Πούτιν: Δεν βλέπω καμία ανάγκη για συνομιλίες με τον Μπάιντεν – Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα του Καζακτσάν, Αστανά, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον επόμενο μήνα.
Σε ερώτηση που δέχθηκε αν έχει μετανιώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε “όχι” και είπε ότι αυτό που κάνει η Ρωσία είναι το σωστό. Ο Πούτιν είπε πως στόχος της Ρωσίας δεν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιστράτευση στη Ρωσία. Είπε πως η “μερική επιστράτευση” που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας είχε ως στόχο τη στρατολόγηση 300.000 στρατιωτών, θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε παράλληλα ότι η Γερμανία κάνει “λάθος” δίνοντας προτεραιότητα στην αφοσίωσή της στο ΝΑΤΟ έναντι του εθνικού της συμφέροντος. Η Γερμανία, όπως είπε ο Πούτιν, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με τη μία άθικτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέσω της οποίας είπε ότι θα είναι δυνατό για τη Ρωσία να διοχετεύσει φυσικό αέριο στη Γερμανία. Είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση δεν αποτελεί υπόθεση της Ρωσίας.
Πρόσθεσε ότι Ινδία και Κίνα υποστηρίζουν τον “ειρηνικό διάλογο” για την Ουκρανία, έναν μήνα αφότου οι ηγέτες Ινδίας και Κίνας φάνηκαν να διαφωνούν μαζί του σχετικά με τον πόλεμο σε μια σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν τον περασμένο μήνα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στη διαμεσολάβηση για την ανταλλαγή κρατουμένων.
Ο Βλ. Πούτιν είπε πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τα ουκρανικά σιτηρά πρέπει να κλείσουν αν φανεί ότι χρησιμοποιούνται για αυτό που αποκάλεσε “τρομοκρατικές ενέργειες”.
Πρόσθεσε πως τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν επηρεάζουν τις σχέσεις της Ρωσίας με άλλα μετα-σοβιετικά κράτη. Αν και ορισμένες χώρες είχαν ανησυχίες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος αυτές δεν επηρέασαν “τον χαρακτήρα και το βάθος των σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με αυτές τις χώρες”.