“Ασυμφωνία χαρακτήρων” μεταξύ Σολτς και Μακρόν- Απειλή για την συνοχή της ΕΕ ενόψει αποφάσεων για την ενεργειακή κρίση

 “Ασυμφωνία χαρακτήρων” μεταξύ Σολτς και Μακρόν- Απειλή για την συνοχή της ΕΕ ενόψει αποφάσεων για την ενεργειακή κρίση

Όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να συνεννοηθούν, ολόκληρη η ΕΕ έχει πρόβλημα, επισημαίνει το Politico.

Η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής των 27, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα το ενεργειακό, ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο πήχης των προσδοκιών έχει τοποθετηθεί μάλλον χαμηλά ενώ ο δείκτης κινδύνου είναι υψηλός, με τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης να προστίθεται στους προφανείς, πιο άμεσους, κοινωνικό-πολιτικούς κινδύνους.

Τα δύο μπλοκ, η ομάδα των 15 στους οποίους εντάχθηκε τελευταία και η Γαλλία και το γερμανικό, έχουν βρει λίγα, μόνο, σημεία συναίνεσης και το προσχέδιο συμπερασμάτων καθρεφτίζει αυτήν την αδυναμία συμφωνίας. Παράπλευρη -αλλά όχι ασήμαντη- συνέπεια της δυσκολίας να βρεθεί ολοκληρωμένη φόρμουλα ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση, είναι η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, που οδήγησε στην αναβολή μια προγραμματισμένης διυπουργικής συνόδου των δύο χωρών.

Όμως, πολλοί ανησυχούν πως η διάσταση (ή μήπως και διαζύγιο;) μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου μπορεί να προκαλέσει ένα νέο μεγάλο κλονισμό στην ούτως ή άλλως διαταραγμένη συνοχή της ΕΕ.

Αυτό συμβαίνει τώρα, καθώς το Βερολίνο και το Παρίσι χρειάστηκε να καθυστερήσουν μια πολυαναμενόμενη διμερή σύνοδο κορυφής εν μέσω μιας ενοχλητικής αντιπαράθεσης σε βασικούς τομείς πολιτικής όπως η άμυνα και η ενέργεια. Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, το χρονοδιάγραμμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι χειρότερο.

Μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συγκρουστούν για το πώς θα αντιδράσουν στις εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας, η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι το ετήσιο γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη στο Φοντενεμπλό, νότια του Παρισιού, θα μεταφερθεί για τον Ιανουάριο.

Επισήμως, και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι «οι δυσκολίες στην ατζέντα ορισμένων υπουργών» ήταν η αιτία για την εκπληκτική αναβολή της διμερούς συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη περίπτωση τέτοιου είδους κορυφαίας μορφής από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πέρυσι.

Τουλάχιστον πέντε από τους υπουργούς του Scholz, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock, είχαν παραπονεθεί εσωτερικά ότι η επόμενη εβδομάδα είναι μια σπάνια ευκαιρία όπου θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές μαζί με τα παιδιά τους καθώς τα σχολεία βρίσκονται σε σύντομες διακοπές. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται αδύναμο σκεπτικό όταν μαίνεται πόλεμος στην ήπειρο. Ο πραγματικός λόγος της αναβολής έχει τις ρίζες του σε σημαντικές διαφορές σε θέματα ενέργειας και άμυνας, που δυσκόλεψαν και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση που σχεδίαζαν να υπογράψουν.

“Σε ορισμένους φακέλους δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να είμαστε στην ίδια γραμμή. Επομένως, γνωρίζοντας αυτό, είπαμε ότι θα ήταν καλύτερα να γίνει [το υπουργικό συμβούλιο] τον Ιανουάριο, όταν θα είμαστε επίσης παρόντες με όλους τους σημαντικούς υπουργούς.” ένας Γερμανός αξιωματούχος είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε στη διαδικασία εύρεσης [νέας] ημερομηνίας».

Σχετικά Άρθρα