Ελληνικό: Το ενωτικό μήνυμα του Σπύρου Λάτση- Ευχαρίστησε Σαμαρά,Τσίπρα,Μητσοτάκη- Σε ποιούς υπουργούς αναφέρθηκε

Ελληνικό: Το ενωτικό μήνυμα του Σπύρου Λάτση- Ευχαρίστησε Σαμαρά,Τσίπρα,Μητσοτάκη- Σε ποιούς υπουργούς αναφέρθηκε

Ενωτικός, εκφράζοντας ευχαριστίες σε όλους, απευθυνόμενος, επιπλέον, ακόμη και σε αυτούς που δεν υποστήριξαν το έργο, ήταν ο Δρ. Σπύρος Λάτσης χθες στο ζωντανό μήνυμά του από τη Γενεύη, στη μεγάλη εκδήλωση της θυγατρικής του ομίλου και φορέα της επένδυσης Lamda Development για τα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού.

Ο Σπύρος Λάτσης, σε αντίθεση με άλλους, αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεισφορά τριών πρωθυπουργών, των Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ δεν παρέλλειψε, μεταξύ των σημερινών υπουργών, να ευχαριστήσει και τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Στέργιο Πιτσιόρλα.

Εκεί όπου χθες το παρών έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγό του κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη, στελέχη της αντιπολίτευσης και πλειάδα εκπροσώπων του εγχώριου επιχειρείν από όλους τους κλάδους. «Το Ελληνικό ενώ είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια θα προσθέσει 2,4% στο ΑΕΠ, θα προσφέρει άνω των 14 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας. Η Αθήνα στρέφεται παράλληλα προς τη θάλασσα, με έναν νέο πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης- υπολογίζεται ότι η επένδυση θα προσθέσει περί το 1 εκατ. πρόσθετους τουρίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Λάτσης, στο μήνυμά του στην εκδήλωση των εγκαινίων (που καθυστέρησαν να γίνουν τους προηγούμενους μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας) ξεκίνησε λέγοντας ότι το έργο του Ελληνικού είναι έργο που ενώνει, «ένωσε τρείς κυβερνήσεις, τρείς αυτοδιοικήσεις», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνολική σημασία του έργου το οποίο «απευθύνεται στους πολλούς, σε όλους τους συμπολίτες και τους επισκέπτες της χώρας. Το έργο του Ελληνικού και η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού στα νότια προάστια και στο Ελληνικό έχουν δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές και να φαίνονται απρόσιτες. Γι’ αυτό το λόγο, στόχος είναι να δώσουμε και στους οικονομικά ασθενέστερους τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο οικιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού και να μην επωφελούνται μόνο από το πάρκο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους εμπορικούς χώρους. Θέλουμε και αυτοί να έχουν πρόσβαση σε πολυκατοικίες που θα είναι τύπου υβριδικές με σπίτια που θα διατίθενται σε πιο προσιτές τιμές με πριμοδότηση από τη Lamda Development αλλά και με μακροχρόνιες συμβάσεις από το τραπεζικό σύστημα», ανέφερε ο ίδιος δίνοντας και το στίγμα για την επόμενη μέρα του project. Σκοπός μας είναι όλοι να επωφελούνται και απρόσκοπτα του έργου.

Στο μείζον ερώτημα πώς φτάσαμε ως εδώ ο κ. Λάτσης ήταν παραπάνω από αναλυτικός: «Παρότι υπάρχει σημαντικός αριθμός των συμπολιτών μας που επιθυμούν να δουν το έργο και αναμένουν την ολοκλήρωσή του, υπάρχει όμως και ένας μη αμελητέος αριθμός, οι οποίοι τίθενται ενάντια στο έργο. Από αυτούς μερικοί έχουν σοβαρούς λόγους και -κατά την κρίση μου- μερικοί λιγότερους. Στους τελευταίους δεν έχω να πω τίποτα παρά να τους ευχηθώ …υγεία και ψυχική ηρεμία. Σε όσους όμως έχουν σοβαρούς λόγους και είναι πολλοί, θέλω να πω ότι το κατανοώ.

Όταν το 1996 ήρθε το έργο στην προσοχή μου, πίστευα ότι θα υπάρχει κρατικός σχεδιασμός με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. κι αυτού του τύπου τα έργα ορισμένου μεγέθους και κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας παίρνουν πολύ χρόνο και μελετώνται από το κράτος μέχρι να πραγματοποιηθούν- μπορεί και να χρειαστούν 50 χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι αυτός ο τρόπος είναι λανθασμένος ή ότι η ιδιωτική ανάπτυξη είναι χειρότερη. Εξαρτάται από την εκάστοτε περίοδο, τις συνθήκες που επικρατούν, την πάροδο του χρόνου και από απρόβλεπτους παράγοντες, πάνω από τη θέλησή μας.

