Γερμανία: Νοσοκομεία και κλινικές – Μεγάλος ο κίνδυνος χρεοκοπίας λόγω ενέργειας
Νοσοκομεία και κλινικές στη Γερμανία διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας και κλεισίματος.
Νοσοκομεία και κλινικές στη Γερμανία διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας και κλεισίματος λόγω των τιμών ενέργειας, προειδοποίησε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. «Αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα και στ’ αλήθεια δραστικά, θα υπάρξουν κλεισίματα» δομών υγείας, τόνισε ο κ. Λάουτερμπαχ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Διευκρίνισε πως προγραμματίζει να διεξαγάγει συνομιλίες για τη χορήγηση περισσότερης ομοσπονδιακής οικονομικής βοήθειας σε νοσοκομεία και κλινικές με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ την Τρίτη. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει αριθμούς προτού συζητήσουν.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδία των Νοσοκομείων της Γερμανίας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση άμεσα για να αποτρέψει τον κίνδυνο κλεισίματος νοσοκομείων, τονίζοντας πως ο κλάδος αντιμετωπίζει κενό χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών του σε υλικό και ενέργεια που θα φθάσει περί τα 15 δισεκ. ευρώ το 2022 και το 2023. Αν και αμφισβήτησε τον αριθμό αυτό, ο κ. Λάουτερμπαχ συμφώνησε ότι «τα νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν πολύ δραστικό πρόβλημα ρευστότητας τους αμέσως προσεχείς μήνες». Στη Γερμανία των 83 και πλέον εκατ. κατοίκων λειτουργούν 1.900 νοσοκομεία με συνολική ονομαστική χωρητικότητα 490.000 κλινών.
Ενεργειακή κρίση: Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων
Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που ξεκινάει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς αναμένεται η συνεδρίαση της συνόδου των 27 ηγετών στις 20 Οκτωβρίου με αβέβαιη ωστόσο τη συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα θα προηγηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σύνολο μέτρων.
Επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, το Bloomberg αναφέρει ότι «η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν μεταξύ των 27 εθνών».
Επισημαίνει δε, ότι οι υποστηρικτές του πλαφόν διαφωνούν ως προς το δυνητικό εύρος και τον σχεδιασμό του, ενώ οι πολέμιοι ανησυχούν ότι μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Το σχεδιαζόμενο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου πρέπει να αποτρέψει την αύξηση της χρήσης του καυσίμου εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κρίσης εφοδιασμού, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον.