Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Αλλού ο Δένδιας, αλλού ο Παναγιωτόπουλος;
Μία “περίεργη” διαφοροποίηση σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά διαπιστώνουν αρκετοί -ακόμα και εντός κυβέρνησης- μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδιας και του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Ο πρώτος, σε συνέντευξή του, δήλωσε το Σαββατοκύριακο πώς “φοβάται ότι όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές η ένταση δεν θα μειωθεί και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή ενδεχομένως μιας εσκεμμένης προκλητικής κίνησης αυξάνεται. Για τον λόγο αυτόν απαιτείται επαγρύπνηση, εγρήγορση, ομόνοια και ψυχραιμία”
Από την άλλη, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά:
” Ενδεχομένως να έχουμε μια ένταση σε επίπεδο ρητορικής. Θέλω να πιστεύω, θέλω να ελπίζω επειδή είμαι και φύσει αισιόδοξος τύπος ότι θα βρεθούν ή θα αποκατασταθούν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ηγεσιών, είτε σε επίπεδο ηγετών, είτε σε επίπεδο π χ. υπουργών Εξωτερικών, ή επίπεδο υπουργών Εθνικής Αμυνας, ακόμη και στρατιωτικής ηγεσίας.
»Θεωρώ ότι είναι βασικό να αποκατασταθούν και εκτιμώ ότι τελικά θα αποκατασταθούν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου στις πολλές διαφορές που αναμφισβήτητα έχουμε κι από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτή η πρόσκληση θα τύχει μιας κάποιας ανταπόκρισης.
Από την άλλη μεριά – για να είμαστε και ρεαλιστές – δεν περιμένω να σταματήσουν αυτές οι φραστικές ακρότητες, η φιλοπόλεμη επιθετική ρητορική, ιδίως από πλευράς του τούρκου προέδρου».
Η αλήθεια είναι πως από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται μήνυμα πως ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι μικρός και ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να προβεί σε κίνηση …επί του πεδίου, είτε στο Αιγαίο, είτε στην ανατολική Μεσόγειο (π.χ νοτίως της Κρήτης). Ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται να βασίζεται στον δίαυλο επικοινωνίας που, όπως λέγεται, αποκατέστησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.
Από την άλλη ο κ. Δένδιας δεν μοιάζει να δίνει μεγάλη αξία σε αυτόν τον δίαυλο και θεωρεί ότι η ένταση δεν θα είναι μόνο ρητορική αλλά μπορεί να υπάρξει “ατύχημα”, ή και “εσκεμμένη κίνηση” επί του πεδίου. Τι από τα δύο ισχύει; Και τι συνιστά την επίσημη θέση της κυβέρνησης; Διότι εάν τα δύο υπουργεία που είναι επιφορτισμένα με το σύνολο της διαχείρισης της ελληνοτουρκικής κρίσης δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μία κοινή αντίληψη για το θέμα, προκαλεί, αναμφίβολα, ερωτηματικά…