Τσαβούσογλου: ”Για να κατανοήσουμε το φόβο της Ελλάδας πρέπει να είμαστε γνώστες κλινικής ψυχολογίας”
Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αναφερόμενος δε στην τελευταία, τόνισε πως ”για να κατανοήσουμε τον φόβο της Ελλάδας για τους Τούρκους, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε από κλινική ψυχολογία”.
Στην Αντιόχεια βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρακολούθησε το 6ο Φεστιβάλ Ελιάς, Ελαιόλαδου και Γαστρονομίας. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συναντήθηκε με φοιτητές στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Επιχειρηματικού και Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου Hatay Mustafa Kemal. Οπως ήταν αναμενόμενο όμως, ο Τσαβούσογλου δεν έμεινε στα του φεστιβάλ, αλλά προκάλεσε για μια ακόμη φορά Την Ελλάδα. Ξεκίνησε αναφερόμενος στην Κύπρο, σημειώνοντας απευθυνόμενος προς τους φοιτητές πως «…δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εάν δεν γνωρίζετε το διεθνές δίκαιο».
Ο Τσαβούσογλου ωστόσο δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως «…για να κατανοήσουμε τον παράλογο φόβο της Ελλάδας για τους Τούρκους, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε λίγο από κλινική ψυχολογία», είπε σε προκλητικό τόνο σε άλλο σημείο της ομιλίας του για τα ελληνοτουρκικά.
Ερντογάν για… ισλαμοφοβία» σε δυτική Θράκη και Κύπρο
Για «ισλαμοφοβία», αλλά και ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του, αναφερόμενος μάλιστα -μεταξύ άλλων- σε δυτική Θράκη και Κύπρο. Ο Τούρκος πρόεδρος, μίλησε στην 12η υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν ρατσιστικές επιθέσεις και ρητορική μίσους, αλλά και «φασιστικοί κανονισμοί για μαντίλα, χιτζάμπ και γενειάδα».
«Ως Τουρκία, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε τους ομόθρησκούς του «να υπερασπιστούν πιο σθεναρά την παλαιστινιακή υπόθεση και να εξηγήσουν καλύτερα στον κόσμο τη στέρηση δικαιωμάτων που λαμβάνει χώρα εκεί». «Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις επιθέσεις χωρίς να αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα μέτωπα, από την Παλαιστίνη μέχρι το Κασμίρ, από την Κύπρο μέχρι τη δυτική Θράκη» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη μαντίλα είπε ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στη χώρα για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν επιθυμούν τη χρήση της ή όχι.