Ελληνοτουρκικά: Θερμό μέτωπο σε Κύπρο και Λιβύη – Τι αναμένει η Αθήνα το επόμενο διάστημα

Ελληνοτουρκικά: Θερμό μέτωπο σε Κύπρο και Λιβύη – Τι αναμένει η Αθήνα το επόμενο διάστημα

Η Άγκυρα από τη μία πλευρά συνεχίζει την προκλητική ρητορική απ’ την άλλη εμφανίζεται ανοικτή στο διάλογο, με την Αθήνα να διαμηνύει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μπορούν ν’ αποκατασταθούν μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την αναθεωρητική ατζέντα.

Ο πρωθυπουργος από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε:

  • «Στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και να μας δοθεί η δυνατότητα για μία ειρηνική συνύπαρξη προς όφελος και των δύο λαών μας. Θα ήταν πολύ καλύτερο να εστιάζαμε σε αυτή την πτυχή της θετικής ατζέντας, από το να χρησιμοποιεί η Τουρκία, μονίμως, την Ελλάδα ως στόχο και ως αντικείμενο μίας ρητορικής η οποία πιο πολύ απευθύνεται σε εσωτερική κατανάλωση».

Στην Αθήνα υπάρχει η βεβαιότητα πως το σκηνικό θα παραμείνει έντονο μέχρι τις τουρκικές εκλογές το καλοκαίρι.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως περιμένει από την Ελλάδα για την επανέναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε:

  • «Εδώ και 2 χρόνια περιμένουμε να απαντήσουν την πρόσκλησή μας για την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Τουρκία. Στο πλαίσιο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μεταφέραμε τις προσδοκίες μας στον φίλο μας Έλληνα Υπουργό Άμυνας για το θέμα αυτό. Περιμένουμε τώρα απάντηση από αυτούς».

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν, στο φόντο της εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου, συνεχίζει την επιθετική ρητορική του κατά της χώρας μας, κάνοντας λόγο ακόμη και για ισλαμοφοβία στη δυτική Θράκη.

Παράλληλα εξακολουθεί να εξαπολύει απειλές και προς τη Δύση, με φραστικές επιθέσεις κατά της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ελλάδας.

  • Μετά την ομολογία της εταιρείας τσιμέντου Lafarge ότι κατέβαλλε εκατομμύρια δολάρια στον ISIS για να παραμείνει εργοστάσιό της ανοιχτό στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι γνώριζε για τις διασυνδέσεις της γαλλικής βιομηχανίας με τους τζιχαντιστές. Κι ενώ ο Ερντογάν δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, η Αγκυρα παίρνει θέση υπέρ του Ριάντ στη διαμάχη που έχει προκύψει με την Ουάσινγκτον μετά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για εκφοβισμό.

Μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, πάντως η κυβέρνηση Μπάιντεν διαμηνύει ότι εμμένει στις αποφάσεις της.

Όλοι εκτιμούν πάντως ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας θα συνεχιστούν σε δύο κατευθύνσεις:

  • Στην Κύπρο όπου μέσα στο Νοέμβριο θα γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όπου αναμένεται να ακουστούν ιδέες ακόμη και για προσάρτηση των κατεχομένων, αφού η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές πως δεν συζητά πλέον το ενδεχόμενο λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής συνομοσπονδίας.
  • Στη Λιβύη, υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Λιβυκό πέλαγος που σκοπό θα έχει κυρίως να τεστάρει τα νεύρα της Αθήνας αλλά και του Καϊρου.

Σχετικά Άρθρα