ΥΠΕΞ: Χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών – Απευθύνει έμμεσο κάλεσμα στην Άγκυρα
Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία εμμέσως πλην σαφώς σε διάλογο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο με αφορμή τη συμφωνία Ισραήλ Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
“H Eλλάδα χαιρετίζει την επίτευξη Συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, μέσω και των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ανώτατου Συμβούλου για Ενεργειακή Ασφάλεια Amos Hochstein”, αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του.
“Η Συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων.
Καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής”, επισημαίνει μάλιστα το ΥΠΕΞ.
Υπενθυμίζει δε ότι η Ελλάδα έχει συνάψει ήδη δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ισραήλ και Λίβανος, δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο, κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.
Συνέχεια των προκλήσεων
Την ίδια ώρα πάντως σε νέο προκλητικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο TVNET και μετέδωσαν στη συνέχεια τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με σημείο αναφοράς την αντίδραση της Αθήνας στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το ενδεχόμενο «εφαρμογής» του.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι ήδη αξιολύπητη, πραγματικά είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που [Έλληνες πολιτικοί] πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν», αναφερόμενος στις διπλωματικές επαφές και επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην Πράγα και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε Αίγυπτο.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να ερευνήσει, να κάνει γεωτρήσεις και να έχει εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε υποκριτική την στάση την ελληνικής πλευράς και υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη Λιβύη και έχει μόνο έναν στόχο, τη σταθερότητα της Λιβύης. Τέλος, είπε ότι «η Ελλάδα αισθάνεται άβολα με την Τουρκία να είναι παγκόσμιος παράγοντας. Άρχισαν να φλυαρούν και να παραπονιούνται».