Αμερικανική Γερουσία: Τι σημαίνει η απόσυρση της τροπολογίας που έβαζε φρένο στην πώληση F16 στην Τουρκία – Κρίσιμο παρασκήνιο
Η αναίρεση των εν λόγω τροπολογιών που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16 αποδίδεται στην απόφαση να αφαιρεθούν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε ότι ήθελε το τελικό κείμενο της Γερουσίας να περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες.
Επιπλέον, ιδιαίτερο ρόλο για την τροπή που πήραν τα πράγματα σχετικά με τις τροπολογίες για τα F-16 φαίνεται ότι έπαιξαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας στη Γερουσία. Μάλιστα σε αυτές τις επιφυλάξεις ήρθε να προστεθεί και η παρασκηνιακή πίεση που άσκησε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επιθυμεί να μην περιορίζονται οι διαθέσιμες επιλογές του από τέτοιες δεσμευτικές τροπολογίες.
Ωστόσο, η ανάλογη τροπολογία για τα F-16 που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κρις Πάπας έχει ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA.
Τη είδηση μετέδωσε ως έκτακτη είδηση το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων:
#BREAKING US Senate version of 2023 National Defense Authorization Act (NDAA) bill removes stipulations on sale of F-16s to Türkiye: Sources pic.twitter.com/FCjodJyfTG
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) October 11, 2022
Οι τροπολογίες που αποσύρθηκαν αφορούσαν τους δύο όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και περιλαμβάνονταν στο νομοσχεδίου περί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023
- Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το hellasjournal:
Ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου NDAA (προϋπολογισμός του Πενταγώνου) ο γερουσιαστής Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.
Ο γερουσιαστής έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει βέτο και δεν θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σημειώνουμε επίσης ότι ο κ. Μενέντεζ ΔΕΝ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον όταν συζητήθηκε το θέμα, ενώ απουσίαζαν και άλλοι σημαντικοί νομοθετες λόγω της εκλογικής περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναίρεση των εν λόγω τροπολογιών έγινε εξαιτίας της απόφασης να αφαιρεθούν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε ότι ήθελε το τελικό κείμενο της Γερουσίας να περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες.
Επιπλέον, ρόλο για την τροπή που πήραν τα πράγματα σχετικά με τις τροπολογίες για τα F-16 φαίνεται ότι έπαιξαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας στη Γερουσία.
Μάλιστα σε αυτές τις επιφυλάξεις ήρθε να προστεθεί και η παρασκηνιακή πίεση που άσκησε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επιθυμεί να μην περιορίζονται οι διαθέσιμες επιλογές του από τέτοιες δεσμευτικές τροπολογίες.
Ωστόσο, η ανάλογη τροπολογία για τα F-16 που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κρις Πάπας έχει ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.