ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβάται ο Τσίπρας για τα 19 δισ. κρατικές εγγυήσεις στα funds – Όσα έγιναν στην ΚΕ και τα μηνύματα στο εσωτερικό
Το «τι να κάνουμε» που είπε ο κ. Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στην ΚΕ προϋποθέτει κυρίως την αξιοπιστία του ίδιου του κόμματος και των στελεχών. Οι προσωπικές απόψεις πρέπει να έχουν ως προϋπόθεση ότι κάποια στιγμή αυτές θα αναμετρηθούν και με τις κυβερνητικές ευθύνες που θα κληθεί να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη κιόλας Κυριακή των εκλογών.
Η μπάλα πλέον που καλούνται όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ να παίξουν θα είναι «στο γήπεδο του αντίπαλου» με την αποκαθήλωση του περίφημου «Μητσοτάκης effect».
Του Σωτήρη Μπολάκη
Το στοίχημα όμως βρίσκεται στην αυτοδιοίκηση και πώς από τα λόγια θα περάσουν στην πράξη για ένα γενναίο άνοιγμα σε ευρύτερες δυνάμεις ξεπερνώντας τις κομματικές προτιμήσεις σε πρόσωπα.
- Τα σποραδικά πυρά της Ομπρέλας έδωσαν το χώρο στον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει αυστηρά μηνύματα στο εσωκομματικό πεδίο και κυρίως να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της Αριστεράς σε ζητήματα που στο παρελθόν αποτελούσαν ιδεολογικές προμετωπίδες.
«Εμείς λοιπόν που δώσαμε τη μάχη για να μπει η Βόρεια Μακεδονία και να έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα βγούμε και θα πούμε «όχι, η Ελλάδα πρέπει ν’ ασκήσει βέτο;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δυο χώρων που είναι στην ΕΕ και που η εκεί Αριστερά συμφωνεί με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η επιλογή του να ανοίξει απευθείας διάλογο με τον Θοδωρή Δρίτσα για το ταυτοτικό αυτό ζήτημα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμίσει στην Ομπρέλα τόσο το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και το κυβερνητικό μέλλον. Ήταν ουσιαστικά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απευθύνει μια σημαντική προειδοποίηση και να εκθέσει ακόμη και στην κομματική βάση το ζήτημα της αξιοπιστίας ολόκληρου του κόμματος και του έντονου επικοινωνιακού αντίκτυπου που έχουν πολλές φορές δηλώσεις και προσωπικές απόψεις και που γίνονται όπλο στα χέρια του αντιπάλου.
«Κάθε φορά, όταν λέμε κάτι, ιδίως τώρα που πηγαίνουμε κοντά στις εκλογές, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όχι ότι δουλεύουμε όλοι μαζί σ’ ένα σχέδιο, απλά να είμαστε δεύτερο κόμμα και να διατυπώνουμε τις ωραίες μας απόψεις, αλλά ότι θα είμαστε κυβέρνηση αύριο» διευκρίνισε δηκτικά ο Αλέξης Τσίπρας προς κάθε κατεύθυνση.
- Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ακόμη πιο σαφής γύρω από το ζήτημα της αξιοπιστίας όταν ζήτησε από τα στελέχη στο εξής να παίξουν μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου και να αποδομούν με κάθε ευκαιρία τις κορώνες της κυβέρνησης ότι τάχα η ελληνική οικονομία παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης λόγω του «Μητσοτάκης effect», όταν είναι οι ίδιες οι πολιτικές Μητοτσοτάκη που τρια χρόνια τώρα δεν επιτρέπουν στη χώρα να πιάσει την επενδυτική βαθμίδα που τάζει ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα κορυφαίο παράδειγμα «ατζαμοσύνης» του «Άριστου» και τους χάους των Αρίστων που θα κληθεί όπως είπε ο κ. Τσίπρας να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα 19δις€ που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως εγγύηση στα funds για να αγοράσουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε γι’ αυτό το λόγο αυστηρή προειδοποίηση προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη να μην εγγραφούν στο δημόσιο χρέος και επιβαρυνθούν οι Έλληνες πολίτες και χωρίς μάλιστα να δίνεται η ευκαιρία στους δανειολήπτες να επαναδιαπραγματευθούν τα ίδια τους τα σπίτια τους.
- Εξίσου αποφασιστικός και με σαφές το αίσθημα μιας μελλοντικής κυβερνητικής ευθύνης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης σε κάθε κατεύθυνση. Η τροπολογία που κατατέθηκε από τη Ομπρέλα απορρίφθηκε δια ανάτασης των χεριών, ωστόσο αυτό που έμεινε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα αυτό γυρίζει σελίδα και εναρμονίζεται με το κυβερνητικό του παρελθόν και μέλλον αφήνοντας στην ιστορία τη λογική του κατευνασμού και των πολλών διαφορών με την Τουρκία.
Ήταν μια ακόμη καθοριστική στιγμή για την Ομπρέλα καθώς ήταν η μια από τις δυο τροπολογίες που απορρίφθηκαν. Η δεύτερη αφορούσε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητή τον Χρήστο Σπίρτζη για το δίκτυο αυτοδιοίκησης για τις δημοτικές εκλογές.
- Η ένσταση ήρθε από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μίλησε για παράλληλο μηχανισμό αναφερόμενος στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν για να τρέξουν τις συνέργειες σε Δήμους και Περιφέρειες.
Και σε αυτό πεδίο όμως η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν καθοριστική και με σαφώς ανεβασμένο τέμπο σε σχέση με την εισήγησή του το Σάββατο, έθεσε το επίδικο των ψηφοδελτίων νίκης με την εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στα Συμβούλια.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τις εκλογές του 14 και του 19, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη να μην βάλλουν μεν νερό στο κρασί τους όσο αφορά σε αρχές και αξίες, αλλά στα πρόσωπα που θα στηρίξουν πρέπει να κάνουν όλοι δυο βήματα πίσω για να είναι νικηφόρα τα ψηφοδέλτια και ο χάρτης από μπλέ να γίνει κόκκινος ή και κοκκινοπράσινος.
- Στέλεχος που εμπλέκεται στην υπόθεση των ψηφοδελτίων για την τοπική αυτοδιοίκηση ωστόσο και με γνώση του ΣΥΡΙΖΑ και της ανθρωπογεωγραφίας αυτό το σχέδιο το βλέπει ως τη μεγαλύτερη πρόκληση σημείωνε. «Ωραία τα λόγια, αλλά το θέμα είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο» σημείωνε με νόημα.
Σε αυτό το κλίμα μάλιστα εντάσσεται και η θέση για μια πιο δυναμική στρατηγική ενόψει των εκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών, με τα στελέχη που πιστεύουν στη διεύρυνση και τρέχουν το εγχείρημα να πιέζουν και την ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αρχίσει να ανακοινώνει ένα ένα τα πρόσωπα που θα στηρίξει ως υποψήφιους σε Δήμους και Περιφέρειες για να διαμορφωθεί από τώρα μια ατζέντα διαρκούς διεύρυνσης, όπως σημειώνουν.