ΣΥΡΙΖΑ: Έχει οικονομική βάση η κριτική Τσίπρα “για ακρίβεια Μητσοτάκη”;
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Φαραντούρη, καθηγητή και συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα στα θέματα ενέργειας αναμφίβολα κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών και όχι μόνο των αριστερών. Με θέα την Ακρόπολη από την ταράτσα ιστορικού κτηρίου στην οδό Αθηνάς, παρόντες και παρούσες δεν ήταν μόνο ΣΥΡΙΖΑίοι.
Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που αυτή τροφοδοτεί με την ταυτόχρονη φτωχοποίηση βρίσκεται στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής μηχανής του ΣΥΡΙΖΑ.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Το να ακούς τον Αλέξη Τσίπρα να παραθέτει σημείο προς σημείο τις αβελτηρίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενάμιση χρόνο τώρα στη μη αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας θα ήταν κάτι αναμενόμενο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχοντας όμως δίπλα του τον τεχνοκράτη και καθηγητή Φαραντούρη που παρουσίαζε το βιβλίο του «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα» αποκτούσε άλλη βαρύτητα.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι στην «Ώρα του πρωθυπουργού» ο κ. Τσίπρας δεν δέχτηκε καμία ουσιαστική κριτική για όσα είπε σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και τις αιτίες της κρίσης παρά μόνο από την πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και του επικοινωνιακού του επιτελείου να αποδίδει γενικά την κρίση και το ράλι των τιμών στον «πόλεμο του Πούτιν».
Η αποδόμηση λοιπόν που επιχειρεί πλέον ο κ. Τσίπρας έχει τεχνοκρατική επάρκεια και ο λόγος γίνεται αποδεκτός πρώτα και κύρια από όλους όσοι έχουν εικόνα και γνωρίζουν την αγορά ενέργειας και τη λειτουργία της.
- Ο πρώην πρωθυπουργός λοιπόν όταν σήμερα μιλά για συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές επιλογές ακούγεται και δεν προσπερνιέται. Στο ερώτημα δηλαδή γιατί φτάσαμε ως εδώ ο κ. Τσίπρας απαντά από χθες έχοντας και το αντίστοιχο εγχειρίδιο ενεργειακής κρίσης μπροστά του, το βιβλίο του κ Φαραντούρη.
Βίαιη απολιγνητοποίηση και βίαιη αεριοποίηση, ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών ενέργειας όπως της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ, συνειδητή καθυστέρηση σε επενδύσεις ΑΠΕ με αποτέλεσμα να προκρίνονται οι γρήγορες επενδύσεις σε Φυσικό Αέριο και τέλος η αδρανοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών και η παντελής απουσία ελέγχων.
- Αυτά μαζί με παραδείγματα των «λαθών» της κυβέρνησης είναι αρκετά για να φανεί και ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα γιατί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να μιλά για ακρίβεια Μητσοτάκη και όχι για ακρίβεια Πούτιν.
Η παρουσία του Χάρη Δούκα, του συμβούλου του Νίκου Ανδρουλάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του φίλου του Νικόλα Φαραντούρη και οι δικές του προειδοποιητικές βολές αλλά και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ενεργειακό μίγμα που έφτιαξε για τη χώρα εν μέσω δίνης ενεργειακής είναι αρκετά για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της κατάστασης και των προβλημάτων που έχουν γεννήσει τα συγκρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας.
- Σε κάθε περίπτωση η ρητορική τόσο της Κουμουνδούρου όσο και της Χαριλάου Τρικούπη συγχρονίζεται και ταυτόχρονα ταυτίζεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό. Είναι ίσως το κρισιμότερο σημείο επαφής που έχουν αναπτύξει τα δυο κόμματα με δεύτερο το ζήτημα των υποκλοπών και της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.
Πάντως το κλίμα στήριξης στο πρόσωπο του μέλους του think tank του Αλέξης Τσίπρα ήταν θερμό. Σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το παρόν με τον ίδιο να θέτει με τις περγαμηνές του αλλά και την υπερδραστηριοποίησή του στο Τύπο στέρεες βάσεις για την κάθοδό του στη μονοεδρική της Ζακύνθου, απ’ όπου και κατάγεται.
- Χαιρετισμό απεύθυνε και ο μητροπολίτης του νησιού και τον οποίο και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου μνημόνευσε παίρνοντας τελευταίος το λόγο στην παρουσίαση. Μάλιστα την πλούσια παρουσία του στα τηλεοπτικά πάνελ και στα ραδιόφωνα αλλά και στον παραδοσιακό Τύπο δεν άφησε ασχολίαστη ούτε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Φαραντούρης πάντως ήταν και μια καλή αφορμή για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πετάξει τα καρφιά του και στον άλλοτε εθνικό επιδημιολόγο της κυβέρνησης Σωτήρη Τσιόδρα με αφορμή την τελευταία του ομιλία για το γεγονός όπως είπε ο καθηγητής ότι «αποτύχαμε παταγωδώς» να πείσουμε ως επιστήμη στην πανδημική κρίση.
Γιατί όπως είπε ο κ. Τσίπρας ο κ. Φαραντούρης ως επιστήμονας στον κλάδο του κάνει το καθήκον του με τις δεκάδες παρεμβάσεις του καθημερινά γιατί όπως είπε «αυτός είναι ο ρόλος της επιστήμης.
Όχι να είναι στην υπηρεσία της προπαγάνδας, αλλά στην υπηρεσία της αλήθειας, στην υπηρεσία του κοινού καλού».