Θάνος Πλεύρης: Το 50% των πολιτών έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό

Θάνος Πλεύρης: Το 50% των πολιτών έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό

Με σημερινή (Πέμπτη 13/10) δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρεται αναλυτικά στα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν τις εγγραφές πολιτών και ιατρών στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, μετά και το χτεσινό άνοιγμα του συστήματος για υποβολή αιτήσεων για 10 επιπλέον ιατρικές ειδικότητες που μπορούν πλέον να ενταχθούν στον θεσμό.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Πάνω από 4,5 εκ. πολίτες αγκάλιασαν σε λιγότερο από τρεις μήνες τον θεσμό του Προσωπικού γιατρού.

Το 50% της χώρας και σχεδόν το 65% άνω των 65 ετών που κάνουν χρήση του συστήματος υγείας και έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό γιατρό», αναφέρει ο κ. Πλεύρης και προσθέτει:

«Περισσότεροι από 3.400 γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα και χθες άνοιξαν οι αιτήσεις για τις 10 ειδικότητες προκειμένου να ενταχθούν στον Προσωπικό γιατρό. Ήδη την πρώτη ημέρα 50 γιατροί των 10 ειδικοτήτων δήλωσαν ότι μπαίνουν στο σύστημα του Προσωπικού γιατρού.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνει ότι «η πρώτη μέρα του ανοίγματος των ειδικοτήτων δείχνει ότι θα έχουμε περισσότερους γιατρούς και άρα οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής γιατρού. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας ότι ο προσωπικός γιατρός είναι μια επιπλέον δωρεάν παροχή της πολιτείας προς τον πολίτη και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα υγείας, είτε αφορά τις εξετάσεις, είτε αφορά τη συνταγογράφηση».

Αξίζει να σχολιάσουμε εδώ ότι, παρόλο που πρόκειται για ένα θετικό μέτρο η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό, το «δεν επηρεάζεται η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα υγείας, είτε αφορά τις εξετάσεις, είτε αφορά τη συνταγογράφηση» είναι λίγο άτοπο να το υποστηρίζει κανείς όταν, με υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, έχουν ήδη καθοριστεί τα «αντικίνητρα» για τη μη εγγραφή των πολιτών:

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους και πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Σχετικά Άρθρα