Αρναούτογλου: Ξεκινά το “γαϊδουροκαλόκαιρο” ή αλλιώς το… “Indian Summer”
Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει σήμερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού, με συννεφιά σε κάποιες περιοχές και λίγες βροχές στην Κρήτη.
Ξεκινά να απομακρύνεται σταδιακά το κρύο που επικρατεί στη χώρα, λόγω των έντονων βοριάδων, με αποτέλεσμα να έρχεται ένα «μίνι καλοκαίρι», το οποίο θα κορυφωθεί την 26η Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου.
Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΜΥ
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός για σήμερα Τετάρτη στην ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα περιλαμβάνει νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με λίγες τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη.
Στην υπόλοιπη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 και πρόσκαιρα το πρωί έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα κεντρικά και τα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές.
Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα βόρεια και τα ανατολικά.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία γενικά αίθριος. Στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά και τα νότια τις πρωινές ώρες 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 21 και στη νότια Κρήτη μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κυρίως στα νότια αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Εύβοια
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βόρειοι-βορειοανατολικοί, τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟ Meteo
Τοπικά αυξημένες νεφώσεις στο Αιγαίο, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά της Κρήτης προβλέπει, από την πλευρά του, το Meteo.
Ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα.
Θα πνέουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ θα υπάρξει και άνοδος των μέγιστων θερμοκρασιών στα ηπειρωτικά.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους. Πυκνότερες θα είναι οι νεφώσεις στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά της Κρήτης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 25, στην Ήπειρο από 6 έως 24 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 25 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 14 έως 23 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 25-27 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια. Νωρίς το πρωί η ορατότητα ενδέχεται να είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Αρναούτογλου: Ανοίγει ο δρόμος για το «γαϊδουροκαλόκαιρο»
Λιακάδα, λίγα σύννεφα και αστάθεια σε συγκεκριμένες περιοχές προβλέπει για σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ο Σάκης Αρναούτογλου, ενώ επισημαίνει ότι λίγες βροχές αναμένονται στην Κρήτη και ίσως στο Καστελλόριζο.
Από το μεσημέρι και μετά θα υπάρχει λιακάδα παντού, με λίγες τοπικές συννεφιές στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Το βράδυ θα έχει ξαστεριά και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 24 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο τους 23 και στο Αιγαίο τους 21 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική θα ξεκινήσει ο καιρός με κάποια σύννεφα, αλλά από το μεσημέρι και μετά θα φτιάξει. Οι άνεμοι πέφτουν και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα έχει ηλιοφάνεια από το πρωί, με κάποιες ομίχλες, ενώ η θερμοκρασία θα ξεκινήσει από 9 βαθμούς Κελσίου και θα φτάσει τους 22 στη μέγιστη τιμή της.
Για άνοδο της θερμοκρασίας και ένα φαινόμενο που ονομάζεται «γαϊδουροκαλόκαιρο» είχε κάνει λόγο ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ.
«Συνεπές στο ραντεβού του το “καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου” ή “γαϊδουροκαλόκαιρο” τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας!», έγραψε αρχικά στην ανάρτησή του στο Facebook.
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται «Indian Summer» (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, «Altweibersommer» (καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και στην Εσθονία. Παράλληλα, σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και στη Σλοβενία- είναι γνωστή ως «(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι».
Στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, είναι γνωστό ως «καλοκαίρι των Τσιγγάνων» ή «καλοκαίρι των φτωχών», ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως «Miholjsko leto», επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή «Miholjdan» γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στη γαελική Ιρλανδία το φαινόμενο ονομάζεται «μικρό φθινόπωρο των χηνών».
Επικαλούμενος τη Wikipedia, σημείωσε ότι στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, στη Αργεντινή, στη Χιλή και στην Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Veranico», «Veranito» ή «Veranillo» (κυριολεκτικά «μικρό καλοκαίρι») και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως «μικρό καλοκαίρι του Μαΐου» ή ως «Veranito de San Juan» («μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη»). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.
Σε άλλες χώρες, το «γαϊδουροκαλόκαιρο» συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), «το καλοκαίρι του Αγίου Μιχαήλ» σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «ημέρα του Αγίου Μαρτίνου» στις Κάτω Χώρες και στην Ιταλία, «Bridget of Sweden« στη Σουηδία. Στην Τουρκία ονομάζεται «pastırma yazı«, που σημαίνει «καλοκαίρι του παστουρμά», καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!