Αποδεκατισμένα τα νοσοκομεία από γιατρούς – Κραυγή αγωνίας από τους παθολόγους στην Κρήτη

Αποδεκατισμένα τα νοσοκομεία από γιατρούς – Κραυγή αγωνίας από τους παθολόγους στην Κρήτη

Μεγάλες ελλείψεις στις παθολογικές κλινικές των περισσότερων νοσοκομείων της Κρήτης εξαιτίας έλλειψης προσωπικού καταγράφονται.

Με μία ανακοίνωσή τους οι παθολογικές κλινικές των Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου περιγράφουν πώς έχει η κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία του νησιού και ζητούν άμεσα προσλήψεις.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Η κατάσταση των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων της Κρήτης (με εξαίρεση το ΠΑΓΝΗ) είναι πολύ άσχημη. Στο Ρέθυμνο από τις 6 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 3. Στο Βενιζέλειο από τις 13 θέσεις που έχουν οι 2 κλινικές είναι καλυμμένες οι 11. Στον Άγιο Νικόλαο από τις 7 θέσεις είναι καλυμμένες οι 4. Στην Ιεραπετρα  που έχει 4 οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένη η 1. Στη Νεάπολη σε 2 οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 παθολόγος, που είναι κοντά στη σύνταξη. Στα Χανιά από τις 12 οργανικές θέσεις των 2 κλινικών είναι καλυμμένες οι 9. Δηλαδή σε σύνολο 44 θέσεων σε αυτά τα νοσοκομεία είναι καλυμμένες οι 32. Αν βάλεις και άδειες λόγω εγκυμοσύνης, συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις κλπ μένουν 26 ενεργοί παθολόγοι για 6 νοσηλευτικά ιδρύματα σε 8 παθολογικές κλινικές. Η υποστελέχωση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο απροχώρητο με αποκορύφωμα τώρα να λειτουργούμε με σχεδόν το μισό προσωπικό.

Οι ελάχιστοι παθολόγοι έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των κλινικών covid και καλούνται να βουλώνουν οποίες «τρύπες» υπάρχουν, στα τμήματα των επειγόντων, στα ογκολογικά τμήματα, στις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, ενώ πραγματοποιούν έναν απίστευτο αριθμό εφημεριών (από 8 και πάνω), προκειμένου να καλυφθούν τα προγράμματα.

Στα  περισσότερα νοσοκομεία τα εξωτερικά παθολογικά ιατρεία έχουν κλείσει. Στο Ρεθυμνο δεν γίνονται εξωτερικά ιατρεία 3 χρόνια. Στο Βενιζέλειο έχουν κλείσει ειδικά και μη ιατρεία (Λιπιδαιμικό, Αντυπερτασικό, Ειδικών Λοιμώξεων, Παθολογικό Β’ Παθολογικής), ενώ μετά βίας παραμένει σε λειτουργία το Ηπατολογικό ιατρείο με πολύμηνη αναμονή για ραντεβού. Στα Χανια δεν γίνεται εξωτερικό παθολογικό  ιατρείο. Στον Άγιο Νικόλαο οι παθολόγοι καλύπτουν όχι μόνο την covid αλλά και τους πνευμονολογικούς ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια πάνω από 10 συνάδελφοι παθολόγοι έχουν παραιτηθεί.

Μέχρι τώρα τα κενά στα προγράμματα εφημέρευσης καλύπτονταν με μετακινήσεις των παθολόγων από άλλους νομούς. Τώρα με αποδεκατισμένα  όλα τα τμήματα αυτή -η ούτως η άλλως προσωρινή λύση- δεν υπάρχει. Αντίθετα, εφαρμόζονται αυταρχικές πολιτικές. Τα «εντέλεσθε», η υπέρβαση του ασφαλούς ορίου εφημέρευσης, η περικοπή κανονικών αδειών, ρεπό, ειδικών αδειών και αδειών ανατροφής φαίνεται να είναι οι μόνες λύσεις που βρίσκονται πλέον από τις διοικήσεις.

