“Γ. Γεννηματάς”: Εγκαίνια στο νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών – Δωρεά του Ιδρύματος Λάτση 

“Γ. Γεννηματάς”: Εγκαίνια στο νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών – Δωρεά του Ιδρύματος Λάτση 

Ένα σύγχρονο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) διαθέτει πλέον το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη προσέλευση στα Επείγοντα στις γενικές εφημερίες, μετά την αναδιαρρύθμιση και ανακαίνιση των χώρων του και την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του. 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μέσω δωρεάς, ανέλαβε εξ ολοκλήρου την κάλυψη των δαπανών τόσο για την πλήρη μελέτη του έργου όσο και για την κτηριακή ανακατασκευή και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Τ.Ε.Π. Η τελετή εγκαινίων του Τμήματος έγινε την Τρίτη (11/10/2022), παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Το Τ.Ε.Π. του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» πρωτολειτούργησε, ως το πρώτο συντονιστικό κέντρο επειγόντων περιστατικών στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Τότε δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί η εξέλιξη και το είδος των αναγκών της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης, με τη μορφή που αυτές οι παράμετροι εμφανίζονται σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η επισκεψιμότητα στο Τ.Ε.Π. του «Γ. Γεννηματάς», κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του ανήλθε για το 2021 στα 80.666 άτομα, καθιστώντας το πρώτο στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε στα 54.236 άτομα. 

Η αναγκαιότητα ενός ορθού χωροταξικά και λειτουργικά επανασχεδιασμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ήταν επιτακτική, καθώς οι λειτουργίες που επιτελούνται στους χώρους του είναι πολλαπλές και απαιτούν εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Στόχος είναι το νέο Τ.Ε.Π. να συμβάλλει στην παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας στους ασθενείς και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.

Η συνολική αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών περιλαμβάνει:

– Πλήρη αρχιτεκτονική αναδιαρρύθμιση για τη βελτίωση της λειτουργίας του τμήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρχε μόνο μια αίθουσα μικροεπεμβάσεων, ενώ σύμφωνα με τις ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούνταν περισσότερες. Επίσης, δεν ήταν σαφώς διαχωρισμένη η αναμονή επισκεπτών από τους χώρους εξέτασης ασθενών, ενώ η διαλογή (Triage) των ασθενών στην είσοδο του Τμήματος γινόταν στον διάδρομο.

– Πλήρη εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Τμήματος (κλιματισμού, θέρμανσης, αερισμού, ιατρικών αερίων, αυτόματων συστημάτων ελέγχου, ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λ.π.) σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές των Τ.Ε.Π.

– Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

– Πλήρη αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με κατάργηση της προηγούμενης ράμπας εισόδου (με κλίση 14%) η οποία δυσχέραινε την πρόσβαση των κατακεκλιμένων ασθενών και των ασθενών σε αμαξίδιο, και με ανύψωση της ασφαλτοστρωμένης οδού στο επίπεδο του δαπέδου εισόδου στο Τ.Ε.Π.

– Κατασκευή νέου στεγάστρου το οποίο προστατεύει την κίνηση των ασθενών, επισκεπτών, ασθενοφόρων, οχημάτων, τροχήλατων κ.λ.π. από τις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Ελευθέριος Μπούλιας, διοικητής του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», αφού ευχαρίστησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για τη χρηματοδότηση του έργου «Αναδιαρρύθμισης, Ανακαίνισης και Αναβάθμισης του Τ.Ε.Π.» του Νοσοκομείου και τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, για τη συνεισφορά του στην υλοποίηση του έργου, αναφέρθηκε στα οφέλη για τον ασθενή και τους επαγγελματίες υγείας.

Ο Δρ. Πέτρος Καλατζής, Προέδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η δωρεά αυτή εντάσσεται σε μια δέσμη δράσεων που είχαμε εξαγγείλει το 2018 ανταποκρινόμενοι στην εθνική τραγωδία που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Μάτι. Ειδικότερα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα μείγμα στοχευμένων παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας ευελπιστώντας ότι αυτές θα συνεισφέρουν μεσο-μακροπρόθεσμα στην ετοιμότητα και έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αυτού κατευθύνθηκε στην κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών. Άλλωστε, ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο που διαπερνά οριζόντια την αλυσίδα Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε: «Ευχαριστούμε την κυρία Μαριάννα Λάτση για τη συμβολή της οικογένειας Λάτση και του Ιδρύματος σε ένα Νοσοκομείο που αρκεί να πούμε ότι για το 2021 δέχτηκε 80.000 επισκέψεις και το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει δεχτεί 54.000 επισκέψεις. Το σημαντικό όμως, πέρα από το να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα, είναι ότι με τη διασφάλιση των 350 εκατομμυρίων που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υπάρξει κτηριακή αναδιάρθρωση 80 νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νοσοκομεία όμως δεν είναι μόνο οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός για τα οποία έχουν διασφαλιστεί κονδύλια είναι οι γυναίκες και οι άνδρες που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους βλέπουμε και τώρα εδώ μπροστά μας. Αγαπητοί γιατροί και νοσηλευτές στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προκηρύξεις 6.000 θέσεων προσπαθώντας να δώσουμε κίνητρα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για να μείνουν οι γιατροί στο Ε.Σ.Υ.. Βήμα-βήμα θα λύνονται τα προβλήματα, βήμα βήμα θα αλλάζει η εικόνα του Εθνικού συστήματος υγείας».

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου: «Θέλω να πω ότι αυτό το κτήριο χτίστηκε ως οίκος αδελφών του “Σωτηρία” πριν τον πόλεμο. Για να μη γίνει κατάληψή του από τους Γερμανούς, ο τότε διοικητής του “Σωτηρία” έφερε 2-3 αρρώστους με αιμόπτυση να περπατούν στους διαδρόμους, για να μη μπουν οι Γερμανοί. Έτσι γλίτωσε αυτό το κτήριο και μετά έγινε κομμάτι του Γενικού Κρατικού και λειτουργεί πραγματικά προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες σε όλους, από την εποχή που έγινε το “ρυθμιστικό” στην αρχή του Ε.Σ.Υ. Είναι, λοιπόν, ένα πάρα πολύ νευραλγικό νοσοκομείο και ένα νευραλγικό Τ.Ε.Π., ίσως μαζί με τον “Ευαγγελισμό” και το “Ιπποκράτειο”, τα πιο νευραλγικά Τ.Ε.Π. που έχουμε στην Ελλάδα». Η κυρία Γκάγκα ευχαρίστησε το Ίδρυμα και την οικογένεια Λάτση, σημειώνοντας ότι «το πρώτο “ευχαριστώ” απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς που είναι εδώ και αντιμετωπίζουν τους αρρώστους καθημερινά και τα βγάζουν πέρα παλικαρίσια, δουλεύοντας πολύ. Η πανδημία εξάντλησε τις ικανότητες όλων και παρόλα αυτά είναι όλοι εδώ και δουλεύουν».

Σχετικά Άρθρα