Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ιταλία και Βέλγιο απέναντι στη Γερμανία για το ”όχι” πλαφόν στο φυσικό αέριο – Ντράγκι: ” Χρηματοδοτήσαμε τον πόλεμο του Πούτιν, προκαλέσαμε ύφεση ”.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη πυροδότησε τις χρόνιες αντιθέσεις και τις συγκρούσεις συμφερόντων καθώς σύμφωνα με το Reuters η Ιταλία και το Βέλγιο εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκειά αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Επισημαίνεται ότι η Γερμανία με μια μικρή ομάδα χωρών, αντιστέκεται στο αίτημα να υπάρξει όριο τιμής στο καύσιμο.΄Εκδηλη εν τω μεταξύ ήταν η απογοήτευση και των ηγετών του Νότου.
Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου ήταν μεταξύ εκείνων που απογοητεύτηκαν από την άρνηση της Γερμανίας να δεχτεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου καθώς οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες για να προσπαθήσουν να μετριάσουν την οξεία ενεργειακή κρίση του μπλοκ.
Η ΕΕ παλεύει με τις υψηλές τιμές της ενέργειας που οδηγούν τον πληθωρισμό και αυξάνουν την προοπτική ύφεσης σε ολόκληρη την ήπειρο, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, θυμίζει το Reuters.
“Η ενότητά μας πρέπει να είναι πραγματική… Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα και βαθύτερα”, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε ομιλία κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Οι 27 χώρες συμφώνησαν ήδη να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου και να ανακτήσουν έσοδα από ενεργειακές εταιρείες για να βοηθήσουν τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν εξοντωτικούς λογαριασμούς. Αναμένεται να εγκρίνουν τη δημιουργία ενός εναλλακτικού δείκτη αναφοράς για την τιμή για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Αλλά η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ- ηγείται ενός μικρού στρατοπέδου που αρνείται επίμονα τις εκκλήσεις από 15 άλλες χώρες της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι δημιουργείται κίνδυνος για τον εφοδιασμό και μειώνεται το κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.
«Μας ζητείται να δείξουμε αλληλεγγύη στο μοίρασμα ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει αλληλεγγύη στις εκκλήσεις μας για συγκράτηση των τιμών», είπε ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι στους συνομηλίκους του, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών. «Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά: χρηματοδοτήσαμε τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν, προκαλέσαμε την ύφεση».
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, χώρας που εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη γειτονική Γερμανία, συμμερίστηκε την απογοήτευση. «Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μόνο στην προσφορά – θα πρέπει να είναι και στις τιμές», δήλωσε σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Πέρα από τις διαφωνίες σχετικά με το αν και πώς να τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, οι ηγέτες της ΕΕ διαφωνούν επίσης σχετικά με τα σχέδια δαπανών από χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία καταγγέλλουν ότι είναι άδικα και υπονομεύουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά του μπλοκ.
Ως επιπλέον πηγή δυσφορίας λειτούργησε σύμφωνα με το Reuters και το πακέτο στήριξης 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος το πακέτο στήριξης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας του, είπε ότι η Γερμανία ενήργησε αλληλέγγυα με άλλα μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και υποστήριξε ότι και άλλες χώρες υποστηρίζουν τους καταναλωτές.
Το πιο επίμαχο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής είναι εάν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου. «Νομίζω ότι μπορεί να είναι μια μεγάλη νύχτα», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.
Ενώ η Ολλανδία αντιτίθεται σε ένα ανώτατο όριο τιμής, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατέστησε σαφές ότι «δεν φύγει χωρίς συμπεράσματα που θα στείλουν το σωστό μήνυμα» για τις τιμές, είπε ο αξιωματούχος. Αλλά ο Scholz «δεν το αγόραζε», πρόσθεσε το άτομο, το οποίο μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.