Από τα πρώτα χρόνια που έγινε η πρώτη συζήτηση για μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στα Σπάτα, το 1977 και από το 1997, επί κυβέρνησης Σημίτη, όταν έγιναν σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν παρέλθει 45 και 25 χρόνια αντίστοιχα. Κατά τη μακρά αυτή περίοδο, το κράτος εκτέλεσε αρκετές μελέτες, δεκάδες θα έλεγα, από ελληνικά και ξένα γραφεία, που όμως παρέμειναν στα συρτάρια». Ο κ. Λάτσης έκανε αναφορά σε εκθέσεις του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την κατάσταση του Ελληνικού όπως αυτή ήταν επί δεκαετίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι «η παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά είναι απελπιστική και έχει καταστεί κατά ένα τμήμα αυθαιρετούπολη νυχτερινών κέντρων και άλλων χώρων μαζικής εμπορικής αναψυχής, σε παράβαση της νομοθεσίας. Σε μεγάλα τμήματα του παρακτίου μετώπου συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων δεσμεύουν χώρους για προβληματικές χρήσεις για τις οποίες δεν εισπράττονται χρήματα ή και όσα εισπράττονται χάνονται σε μαύρες τρύπες.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου υπήρξε μία προοπτική συνεργασίας με το Κατάρ που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε. Τελικά με την πάροδο του χρόνου οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας -και λόγω της παγκόσμιας χρήσης του 2008- βρήκαν τη χώρα μας ευάλωτη και αβοήθητη, οδηγώντας στη μνημονιακή εποχή. Αυτή η εποχή μετέτρεψε το έργο από κρατικό με ιδιωτικές νησίδες δραστηριότητος σε ιδιωτικό με κρατικές νησίδες κρατικής και κοινωνικής λειτουργίας.
Οι συνθήκες που επέφεραν την αλλαγή ελπίζω να μην επιστρέψουν ποτέ στη χώρα μας και τα αναπτυξιακά έργα, που είναι πολλά και πέραν του Ελληνικού, να βοηθήσουν ώστε να έχουμε μία πιο εύρωστη οικονομία», ανέφερε ο Δρ. Σπύρος Λάτσης.

Οι ευχαριστίες σε όλους

Ο ίδιος δήλωσε ότι το έργο απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες και επισκέπτες της χώρας, ενώ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους και στις τρείς κυβερνήσεις της περασμένης δεκαετίας: Του Αντώνη Σαμαρά που εκτέλεσε το διαγωνισμό και θέσπισε τις νομοθετικές βάσεις της σύμβασης για το έργο, του Αλέξη Τσίπρα που διαπραγματεύτηκε τη σύμβαση με αύξηση των χώρων πρασίνου, των χώρων κρατικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενώ πέρασε από τη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ο οποίος ήταν υποστηρικτής του έργου πριν γίνει κυβέρνηση και ανέλαβε με το επιτελείο του το δαιδαλώδες και δύσκολο έργο των αδειοδοτήσεων και το πολεοδομικού πλαισίου. Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν στην πληρωμή του τιμήματος και τη μεταβίβαση της γης. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπουργούς και τα στελέχη Χρήστο Σταϊκούρα, Αδωνι Γεωργιάδη, Λίνα Μενδώνη, Ακη Σκέρτσο, Νίκο Παπαθανάση, Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Αλέκο Φλαμπουράρη».

Χωριστές ήταν οι ευχαριστίες στην οικογένεια: «Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τη μητέρα μας που υπήρξε ο συνδετικός κρίκος από τότε που έφυγε ο πατέρας μου για την οικογένειά μας, την αδερφή μου Μαριάννα που βοήθησε τη Lamda στα πρώτα της βήματα κι αποτελεσματικά με τα εμπορικά κέντρα, την αδερφή μου Μαργαρίτα που στάθηκε στο πλευρό μου σε όλη την περίοδο των δυσκολιών και βεβαίως την υποστήριξή της στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda. Eπίσης θέλω να ευχαριστήσω την προσωπική μου οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά μου που όταν δίσταζα να αναλάβω ένα έργο τέτοιου μεγέθους και τόσων ετών στην ηλικία που είμαι, με παρότρυναν να συνεχίσω.

Θέλω να ευχαριστήσω τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, τον Στέργιο Πιτσιόρλα και τον Ανδρέα Ταπραντζή, τη συντονίστρια Ελληνικού κ. Πέπη Πέρκα, την τοπική Αυτοδιοίκηση, τους μετόχους της Lamda και το επενδυτικό κοινό για την υποστήριξή του. Τον πρόεδρο της Lamda κ. Τάσο Γιαννίτση και το Δ.Σ., για την πολύτιμη συμβολή τους, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Οδυσσέα Αθανασίου και όλη την ομάδα που δούλεψαν με αφοσίωση και θυσίες για πολλά χρόνια, που αψήφησαν διακοπές και χρόνο που ανήκε στις οικογένειές τους και συνεχίζουν να δουλεύουν. Επίσης να ευχαριστήσω τους χιλιάδες κρατικούς λειτουργούς από όλους τους τομείς του κράτους. Χωρίς αυτούς δε θα είμαστε εδώ τώρα».

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά Άρθρα