Πλακιωτάκης: Άνοιγμα προς την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και αναβάθμιση της δημόσιας

Πλακιωτάκης: Άνοιγμα προς την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και αναβάθμιση της δημόσιας

Nόμο πλαίσιο, για την αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και ”άνοιγμα της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης”, ” όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα ναυτιλιακά κράτη”, προανήγγειλε, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στη Βουλή.

«Θέλετε τα ελληνόπουλα να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο αντί να σπουδάζουν στην πατρίδα τους;», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, για την κατάσταση στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση.

Αναφερόμενος σε όσα προγραμματίζονται να γίνουν για την αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης είπε ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Για τη συνολική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, έχουν εξασφαλιστεί, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας τη Βουλή, πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2021-2027.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επίσης η ψηφιοποίηση της ναυτιλιακής διοίκησης και των ακαδημιών εμπορικού ναυτικού και των ΚΕΣΕΝ. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ακαδημιών εξασφαλίστηκε δε επιδότηση για το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι των δόκιμων αξιωματικών, προκειμένου να διασφαλιστούν περισσότερες θέσεις άσκησης για τους δόκιμους αξιωματικούς, την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους και ισότιμη μεταχείριση για τις γυναίκες σπουδάστριες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη σημαντική έλλειψη ναυτοδιδασκάλων. «Ο μεγάλος αριθμός των διδασκόντων είναι συνταξιούχοι ναυτικοί. Κατά μέσο όρο, ποσοστό 60%-70% του εκπαιδευτικού έργου καλύπτεται από συνταξιούχους ναυτικούς.

Με βάση όμως το ν.4777/2021, οι συνταξιούχοι του πρώην ΝΑΤ που διδάσκουν τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση υπάγονται από την 1-9-2022 στις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» του 2016 και θα υφίστανται μία περικοπή 30% στη σύνταξή τους», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο βουλευτής ωστόσο επισήμανε ότι οι προβλέψεις του «νόμου Κατρούγκαλου» δεν εφαρμόστηκαν ποτέ για τους συνταξιούχους ναυτοδιδασκάλους, γιατί με εγκύκλιο του πρώην υφυπουργού Αναστάσιου Πετρόπουλου, ανεστάλησαν οι περικοπές, στην κατηγορία αυτή των συνταξιούχων.

Στη συνέχεια όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε περικοπή κατά 30% των συντάξεων των ναυτοδιδασκάλων από 1-11-2022.

«Η ρύθμιση αυτή είχε ολέθρια επενέργεια στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση. Η περικοπή αυτή αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο προκειμένου να προσφέρουν διδακτικό έργο οι συνταξιούχοι ναυτοδιδάσκαλοι», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς με σεβασμό και προς την προσφορά του ναυτοδιδάσκαλου και βεβαίως με σεβασμό και στο εθνικό ασφαλιστικό μας σύστημα, συνομιλούμε με όρους διαφάνειας με τους ενδιαφερόμενους και πολύ σύντομα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα», απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Σχετικά Άρθρα