Βρετανία: Τζόνσον εναντίον Σούνακ;- Το παρασκήνιο στην κούρσα για τους Τόρις και την Ντάουνιγκ Στριτ
Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Βρετανία (μετά την Ιταλία και την ακροδεξιά Μελόνι φυσικά) όλοι αναρωτιούνται αν τελικά θα δηλώσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Μπόρις Τζόνσον κάτι που ο ίδιος είχε αφήσει ορθάνοιχτο όταν αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ στις 6 Σεπτεμβρίου, και έτσι η χώρα του να κινδυνέψει να γίνει διεθνώς περίγελως εφόσον βεβαίως επιστρέψει στην πρωθυπουργία.
«Η επιστροφή του Τζόνσον θα είναι φάρσα», έγραψαν οι «Financial Times», κάτι που συμμερίζεται μεγάλη μερίδα των πολιτών και του πολιτικού κόσμου. Υπάρχει, ωστόσο, και σημαντική μειοψηφία οπαδών του πρώην πρωθυπουργού που ζητά την παλιννόστησή του στο θώκο, πιστεύοντας ότι η πρωθυπουργία-φιάσκο της Λιζ Τρας ξέπλυνε τα δικά του ανομήματα. Στο πλευρό του Τζόνσον τάχθηκε και ο πατέρας του, Στάνλεϊ, λέγοντας πως ο γιος του πρέπει να γυρίσει στην εξουσία για να ολοκληρώσει το έργο του, όπως έκαναν ο Χάρολντ Ουίλσον και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Λιγότερο μεγαλομανής και πιο προσγειωμένη η αδελφή του, Ρέιτσελ Τζόνσον, τον «άδειασε» κανονικά υποστηρίζοντας ότι επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο… ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Πάντως, όταν παραιτήθηκε η Τρας, ο Μπόρις Τζόνσον βρισκόταν σε διακοπές στην Καραϊβική και ο πατέρας του αποκάλυψε ότι επιστρέφει στην πατρίδα.
Οι βολιδοσκοπήσεις των ΜΜΕ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις και τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν φαβορί τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, το ινδικής καταγωγής golden boy του Σίτι, που έχασε την τελική αναμέτρηση από την Τρας. Με ανοδική πορεία ακολουθεί ο Τζόνσον, ενώ στο παιχνίδι βρίσκεται και η 49χρονη Πένι Μόρντοντ, επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων και πρώην στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, με θητεία σε τρία υπουργεία μετά το 2018 (Ισότητας, Διεθνούς Ανάπτυξης και Αμυνας). Ισως η ώρα της έρθει μετά τον Σούνακ, αν συνεχιστεί το γαϊτανάκι στην Ντάουνινγκ Στριτ, που δεν περιποιεί τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δυναμική, πάντως, πολιτικός αποφάσισε χθες το απόγευμα να ανακοινώσει πρώτη την υποψηφιότητά της, ζητώντας την υποστήριξη των συναδέλφων της, που θέλουν να δουν επιτέλους το κόμμα ενωμένο, ώστε «να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη στις επόμενες εκλογές».
- Με την διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων να λήγει το απόγευμα της Δευτέρας ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.
Την πληροφορία αυτή μετέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Guardian.
Δεδομένου ότι οι Τόρις διαθέτουν 357 έδρες (επί συνόλου 650), ελάχιστοι ακόμη θα τα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον πολυπόθητο αριθμό των 100 βουλευτών. Το BBC, το Bloomberg, ο Spectator και άλλα ΜΜΕ δίνουν την εξής εικόνα: Υπέρ του Τζόνσον 23-37 και στο πλευρό της Μόρντοντ 11-15.
Η ψηφοφορία, εφόσον οι διεκδικητές του αξιώματος είναι περισσότεροι από δύο, θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προτίθεται να θέσει και αυτή υποψηφιότητα.
