Κοροναϊός/Σαρηγιάννης για νέα μετάλλαξη ΒQ.1: “Έχει τη δυναμική να κατασπαράξει τις υπάρχουσες”
Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒQ.1. διαθέτει όλα τα “εφόδια” για να γίνει η επόμενη κυρίαρχη μετάλλαξη του κορονοϊού στον πλανήτη, όπως αναφέρουν οι ρυθμιστικές υγειονομικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής. Όπως επιβεβαιώνει μάλιστα ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αν η ΒQ.1 εμφανιστεί στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να “κατασπαράξει” εύκολα την παραλλαγή “Κένταυρος” (ΒΑ.2.75.2) που εξελίσσεται αργά, αλλά και να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5.
Οι λοιμώξεις BQ.1 και BQ.1.1 των υποπαραλλαγών του SARS-CoV-2 της οικογένειας Όμικρον διπλασιάζονται στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή και η Ευρώπη (ECDC) προειδοποίησε την Παρασκευή (21/10) για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, που αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό άνω του 50% έως τον Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.
Οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει «τρελή» τη διαφυγή ανοσίας της BQ.1.1 (η οποία ανήκει στην οικογένεια ΒQ.1 των υποπαραλλαγών της Όμικρον) κι αυτό την καθιστά αυτή τη στιγμή, ως τον “υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο” για τη διασπορά νέου κύματος Covid-19.
“Θα γίνει κυρίαρχη μετάλλαξη πιθανότητα αυτόν τον χειμώνα. Αυτή τη δυναμική έχει”, επιβεβαιώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και αναλύει:
“Είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει παντού και έναντι της Κένταυρος (ΒΑ.2.75.2) που μας απασχολούσε πρόσφατα. Η Κένταυρος είναι μεν σε εξέλιξη στην Ελλάδα αλλά είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια. Οπότε αν εμφανιστεί η ΒQ.1 στη χώρα μας -που είναι πολύ εύκολο φυσικά να εμφανιστεί- θα την “κατασπαράξει”. Γιατί δεν θα έχει διασπαρεί αρκετά, οπότε θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος και θα έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό διαθέσιμο να κάνει τη δουλειά της”.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η παραλλαγή Κένταυρος έπαψε να απειλεί, καθώς όπως τελικά αποδείχθηκε, η διαφυγή ανοσίας που προκαλεί είναι αντίστοιχη με αυτή της Όμικρον 2 (ΒΑ.2), δεν όχι μεγαλύτερη.
“Η BQ.1 κάνει πολύ μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή”, σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.
Παραλλαγή BQ.1: Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα
Για την BQ.1 (και το παρακλάδι της BQ.1.1), δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία πως συνδέονται με αυξημένη σοβαρότητα σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι μπορεί να καταφέρνει να δραπετεύει από την ανοσολογική προστασία, επικαλούμενοι εργαστηριακές μελέτες από την Ασία.
«Οι παραλλαγές (BQ.1 και BQ.1.1) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε μια πολύ άσχημη έξαρση Covid-19 αυτόν τον χειμώνα στις ΗΠΑ, όπως έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Gregory Poland, ιολόγος και ερευνητής στον τομέα των εμβολίων στην Mayo Clinic.
Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ωστόσο, τα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5, με τα οποία πραγματοποιούνται οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων στη χώρα μας αυτό το διάστημα, θα εξακολουθήσουν να προστατεύουν από την σοβαρή νόσο.
“Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κανονικά δεν θα “πιάνουν” τη νέα μετάλλαξη BQ.1 για να μην κολλήσεις. Θα προσφέρουν σίγουρα, όμως, την κάλυψη που προσφέρουν απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις της Όμικρον, δηλαδή θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο. Άλλα όχι απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος το ΒQ.1, για να μην κολλήσει κανείς”, λέει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης.
«Κλειδί» η ανοσία του πληθυσμού
Οι ρυθμιστικές αρχές υγείας των ΗΠΑ, υπολόγισαν την Παρασκευή (21/10) ότι το στέλεχος BQ.1 και η στενά συνδεδεμένη με αυτό παραλλαγή BQ.1.1, αντιπροσωπεύουν το 16,6% των παραλλαγών του κορονοϊού στη χώρα, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Ευρώπη δήλωσε ότι αναμένει ότι θα γίνουν κυρίαρχες οι παραλλαγές αυτές σε ένα μήνα. Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε πως από τις αρχές του 2023, οι BQ.1 και BQ.1.1, θα έχουν επικρατήσει επί του ευρωπαϊκού εδάφους και σε ποσοστό πάνω από το 80% έναντι των άλλων μεταλλάξεων.
Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες του ECDC μάλιστα, η παρατηρούμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των δύο παραλλαγών, πιθανόν να οφείλεται στο χαμηλό ανοσοποιητικό των πολιτών.
Όλα θα εξαρτηθούν πλέον, όπως λένε, στον βαθμό κάλυψης που θα παρέχουν τα εμβόλια έναντι της Covid-19.