Φάκελος libre/Εισαγωγή: Τα διλήμματα των κομμάτων και οι επιλογές των ψηφοφόρων

Φάκελος libre/Εισαγωγή: Τα διλήμματα των κομμάτων και οι επιλογές των ψηφοφόρων

Με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει και να είναι σε πλήρη εξέλιξη το libre, ανοίγει τη συζήτηση με ένα από τα βασικά διλήμματα των εκλογών το οποίο πολλάκις έχει τεθεί από την ηγεσία των δύο μεγάλων κομμάτων: Αυτοδυναμία ή κυβερνήσεις συνεργασίας;

Επιτακτικό το ερώτημα καθώς αφενός η απλή αναλογική που θα ισχύσει ως εκλογικό σύστημα καταρχάς οδηγεί από μόνη της και αυτονοήτως σε καίρια και κρίσιμα πολιτικά δεδομένα συνεργασίας τα οποία προφανώς και εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση μεταφέρονται ως διακυβεύματα σε δεύτερο χρόνο και… ασφαλώς κάλπες.

Του Χρόνη Διαμαντόπουλου

Για να είμαστε όμως σαφείς απευθυνθήκαμε σε ειδικούς και αναλυτές των μετρήσεων της κοινής γνώμης με τον εξής προβληματισμό:

Αυτοδυναμία ή κυβερνήσεις συνεργασίας; Τα διλήμματα της απλής αναλογικής και το διακύβευμα της δεύτερης κάλπης.

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν μπροστά τους έναν αγώνα δρόμου που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι όταν – μετά από κατά πάσα πιθανότητα δύο ή μήπως τρεις εκλογικές αναμετρήσεις – σχηματιστεί κυβέρνηση.

Έως τότε, κυρίως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα πρέπει να θέσουν υπό την έγκριση των πολιτών τις θέσεις τους και τα διλλήματα με τα οποία θα καλούν το εκλογικό σώμα να τους ψηφίσει.

  • Τα κόμματα μελετούν τις δημοσκοπήσεις, παρακολουθούν τις τάσεις και προσπαθούν  να τις ερμηνεύσουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται και να ανταποκριθούν ή να αδιαφορήσουν στο αίτημα τω πολιτών για αυτοδύναμες  κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας.  Με βάση πρόσφατη έρευνα (Metron Analysis)  το 49% τίθεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των συνεργασιών.

Σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες τόσο το εκλογικό σώμα όσο και τα κόμματα καλούνται να διαχειριστούν τα προβλήματα που έχει το πολιτικό σύστημα. Το εκλογικό σώμα μέσω της ψήφου του και τα κόμματα μέσω των προτάσεων τους.

Οι πολίτες είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι όταν κληθούν να ψηφίσουν μετά από έναν δύσκολο χειμώνα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα δώσουν αυτοδυναμία σ’ ένα κόμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας ή εάν θα δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε περισσότερα κόμματα. 

  • Βάσει των σημερινών δεδομένων, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες λόγω της ακρίβειας αλλά και της γενικότερης κρίσης. Αν τα πράγματα λοιπόν μείνουν ως έχουν τότε οι συνεργασίες μοιάζουν αναγκαίες αν όχι απαραίτητες.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους οι έρευνες δείχνουν πως οι ψηφοφόροι δεν θα ήθελαν μια κούρσα εκλογικών αναμετρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και κοινωνική ζωή. Ωστόσο «τα καλά και τα κακά» της απλής αναλογικής θα δοκιμάσουν τις αντοχές όχι μόνο των κομμάτων αλλά και των ψηφοφόρων που θα πρέπει να αναδείξουν το επίπεδο της πολιτικής κουλτούρας που διατηρούν.

Όσο για τους δύο βασικούς διεκδικητές υπάρχουν πολλές δυσκολίες.

Η ΝΔ, για την ώρα φαίνεται ότι δίνει την εικόνα ενός κόμματος που ο αρχηγός του «για το καλό του τόπου» ξεπερνά τις διαχωριστικές γραμμές και κλέβει ιδέες από «αριστερά» και «δεξιά». Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοντάφτει» σε αντιφάσεις προσφέροντας μόνο υποσχέσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο ή δύσκολο να εφαρμοστούν (π.χ. κρατικοποίηση της ΔΕΗ).

Το γνωμικό «Κυριακή κοντή γιορτή» θα αργήσει και το τι θα φέρει, φαίνεται άγνωστο.

Σχετικά Άρθρα