ΒΟΥΛΗ: “Σύγκρουση” για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια – Τι θα υποστηρίξει ο Μητσοτάκης
Τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας θα αναπτύξει σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής θα υποστηρίξει πως η Ελλάδα έλαβε πολύ πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκτακτα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.
Της Άννας Καραβοκύρη
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας προσφέροντας τις υψηλότερες, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., επιδοτήσεις, που ξεπερνούν το 3,5%.
“Η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει σε προσιτά επίπεδα τις τιμές ενέργειας έχει φέρει αποτελέσματα” σημειώνουν χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατατάσσεται στη δέκατη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά.
Μάλιστα προσθέτουν πως η Πορτογαλία που βρίσκεται πιο χαμηλά στην κατάταξη από την Ελλάδα, έχει τα τελευταία επτά χρόνια σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία, όμως, δεν έχει καταφέρει να μεταβάλλει τη δομή της πορτογαλικής οικονομίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων.
- Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως αυτή την στιγμή ο πληθωρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και θα υπογραμμίσει την δέσμευση του πως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο κυριότερος πληθωριστικός παράγοντας είναι το κόστος της ενέργειας, που αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη κατά σχεδόν 41% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και προκάλεσε χιονοστιβάδα ανατιμήσεων.
Έτσι -σύμφωνα με την Eurostat- ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε το Σεπτέμβριο το 10%, ενώ οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα πλησίασαν το 13%.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως “είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ που ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε διψήφιο ποσοστό, πλήττοντας το σύνολο των χωρών. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Γερμανία έφτασε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τα τέλη του 1951. Στην Ολλανδία μετρήθηκε στο 17,1%, ενώ πάνω από τα μισά μέλη της Ευρωζώνης είχαν διψήφιο ποσοστό και οι Βαλτικές χώρες, ξεπέρασαν το 22%”.
Όσον αφορά τους ελέγχους στην αγορά και την πάταξη της αισχροκέρδειας ο πρωθυπουργός θα απαριθμήσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί.
Μέτρα που εφαρμόζονται ήδη:
- Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων.
- Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»
- Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος. Το ανώτατο επιτρεπτό περιθώριο μικτού κέρδους για κάθε επιχείρηση είναι το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους με το οποίο η επιχείρηση λειτουργούσε κατά το χρονικό διάστημα πριν από την 1.11.2021.
- Παρακολούθηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλετ, μπρικετών και προσανάμματος.
- Επέβαλε -πρώτη σε όλη την Ε.Ε. και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2022.
- Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσής τους για τη στήριξη των καταναλωτών που ήδη έχει υιοθετηθεί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έγινε Ευρωπαϊκός Κανονισμός.
- Πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει πάροχο χωρίς πέναλτι.
- Πλαφόν τιμών στα PCR και τα Rapid Tests
- Διενέργεια ελέγχων από τη ΔΙΜΕΑ σε τακτική βάση για αισχροκέρδεια που έφτασαν τους τελευταίους 7 μήνες (μόνο από τη ΔΙΜΕΑ) τους 1.902 και κατέληξαν σε 107 βεβαιώσεις προστίμων συνολικού ύψους 2.330.000 ευρώ