“Ψήνεται” σημαντική παρέμβαση Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά
Σβήνει-γράφει την ομιλία που θα εκφωνήσει το Σαββατοκύριακο στην (αναβληθείσα λόγω του θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαϊδη) συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Σαββατοκύριακο, ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό επειδή, πλην της εκτεταμένης αναφοράς του στα μείζονα θέματα της ακρίβειας και των προτάσεων που θα διατυπώσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σκοπεύει να κάνει και συνολική παρέμβαση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να διατυπώνει πρόταση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως -και ανατολικά- της Κρήτης και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Σχεδιασμός, άλλωστε, που είχε γίνει επί δικής του διακυβέρνησης από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αλλά, τότε, αναβλήθηκε η εφαρμογή του για μια σειρά λόγους.
Η εκτίμηση που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν είναι πως η λεπτή ισορροπία δεν είναι απίθανο να διαταρραχθεί λόγω (και) των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας στην πορεία προς τις εκλογές του επόμενου Ιουνίου. Γι αυτό και θεωρείται πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τώρα στην κίνηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων (ενώ η κυβέρνηση δηλώνει πως διατηρεί μεν το κυριαρχικό δικαίωμα, ωστόσο επικαλείται την ανάγκη προετοιμασίας και δεν αποσαφηνίζει εάν και πότε θα κάνει κάτι τέτοιο), και να την συνοδεύσει με μία διπλωματική πρωτοβουλίας μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όπως η πρόταση για διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται, αναμφίβολα, και η Τουρκία, όμως η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι να γίνει προηγουμένως η κίνηση της επέκτασης στα 12 μίλια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συζητήσει εξαντλητικά το τελευταίο διάστημα το θέμα με διπλωμάτες και παράγοντες με βαρύνουσα άποψη στα θέματα αυτά. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο ο Νίκος Κοτζιάς (την γνώμη του οποίου υπολογίζει, πάντοτε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), όσο και οι Κωνσταντίνος Φίλης και Μαριλένα Κοππά, έχουν επιχειρηματολογήσει σχετικά με το θέμα αυτό.
Όλα αυτά φαίνεται πως έχουν “επικοινωνηθεί” και σε κρίσιμους παράγοντες στην Λευκωσία και έχουν διαπιστωθεί κοινοί τόποι. Η πρόσφατη επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου (και φίλου του Κοτζιά) Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως ίσως έχει αξία που μπορεί να φανεί στο μέλλον. Ιδιαίτερα εάν βγει νικητής στις κυπριακές προεδρικές εκλογές.
Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ανησυχία την τακτική ίσων αποστάσεων που τηρούν οι ΗΠΑ και η προσπάθεια να κλειστούν τα ελληνοτουρκικά στο στενό πλαίσιο των συμφερόντων του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και με στόχο την Ρωσία. Φαίνεται πως η Ουάσιγκτον ξετυλίγει έναν σχεδιασμό σχετικά με την ενέργεια και τους αγωγούς που δεν πρέπει να μας βρει απροετοίαμστους. Άμος Χοκστάϊν και Τζέφρι Πάϊατ (ο οποίος βρέθηκε στην Άγκυρα προ ημερών) είναι εκείνοι που προωθούν αυτή την στρατηγική, ενώ αξιολογείται ως βαρύνουσας σημασίας η νέα κατάσταση που δημιουργείται από την συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου (με την σφραγίδα των ΗΠΑ) για την από κοινού αξιοποίηση κοιτασμάτων σε μέχρι τώρα αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες.
Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του (Γιώργος Κατρούγκαλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Ευ. Αποστολάκης, Γ. Καμπάς κ.ά) παρακολουθούν τις εξελίξεις και κρατούν επαφές με τους μεγάλους “παίκτες” (Ουάσιγκτον, Βερολίνο κ.ά), θεωρώντας πώς με ορίζοντα το μετεκλογικό τοπίο σε Τουρκία και Ελλάδα (η σύμπτωση των εκλογών στις δύο χώρες αποκτά μεγάλη βαρύτητα) θα προωθηθούν σχεδιασμοί. Γι’ αυτό και επιμένει πώς πρέπει να αναληφθούν τώρα πρωτοβουλίες για να μην αναγκαστεί η χώρα να συρθεί από τον αμερικανικό σχεδιασμό που μπορεί να μας φέρει ενώπιον δυσάρεστων προτάσεων.
Η πρόταση που πιθανώς θα διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι βέβαιο πως θα βρει ένθερμους υποστηρικτές στην μειοψηφία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Φίλης, για παράδειγμα, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου (Realfm) για το θέμα της επέκτασης στα 12 μίλια ήταν πολύ προσεκτικός και είπε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στο μέλλον, μετά από προετοιμασία και ανάλογα με τις συνθήκες. Ωστόσο, η σύνθεση της Κ.Ε μετά το τελευταίο συνέδριο επιτρέπει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επιβάλλει την στρατηγική σε τόσο σημαντικά θέματα.