Το Κίεβο καταγγέλλει παράνομες υιοθεσίες παιδιών – ”Είμαστε γενναιόδωροι’’ απαντά η Μόσχα (vid)
Η Όλγα Λοπάτκινα κάνει συνεχώς κύκλους στο υπόγειό του σπιτιού της σαν ένα παγιδευμένο ζώο. Για περισσότερο από μια εβδομάδα, η Ουκρανή μητέρα δεν είχε ακούσει τίποτα για τα έξι υιοθετημένα της παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη και είχε τρελαθεί από την ανησυχία της. Τα παιδιά είχαν ταξιδέψει στο λιμάνι για τις διακοπές τους όπως κάθε χρόνο. Αλλά αυτή η φορά είναι εντελώς διαφορετική.
Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη και τα παιδιά της -που πάντα φοβόντουσαν το σκοτάδι- βρέθηκαν μόνα και εγκαταλελειμμένα σε μια πολιορκημένη πόλη χωρίς φως και χωρίς ελπίδα. Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Τιμοφέι, ο οποίος που ακόμα δεν έχει κλείσει τα 18 είναι εκείνος στον οποίον στηρίζεται και εναποθέτει τις ελπίδες της πως θα βοηθήσει τα μωρά.
Τα ερωτήματα στριφογύριζαν ατελείωτα στο κεφάλι της: «Θα έπρεπε να προσπαθήσει να σώσει η ίδια τα παιδιά της διακινδυνεύοντας να σκοτωθεί, κάνοντάς τα έτσι ορφανά για ακόμα μια φορά; Ή θα έπρεπε να προσπαθήσει να τα βγάλει από την πόλη από μακριά και να ρισκάρει να σκοτωθούν ή να πέσουν στα χέρια των Ρώσων»;
Καταγγελίες Κιέβου για παράνομες υιοθεσίες παιδιών
Η προσπάθεια της Ρωσίας να υιοθετήσει παιδιά από την Ουκρανία και να τα αναθρέψει ως Ρώσους έχει ήδη ξεκινήσει για τα καλά, όπως δείχνει μεγάλη έρευνα του Associated Press.
Χιλιάδες είναι τα παιδιά έχουν βρεθεί στα υπόγεια πόλεων οι οποίες έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο, όπως η Μαριούπολη, και σε ορφανοτροφεία στα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Μερικά από αυτά τα παιδιά έχουν χάσει του γονείς τους από ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ άλλα βρίσκονται σε ιδρύματα ή σε ανάδοχες ουκρανικές οικογένειες και τώρα, με τις υποδομές να βρίσκονται στον αέρα δεν ξέρουν πως θα ζήσουν την επόμενη μέρα.
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν γονείς ή κηδεμόνες για να τα φροντίζουν ή ότι δεν μπορούν να προσεγγιστούν. Όμως το AP ανακάλυψε ότι αξιωματούχοι έχουν απελάσει μερικά από αυτά τα παιδιά στη Ρωσία ή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Τους έχουν πει ψέματα ότι δεν τα θέλουν οι γονείς τους, τα έχουν χρησιμοποιήσει για προπαγάνδα και τους έχουν δώσει σε ρωσικές οικογένειες και μία νέα ρωσική υπηκοότητα.
Η έρευνα το αμερικανικού πρακτορείου είναι η πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την «αρπαγή των παιδιών».?Το AP βασίστηκε σε δεκάδες συνεντεύξεις με γονείς, παιδιά και αξιωματούχους τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, σε μηνύματα, επιστολές, ρωσικά έγγραφα και σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ρωσικό παιδομάζωμα
Είτε έχουν γονείς είτε όχι, η ανατροφή των παιδιών του πολέμου σε μια άλλη χώρα μπορεί να είναι ένα σημάδι γενοκτονίας, μια προσπάθεια να σβηστεί η ταυτότητα του «εχθρικού έθνους» από τον χάρτη. Οι εισαγγελείς λένε ότι μπορεί επίσης να συνδεθεί άμεσα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει υποστηρίξει ρητά τις υιοθεσίες.
«Δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυθόρμητα στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Stephen Rapp, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ για θέματα εγκλημάτων πολέμου, ο οποίος συμβουλεύει την Ουκρανία σχετικά με τις διώξεις. Ακόμη και όταν οι γονείς είναι νεκροί, είπε ο Rapp, τα παιδιά τους πρέπει να φιλοξενηθούν, να υιοθετηθούν από οικογένειες στην Ουκρανία αντί να απελαθούν στη Ρωσία.
Άλλαξε η ρωσική νομοθεσία
Η ρωσική νομοθεσία απαγόρευε την υιοθεσία αλλοδαπών παιδιών. Αλλά τον Μάιο, ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που διευκολύνει τη Ρωσία να υιοθετεί και να δίνει υπηκοότητα σε παιδιά από την Ουκρανία χωρίς γονική μέριμνα. Παράλληλα η Μόσχα κάνει σχεδόν αδύνατη την επιστροφή των παιδιών αυτών σε Ουκρανούς συγγενείς.
Η Ρωσία έχει επίσης ετοιμάσει ένα μητρώο κατάλληλων ρωσικών οικογενειών για ουκρανικά παιδιά και πληρώνει για κάθε παιδί που παίρνει την υπηκοότητα. Το ποσό φτάνει έως και 1.000 δολάρια για παιδιά με αναπηρία. Διοργανώνει παράλληλα καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για ορφανά από την Ουκρανία, προσφέρει μαθήματα «πατριωτικής εκπαίδευσης» και λειτουργεί ακόμη και μια τηλεφωνική γραμμή για να ενώνει ρωσικές οικογένειες με παιδιά από το Ντονμπάς.
«Πρόκειται για μια τρομερή ιστορία», δήλωσε ο Petro Andryushchenko, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκατοντάδες παιδιά απελάθηκαν μόνο από την πόλη αυτή. «Δεν ξέρουμε αν τα παιδιά μας έχουν έναν επίσημο γονέα ή (θετούς γονείς) ή κάτι άλλο, επειδή εξαφανίστηκαν βίαια από τα ρωσικά στρατεύματα» πρόσθεσε.
Η Μόσχα το παρουσιάζει σαν γενναιοδωρία
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι πολλά παιδιά στα λεγόμενα ορφανοτροφεία της Ουκρανίας δεν είναι στην πραγματικότητα ορφανά. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναγνώρισε στον ΟΗΕ πριν από τον πόλεμο ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα «δεν είναι ορφανά, δεν έχουν σοβαρές ασθένειες ή νοσήματα και βρίσκονται σε ίδρυμα επειδή οι οικογένειές τους βρίσκονται σε δύσκολη οικονομικά θέση και δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν».
Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία παρουσιάζει την υιοθεσία ουκρανικών παιδιών ως μια πράξη γενναιοδωρίας που δίνει νέα σπίτια και ιατρικούς πόρους σε ανήμπορους ανηλίκους. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τοπικούς αξιωματούχους να τα αγκαλιάζουν και να τα φιλούν και να τους δίνουν ρωσικά διαβατήρια.
Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των ουκρανικών παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία – ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν 8.000. Η Ρωσία δεν έχει δώσει συνολικό αριθμό, αλλά οι αξιωματούχοι ανακοινώνουν τακτικά την άφιξη ουκρανικών ορφανών παιδιών με ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα.