται μερικές φορές «όπλα μαζικής αναστάτωσης». Επιπλέον, ο περιορισμός και η απολύμανση χιλιάδων θυμάτων, καθώς και η απορρύπανση της πληγείσας περιοχής ενδέχεται να απαιτήσουν σημαντικό χρόνο και χρήμα, καθιστώντας τις περιοχές εν μέρει άχρηστες και προκαλώντας οικονομική ζημιά.