Λιζ Τρας: Θα κάνει Χριστούγεννα στην Ντάουνιγκ Στριτ;- Βυθίζεται η οικονομία στην ύφεση- “Μοιάζουμε με Ιταλία και Ελλάδα”, δηλώνουν οικονομικοί παράγοντες
Στο Λονδίνο, μόλις 40 μέρες στην πρωθυπουργία, η Λιζ Τρας βρίσκεται ήδη σε θέση παρόμοια με αυτή που ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί στις 7 Ιουλίου. Στελέχη των Τόρις της ζητούν, επωνύμως, να φύγει «για το καλό του κόμματος και της χώρας», βουλευτές που στήριξαν τον Ρίσι Σούνακ στις εσωκομματικές εκλογές, οργανώνουν δείπνο-ανταρσία. Η Τρας μάλλον θα έχει φύγει μέχρι τα Χριστούγεννα, προβλέπει ο Τζορτζ Όσμπορν. «Δανειζόμασταν όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, αλλά τώρα μοιάζουμε με την Ιταλία και την Ελλάδα», είπε πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας
Η πολιορκημένη πρωθυπουργός, όπως αναφέρει ο Guardian, θα προσπαθήσει να ανατάξει την καταρρέουσα υποστήριξή της συγκεντρώνοντας τους υπουργούς της στο Νο 10 το βράδυ της Δευτέρας και στη συνέχεια ξεκινώντας μια σειρά συναντήσεων με εξεγερμένους βουλευτές των Τόρις πριν από τον επόμενο προϋπολογισμό σε δεκαπενθήμερο.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ υποσχέθηκε να κερδίσει ξανά την οικονομική αξιοπιστία της Βρετανίας λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία και τις δαπάνες, ενώ επέμεινε η προϊσταμένη του Λιζ Τρας να παραμείνει επικεφαλής της χώρας.
Οι υπουργοί θα περιμένουν με αγωνία να ανοίξουν οι αγορές – η πρώτη δοκιμή για το εάν η απόφαση της Τρας να απολύσει τον Kwasi Kwarteng από την καγκελαρία και να καταρρίψει τον μίνι προϋπολογισμό της θα είναι αρκετή – εν μέσω φόβων ότι η στερλίνα μπορεί να κινηθεί προς την ισοτιμία με το δολάριο και τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων ανοδική πίεση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Η πρωθυπουργός Τρας διόρισε τη Χαντ την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να σώσει την ηγεσία της καθώς η εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να διοικήσει τη χώρα εξαντλήθηκε τόσο στο δικό της Συντηρητικό Κόμμα όσο και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι επενδυτές έχουν πουλήσει σε μεγάλο βαθμό βρετανικά κρατικά ομόλογα από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο προκάτοχος του Hunt, Kwasi Kwarteng, ανακοίνωσε μια σειρά από μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές χωρίς να δημοσιεύσει μια σειρά ανεξάρτητων οικονομικών προβλέψεων.
Τα αρνητικά αποτελέσματα ανάγκασαν την Τράπεζα της Αγγλίας σε μια επείγουσα παρέμβαση για την προστασία των συνταξιοδοτικών ταμείων και αύξησαν το κόστος των στεγαστικών δανείων – επιβαρύνοντας τα οικονομικά των Βρετανών.
«Θα ζητήσω από κάθε κυβερνητικό τμήμα να βρει περαιτέρω εξοικονόμηση αποδοτικότητας», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ ήθελε να κρατήσει άλλες φορολογικές περικοπές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, απέκλεισε τίποτα στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει τα βιβλία.
Θα αναφέρει λεπτομέρειες σε δημοσιονομική δήλωση στις 31 Οκτωβρίου.
Οι Sunday Times ανέφεραν ότι οι αρχικές προβλέψεις του Office for Budget Responsibility έδειξαν έλλειμμα 72 δισεκατομμυρίων λιρών (80 δισεκατομμύρια δολάρια) στα τρέχοντα σχέδια. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Χαντ θα καθυστερήσει μια προγραμματισμένη μείωση του βασικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.
Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.
Ερωτηθείς εάν οι αγορές θα είχαν εμπιστοσύνη στα σχέδιά του, ο Χαντ είπε στο BBC: «Λοιπόν, νομίζω, ξέρετε, για τους ανθρώπους που διαπραγματεύονται τις αγορές, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».
Ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τσάρλι Μπιν, δήλωσε στο Sky ότι τα γεγονότα είχαν επηρεάσει την αξιοπιστία της Βρετανίας, ωστόσο.
«Βασικά έχουμε μετακινηθεί από το να μην μοιάζουμε πολύ με τις ΗΠΑ ή τη Γερμανία ως πρόταση δανεισμού, στο να μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία και την Ελλάδα».
Πηγή: Reuters