Πιθανότητες να μπουν στην κούρσα έχουν επίσης η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, που έδωσε τη χαριστική βολή στην Τρας με την παραίτησή της το βράδυ της Τετάρτης, καθώς και η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Κέμι Μπάντενοκ. Παράλληλα, τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν μεγάλο φαβορί τον Σούνακ με πιθανότητες 57%, με τον Τζόνσον στο 23% και τη Μόρντοντ σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται (είχε χαμηλή απήχηση), αναφέροντας ότι κλίνει προς τη στήριξη του Τζόνσον. Ταυτόχρονα, όμως, δήλωσε ότι θέλει να ακούσει και τις απόψεις του Σούνακ, δείγμα της ρευστότητας και των έντονων παζαριών που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο.
Ως «λαγός» του Τζόνσον λειτούργησε ο υπουργός Επιχειρήσεων, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, προσφέροντάς του τη στήριξή του και καλώντας την κοινοβουλευτική ομάδα να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Στους αντίποδες, το κόμμα των Φιλελευθέρων αποκάλεσε τον Τζόνσον «Μπερλουσκόνι της Βρετανίας» και κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει τον αποκλεισμό του από το αξίωμα, επειδή παραβίασε το νόμο ως πρωθυπουργός με τα περίφημα «κορονοπάρτι».
Ο Τζόνσον… ο Κιγκινάτος
- Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μπόρις Τζόνσον έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, στις 6 Σεπτεμβρίου, περιείχε μία αποστροφή που προκάλεσε πολλά σχόλια.
«Σαν τον Κιγκινάτο επιστρέφω στο άροτρό μου», είχε πει ο Τζόνσον, συγκρίνοντας εαυτόν με τον Ρωμαίο ύπατο που αποσύρθηκε, για να κληθεί εκ νέου από τη Σύγκλητο να σώσει τη Ρώμη από εξωτερικούς εχθρούς.
- Εύλογη ήταν η εικασία πολλών ότι ο 58χρονος πολιτικός διατηρούσε την ελπίδα να επιστρέψει στο αξίωμα που μόλις αναγκαζόταν να εγκαταλείψει. Όσο αδιανόητο κι αν φαινόταν μέχρι προχθές, το ενδεχόμενο αυτό προβάλλει πιθανό μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, ύστερα από μόλις 44 μέρες στην εξουσία.
Χθες έγινε γνωστό ότι ο Τζόνσον διέκοψε απότομα τις διακοπές του στην Καραϊβική για να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου κάμποσοι βουλευτές ήδη τάσσονταν υπέρ της εκλογής του.
Η αλήθεια είναι ότι η σύγκριση με τον Κιγκινάτο πάσχει από πολλές απόψεις. Ο Ρωμαίος ύπατος έχει καταγραφεί από την Ιστορία ως πρότυπο αρετής, ενώ ο Τζόνσον θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε εξεταστική επιτροπή για το κατά πόσο είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα διαβόητα κορωνοπάρτι.
Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν η επιστροφή του θα ενώσει ή θα διχάσει ακόμη βαθύτερα τους Τόρις, οι οποίοι βρίσκονται πάνω από τριάντα μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις.
Οι Financial Times, υιοθέτησαν την αξίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για έξοδο από την πολιτική κρίση μέσω πρόωρων εκλογών.
Αν μόνο ένας υποψήφιος εξασφαλίσει το μίνιμουμ των 100 βουλευτών, θα ξέρουμε τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
- Με την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Λιζ Τρας θα δικαιούται ετήσιο επίδομα 115.000 λιρών (120.000 ευρώ) ως πρώην πρωθυπουργός.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι τέτοιας τάξης επίδομα για θητεία μόλις 44 ημερών είναι αδικαιολόγητο και ότι η Τρας πρέπει να παραιτηθεί από την καταβολή του. «Τη στιγμή που ένας στους πέντε δημοσίους υπαλλήλους καταφεύγει σε τράπεζες τροφίμων, είναι αλλόκοτο να φύγει με μπόνους 115.000 λιρών», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων, Μαρκ Σερβότκα.