Και σε όλα αυτά έχει προστεθεί η κοροϊδία της ενίσχυσης των εφημεριών μας. Η «επιβράβευση» που μας έχει στερήσει εδώ και 10 μήνες από 300 έως 500 ευρώ το μήνα γιατί μας κόψανε τα χρήματα που θα μας δώσουν ενισχυμένα όταν βρεθεί το κονδύλι.

Οι θέσεις που προκηρύσσονται ακόμα και στον ανώτατο βαθμό βγαίνουν άγονες διότι οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες.

Ποιος θα έρθει σε μια κλινική που:

Έχει απολέσει (ή βρίσκεται στο δρόμο) το δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο  χαρακτήρα της;

Θα κάνει 8 εφημερίες

Δεν θα μπορεί να πάρει άδεια η ρεπό;

Δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει καμία επιστημονική ή εκπαιδευτική δραστηριότητα;

Θα πρέπει να κάνει δουλειά ειδικευόμενου σε πολλές περιπτώσεις

Θα πρέπει να διεκπεραιώνει καθημερινά μια τεράστια γραφειοκρατία, που έχει να κάνει με την σύνταξη ηλεκτρονικού φακέλου και τα DRG, τις θεωρήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, τη συμμετοχή σε υγειονομικές επιτροπές ή στα εμβολιαστικά κέντρα

Θα βουλώνει οποία «τρύπα» προκύψει με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης;

Θα υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί σε άλλο νομό;

Δεν θα μπορεί να επιβιώσει με το μισθό του;

Δεν θα πληρώνεται τις εφημερίες που κάνει;

Εμείς οι παθολόγοι των νοσοκομείων της Κρήτης έχουμε καταλάβει ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία ούτε συγκυριακή. Η λύση της δεν είναι «θέμα διαχείρισης» και «σωστού management». Οι 24 παθολόγοι αυτών των κλινικών θα είναι 24 για 41 θέσεις όπως και να τους κατανήμεις, όσο «λάστιχο» και να τους κανείς, όσες κλινικές και αν συγχωνεύσεις. Το σχέδιο είναι σαφές. Ένα νοσοκομείο «κόμβος» για όλη την περιφέρεια και μικρά εφημεριακά κέντρα σε όλη την Κρήτη με αποδεκατισμένο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο έργο, με κλειστά εξωτερικά ιατρεία, με αποδεκατισμένους οργανισμούς, με συγχωνεύσεις κλινικών, με ελάχιστους γιατρούς που θα τα κάνουν όλα στου «Κασίδη» το κεφάλι, και που θα πηγαινοφέρνουν με επισφαλείς συνθήκες τους ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ. Ολόκληρες πόλεις χωρίς τη δυνατότητα παρακολούθησης χρόνιων νοσημάτων. Εξειδικευμένοι γιατροί, ηπατολόγοι, διαβητολόγοι, λοιμωξιολόγοι, που δεν θα μπορούν να προσφέρουν τος υπηρεσίες τους στους πολίτες, γιατί θα κάνουν «επείγουσες» δουλειές και δουλειές ανειδίκευτου γιατρού. Και όλα αυτά έχουν κοινό παρανομαστή την απώλεια της δυνατότητας των πολιτών να έχουν αυτό που τους ανήκει. Ένα σύστημα υγείας δωρεάν καθολικό με ποιοτικές παροχές.

Μοναδική λύση για εμάς είναι η στροφή 180 μοιρών, με ανατροπή αυτής της πολιτικής, με άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων και ταυτόχρονα τη δημιουργία κινήτρων, τη γενναία αύξηση αποδοχών. Για να παραμείνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία, να αναστραφεί το μαζικό κύμα φυγής που έχει ξεκινήσει προς τον ιδιωτικό τομέα και προς το εξωτερικό. Για να σταματήσει  η κατρακύλα της ποιότητας της φροντίδας που προσφέρουμε κυρίως οι ειδικότητες πρώτης γραμμης όπως είναι οι παθολόγοι.

Σχετικά Άρθρα