Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Αλλού ο Δένδιας, αλλού ο Παναγιωτόπουλος;

 Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Αλλού ο Δένδιας, αλλού ο Παναγιωτόπουλος;

Μία “περίεργη” διαφοροποίηση σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά διαπιστώνουν αρκετοί -ακόμα και εντός κυβέρνησης- μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδιας και του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ο πρώτος, σε συνέντευξή του, δήλωσε το Σαββατοκύριακο πώς “φοβάται ότι όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές η ένταση δεν θα μειωθεί και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή ενδεχομένως μιας εσκεμμένης προκλητικής κίνησης αυξάνεται. Για τον λόγο αυτόν απαιτείται επαγρύπνηση, εγρήγορση, ομόνοια και ψυχραιμία”

Από την άλλη, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά:

” Ενδεχομένως να έχουμε μια ένταση σε επίπεδο ρητορικής. Θέλω να πιστεύω, θέλω να ελπίζω επειδή είμαι και φύσει αισιόδοξος τύπος ότι θα βρεθούν ή θα αποκατασταθούν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ηγεσιών, είτε σε επίπεδο ηγετών, είτε σε επίπεδο π χ. υπουργών Εξωτερικών, ή επίπεδο υπουργών Εθνικής Αμυνας, ακόμη και στρατιωτικής ηγεσίας.
»Θεωρώ ότι είναι βασικό να αποκατασταθούν και εκτιμώ ότι τελικά θα αποκατασταθούν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου στις πολλές διαφορές που αναμφισβήτητα έχουμε κι από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτή η πρόσκληση θα τύχει μιας κάποιας ανταπόκρισης.
Από την άλλη μεριά – για να είμαστε και ρεαλιστές – δεν περιμένω να σταματήσουν αυτές οι φραστικές ακρότητες, η φιλοπόλεμη επιθετική ρητορική, ιδίως από πλευράς του τούρκου προέδρου».

Η αλήθεια είναι πως από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται μήνυμα πως ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι μικρός και ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να προβεί σε κίνηση …επί του πεδίου, είτε στο Αιγαίο, είτε στην ανατολική Μεσόγειο (π.χ νοτίως της Κρήτης). Ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται να βασίζεται στον δίαυλο επικοινωνίας που, όπως λέγεται, αποκατέστησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Από την άλλη ο κ. Δένδιας δεν μοιάζει να δίνει μεγάλη αξία σε αυτόν τον δίαυλο και θεωρεί ότι η ένταση δεν θα είναι μόνο ρητορική αλλά μπορεί να υπάρξει “ατύχημα”, ή και “εσκεμμένη κίνηση” επί του πεδίου. Τι από τα δύο ισχύει; Και τι συνιστά την επίσημη θέση της κυβέρνησης; Διότι εάν τα δύο υπουργεία που είναι επιφορτισμένα με το σύνολο της διαχείρισης της ελληνοτουρκικής κρίσης δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μία κοινή αντίληψη για το θέμα, προκαλεί, αναμφίβολα, ερωτηματικά…

Σχετικά Άρθρα