Γιώργος Ελευθερίου (ΠΙΣ): ”Πρώτο μας μέλημα η βελτίωση αμοιβών και συνθηκών εργασίας για τους νέους γιατρούς”

Γιώργος Ελευθερίου (ΠΙΣ): ”Πρώτο μας μέλημα η βελτίωση αμοιβών και συνθηκών εργασίας για τους νέους γιατρούς”

Στις κάλπες προσφεύγουν, από το πρωί σήμερα Κυριακή (16/10) αλλά και αύριο Δευτέρα (17/10), πάνω από 68.000 γιατροί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εκλέξουν τα νέα ΔΣ των 60 Ιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας. Αξίζει να διευκρινισθεί πως, σε όλη τη χώρα, η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μόνο την Κυριακή, με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις που θα διεξαχθεί και τη Δευτέρα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μελών του Ιατρικού Συλλόγου.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Δικαίωμα ψήφου, από τους 68.780 γιατρούς που δραστηριοποιούνται συνολικά σε όλη τη χώρα, έχουν μόνο όσοι έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, διευκρινίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Διαφοροποιήσεις στη διαδικασία των εκλογών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) θα πραγματοποιήσει μόνο με ηλεκτρονική ψηφοφορία τις εκλογές του, ενώ στις Κυκλάδες, η διαδικασία θα διεξαχθεί με τη μέθοδο της επιστολικής ψήφου, ένα μέτρο που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

Στις κάλπες, θα υπάρχουν 4 ψηφοδέλτια:

· Για την εκλογή του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου

· Για την εκλογή του Πειθαρχικού Συμβουλίου

· Για την εκλογή εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ

· Για την εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καλεί όλους τους γιατρούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

«Το εκλογικό δικαίωμα δεν είναι απλά υποχρέωση αλλά ανάγκη, ώστε μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε για το επάγγελμά μας, να έχει φωνή το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Στις νέες αρχαιρεσίες θα πρέπει να δοθεί φωνή και σε νέους γιατρούς, καθώς αποτελούν την επόμενη γενιά της ιατρικής μας κοινότητας που θα διατυπώσουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης ιατρικής».

Και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, ζήτησε από τους συναδέλφους του την προσέλευσή τους για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους:

«Καλούμε τους τα γιατρούς της Αθήνας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, για να παραμείνει δυνατή η φωνή του ΙΣΑ. Με ενότητα και ομοψυχία θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επαγγελματική και οικονομική επιβίωση του κλάδου».

Γιώργος Ελευθερίου: «Είμαστε η χώρα με τους πιο υπο-αμειβόμενους γιατρούς στην Ευρώπη»

Στο libre, μίλησε την ώρα της κάλπης, (κυριολεκτικά), ο μέχρι χτες Γεν. Γραμματέας του ΠΙΣ, αγγειοχειρουργός Γιώργος Ελευθερίου, για τη διήμερη διαδικασία των εκλογών (στις μεγάλες πόλεις) και για τις προτεραιότητες των ΔΣ των ιατρικών συλλόγων της χώρας, μόλις συγκροτηθούν σε σώμα.

«Γύρω στις 12:00 το βράδυ της Δευτέρας θα γνωρίζουμε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των διήμερων εκλογών στις μεγάλες πόλεις γιατί οι εκλογές στις μικρότερες πόλεις θα ολοκληρωθούν σήμερα Κυριακή».

Άμεσες προτεραιότητες των νέων Δ.Σ. των Ιατρικών Συλλόγων

«Το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι να ικανοποιηθούν τα ζητήματα που αφορούν τους νέους γιατρούς. Θέλουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, ώστε να επιστρέψουν οι νέοι γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό πίσω στη χώρα μας.
Πρώτα από όλα, πρέπει να βελτιώσουμε σε σημαντικό βαθμό τις αμοιβές των νέων γιατρών. Είμαστε η χώρα με τους πιο υπο-αμειβόμενους γιατρούς στην Ευρώπη. Επίσης, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας».

