Όσα λένε οι Τούρκοι για τους 92 μετανάστες και τον Δένδια…
Έντονη κινητικότητα επιδεικνύει εσχάτως ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν (ο οποίος θα παραδώσει σύντομα την σκυτάλη στον θεωρητικός της “Γαλάζιας Πατρίδας” Τσαγατάι Ερτσιγιές) σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τα επιχειρήματα της Ελλάδας σχετικά με την επιθετική ρητορική της Άγκυρας. Εξ όσων αναφέρουν τούρκοι διπλωμάτες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε συνομιλητές τους, οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται πόση οργή έχει σωρρευθεί στην Άγκυρα σχετικά με την ελληνική τακτική της διεθνοποίησης της επιθετικότητας του Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων τούρκων αξιωματούχων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.
Όπως πληροφορούνται τα “Απόρρητα”, η τουρκική διπλωματία “σερβίρει” (στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και αλλού) ένα …ιδιαίτερο αφήγημα σχετικά με το συμβάν με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο, σε μια προσπάθεια να αναιρέσει την αθλιότητα των τουρκικών αρχών που αποκάλυψε στην αρμόδια επίτροπο της ΕΕ ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ορθώς ανέδειξε στον ΟΗΕ ο Νότης Μηταράκης.
Λένε, δηλαδή, ότι όντως οι τουρκικές αρχές ώθησαν τους 92 μετανάστες προς το ελληνικό έδαφος στον Έβρο (άρα παραδέχεται την “εργαλειοποίηση” του μεταναστευτικού), δεν ήταν εκείνες, όμως, όπως ισχυρίζεται, που τους έγδυσαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Οζουγκέργκιν ισχυρίζεται πως αυτό το έκαναν -δήθεν- οι ελληνικές αρχές για να προβάλλουν διεθνώς το θέμα!
Η τουρκική διπλωματία εμφανίζεται οργισμένη, επίσης, με τον Νίκο Δένδια (όχι ότι εξαιρούν τον πρωθυπουργό…) επειδή, όπως λένε, περιφέρει την ρητορική του εναντίον της Τουρκίας σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποιεί διεθνώς. Αναφέρουν, μάλιστα, ειδικά αυτήν στο Κίεβο (στην συνέντευξη με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Κουλέμπα, όσο και μετά την συνάντηση με τον Ζελένσκι), και επισημαίνουν πως ο Ουκρανός πρόεδρος αμέσως μετά επικοινώνησε με τον Ερντογάν και τον ευχαρίστησε με ανάρτησή του στα social media. Κάτι που αξιολογήθηκε και στην Αθήνα ως μία αγενή κίνηση του Ζελένσκι, την ώρα που η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα, ακόμα και με οπλικά συστήματα, την Ουκρανία.
Έχει συγκεντρωθεί, πάντως, πολύ αρνητικό φορτίο για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Από την άλλη, όμως, η δεύτερη ακύρωση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Αθήνα, και η επιλογή του να πάει στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Χουλουσί Ακάρ, αφήνει εκτεθειμένο τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Βρίσκεται (μόνο) στην Καλαμάτα (όπου θα εγκατασταθεί κέντρο της αεροπορίας με ισραηλινή τεχνογνωσία…)η απάντηση; Ή, μήπως, η αναβάθμιση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας προχωρά ταχύτατα και δη με αμερικανική προτροπή; Και γιατί η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει προληπτικά σε κάποιες κινήσεις;