Κόκκινα δάνεια: Πώς τα funds και οι εταιρείες είσπραξης έπεσαν στην… “παγίδα” που έστησαν στους δανειολήπτες – Μόνη λύση ο εξωδικαστικός

Κόκκινα δάνεια: Πώς τα funds και οι εταιρείες είσπραξης έπεσαν στην… “παγίδα” που έστησαν στους δανειολήπτες – Μόνη λύση ο εξωδικαστικός

Πάνω  από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται στη μέγγενη του ιδιωτικού χρέους που έφτασε αισίως τα 406 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 2/3 εξ αυτών (258 δισ. ευρώ) είναι πλέον απλήρωτα ληξιπρόθεσμα, δηλαδή χρέη σε καθυστέρηση ή αδυναμία αποπληρωμής. Ο μηχανισμός του εξωδικαστικού μηχανισμού, απέτυχε παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δώσει μια λύση στο πρόβλημα και υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι τράπεζες, τα funds και οι εταιρίες είσπραξης.

Του Μανώλη Δράκου

Το πρόβλημα είναι ότι τα funds (servicers) στα χέρια των οποίων οι τράπεζες έχουν περάσει τα κόκκινα δάνεια δεν έρχονται σε συνεννόηση με τους δανειολήπτες για να κάνουν ρυθμίσεις, αλλά προτιμούν να πηγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

  • Ακόμη κι όταν υπάρχει πρόθεση από τον δανειολήπτη να ρυθμίσει το χρέος του με κάποιον διακανονισμό προτιμούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να απαιτούν υπέρογκα ποσά προσαυξημένα με κάθε λογής τόκους που δεν έχουν καμία σχέση με το αρχικό κεφάλαιο που διατέθηκε από μια τράπεζα…

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου βάζει έναν φραγμό καθώς δικαιώνει τους δανειολήπτες, ενώ και η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να ικανοποιήσει τα… “αρπακτικά” των τραπεζών και να χάσουν τις περιουσίες τους εκατομμύρια πολίτες που ζητούν έναν διακανονισμό, αλλά δεν βρίσκουν κανέναν για να τον συζητήσουν.

Τα  funds και εταιρείες είσπραξης φαίνεται να έπεσαν τελικά, στη «παγίδα» που έστησαν στους δανειολήπτες!

Αν και έχουν στα χέρια τους τα 102 από τα 258 δισ. ιδιωτικού χρέους, παραμένουν απλήρωτα, χωρίς να μπορούν να εισπράξουν όσα θα μπορούσαν και έπρεπε, προσφέροντας μία βιώσιμη ρύθμιση στους οφειλέτες.

  • Τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δείχνουν ότι ελάχιστοι πιστωτές (τράπεζες και λοιποί χρηματοδοτικοί οργανισμοί) έδειξαν το καλό παράδειγμα και ακολούθησαν το «μονοπάτι» των ρυθμίσεων και των διευκολύνσεων.

Παρά τις δυσκολίες, αυτοί εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αποδοχής των προτάσεων ρύθμισης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος του νέου εξωδικαστικού (του «νόμου Σταϊκούρα») με τις έως 420 μηνιαίες δόσεις και «κούρεμα» έως και 90%.

Για παράδειγμα:

  • από 1.215 αιτήσεις που αξιολογήθηκαν, μία εταιρία διαχείρισης ενέκρινε 818 ρυθμίσεις (2 στις 3 ή ποσοστό 66%)
  • από 1.166 αιτήσεις, άλλη αποδέχθηκε 550 (1 στις 2 ή ποσοστό 48%)
  • από 1.109 αιτήσεις, άλλη εταιρία διαχείρισης δέχθηκε 408 (37%)
  • από 530 αιτήσεις, μεγάλη συστημική τράπεζα ενέκρινε 141 (27%).

Στον αντίποδα όμως, υπάρχουν εταιρίες διαχείρισης και συστημικές τράπεζες που έχουν αξιολογήσει ελάχιστες δόσεις (κάτω από 30 η καθεμιά) και δεν έχουν εγκρίνει ούτε μία αίτηση ρύθμισης. Αυτό δεν ερμηνεύεται απλώς ως άρνηση ή αδιαφορία οφειλετών για ρυθμίσεις, αλλά και για αποτροπή τους ενδεχομένως από την ίδια τράπεζα, προκειμένου να μην εντάξει κανείς τους όλα του τα χρέη σε μία καθολική ρύθμιση.

  • Διόλου τυχαία ίσως, από τις 1.500 ολοκληρωμένες μέχρι σήμερα αιτήσεις μέσω του Εξωδικαστικού, οι 3 στις 4 (το 72%) αφορά διμερείς ρυθμίσεις (δηλαδή για οφειλές προς ΔΕΗ, ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και μόνο 1 στις 4 (το 28%) πολυμερείς, δηλαδή με συμμετοχή και τραπεζικών οφειλών.

Κάποιοι όμως (τράπεζες ή εταιρίες διαχείρισης κλπ) «πόνταραν» στη αναγκαστική είσπραξη ή εκποίηση έναντι του χαρτοφυλακίου οφειλών που αγόρασαν και επί δύο χρόνια σαμποτάρουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις ρυθμίσεις που παράγει.

  • Όμως έμειναν «στα κρύα του λουτρού» όταν άκουσαν από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση δεν θα τους διευκολύνει νομοθετικά με τροπολογία, για να «ξεμπλοκάρουν» οι πλειστηριασμοί που ετοίμαζαν.

«Προτάθηκε  προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή όμως δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών» τόνισε ο κύριος Σταϊκούρας. Ο οποίος τους εγκάλεσε ότι «στο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις». Και κάλεσε όλους να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις και ρυθμίσεις, για τη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους….

Σχετικά Άρθρα