Βελτίωση της σύμβασης για τον προσωπικό γιατρό

«Αυτά τα δύο είναι πρώτα στην προτεραιότητά μας και ακολουθεί η βελτίωση της σύμβασης για τον προσωπικό γιατρό. Εκεί, πρέπει να γίνουν σοβαρές βελτιώσεις κάτι το οποίο φαίνεται και από το γεγονός ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν κάνουν σύμβαση για τον προσωπικό γιατρό, έχει φανεί μικρό ενδιαφέρον και μικρή συμμετοχή.

Θέλουμε να δώσουμε επιπλέον κίνητρα αλλά να βελτιωθούν και οι όροι εργασίας όπως περιγράφονται στη σύμβαση. Για παράδειγμα, μέσα στη σύμβαση δεν περιγράφεται κανένα όριο του αριθμού των επισκέψεων που μπορεί να κάνει το μήνα ο ασφαλισμένος. Αν μείνει έτσι ασαφές και μπορεί να κάνει όσες επισκέψεις θέλει ο ασφαλισμένος, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί τεράστιος φόρτος εργασίας και υπερχρήση των υπηρεσιών Υγείας.

Άλλο ένα παράδειγμα σημείου που πρέπει να βελτιωθεί σε σχέση με τον προσωπικό γιατρό: Τα ιατρεία υπόκεινται στον έλεγχο των Κέντρων Υγείας που θα υπάγονται. Δεν μπορεί να ζητάμε από το ιδιωτικό ιατρείο να μετατραπεί, στην ουσία, σε δημόσια δομή».

Οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ

«Επίσης, ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητήσουμε αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ. Είναι μία Πρόταση νόμου που θα συζητηθεί μετά τις εκλογές. Έχει προτείνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, να δοθεί το δικαίωμα δημιουργίας ιδιωτικού ιατρείου στους γιατρούς του ΕΣΥ.
Αυτή η πρότασή μας βρίσκει αντίθετους, σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, θα μπορούσε να υλοποιηθεί υπό προϋποθέσεις κυρίως στις περιοχές που δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά γιατρών, στην περιφέρεια, δηλαδή στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές. Γενικά, είναι μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

Σχετικά με τις εκλογές που αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Ελευθερίου τόνισε: «Καλούμε τους γιατρούς της Αθήνας και όλης της χώρας να προσέλθουν να ψηφίσουν. Πάντα, οι εκλογικές διαδικασίες αποτελούν Γιορτή της Δημοκρατίας. Όλοι οι γιατροί έχουν δικαίωμα και καθήκον να εκφράσουν την άποψή τους για να μπορέσουμε, στη συνέχεια, πιο ισχυροί να διεκδικήσουμε τα αιτήματα του κλάδου».

Σχολιάζοντας, τέλος, ο κ. Ελευθερίου τις εκλογές του ΙΣΘ μόνο με Ηλεκτρονική Κάλπη (στις προηγούμενες εκλογές υπήρχε η δυνατότητα, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ψήφου και ηλεκτρονικά και με την παραδοσιακή κάλπη) είπε σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δεν επέλεξε και η Αθήνα να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους γιατρούς που θα ψηφίσουν:

«Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να διεξαχθούν οι εκλογές μας είτε ηλεκτρονικά είτε με τον παραδοσιακό τρόπο της κάλπης. Στην Αθήνα, επιλέξαμε τον παραδοσιακό, τον κλασικό τρόπο γιατί πιστεύουμε ότι η παραδοσιακή διαδικασία εκλογής επιτρέπει καλύτερα το διάλογο ακόμα και κατά την ώρα που προσέρχεται ο ψηφοφόρος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμήσαμε να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, θεωρώντας ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες είναι ‘απρόσωπες’».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν

· 15 Ιατρικοί Σύλλογοι όπου ο υποψήφιος Πρόεδρος διεκδικεί για 1η φορά την εκλογή του.

· σε 19 Ιατρικούς Συλλόγους ο υποψήφιος Πρόεδρος διεκδικεί την επανεκλογή του για 2η φορά.

Σχετικά Άρθρα