Εξεταστική/Υποκλοπές: Κυβερνητική στροφή για την Ολομέλεια μετά τις αντιδράσεις – “Απόρρητα” τα πορίσματα, διαρροές για τα συμπεράσματα και από τη ΝΔ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών.
«Ας κάνει λίγη υπομονή ο ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη με αφορμή το μείζον θέμα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο να είναι κλειστή η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής. Κυβερνητικά στελέχη συστήνουν στο «μέτωπο» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να επιδείξουν υπευθυνότητα αντί να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα λάσπη προσδοκώντας να αποκτήσουν πολιτικά οφέλη.
Της Άννας Καραβοκύρη
Την Πέμπτη αναμένεται να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου θα ορίσει την ημέρα και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας κατά την συζήτηση του τελικού πορίσματος.
Την ίδια ημέρα, θα συνεδριάσει για τελευταία φορά η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την σύνταξη του τελικού πορίσματος ύστερα από την κατάθεση των πορισματικών εκθέσεων των κομμάτων.
- «Οι εργασίες της Εξεταστικής βρίσκονται σε εξέλιξη και η κατάθεση των πορισμάτων αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να προεξοφλήσει ότι η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής θα είναι μυστική, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέο κύκλο εντυπώσεων και να προκαλέσει σύγχυση για ένα κορυφαίο ζήτημα εθνικής ασφάλειας» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως “αμέσως όταν προέκυψαν τα σχετικά γεγονότα, εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άμεση ενίσχυση των θεσμικών εγγυήσεων στην ΕΥΠ, με υποχρέωση ακρόασης του Διοικητή και την επαναφορά της ανάγκης έγκρισης του αιτήματος νόμιμης άρσης απορρήτου και από δεύτερο εισαγγελέα, διάταξη που είχε καταργήσει το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”.
Επίσης, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο “αμέσως μετά τις καταγγελίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση ενεργοποίησε τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα των κομμάτων για τη σύγκληση όλων των κοινοβουλευτικών σχηματισμών. Εκτός από την ταχεία κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, όπου υπήρξε και η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και αποδέχθηκε τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως και τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής. Αλλά και σε επίπεδο δικαιοσύνης ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κάλεσε τη δικαστική λειτουργία να εξετάσει κατά προτεραιότητα την έγκληση του κ. Ανδρουλάκη.
Κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί θεσμικά δίχως να διαρρέει αυτούσια κομμάτια των πορισμάτων της και υπογραμμίζουν ότι “στο πόρισμα της ΝΔ δεν προκύπτουν στοιχεία σύνδεσης του πρεντατορ με ελληνικό δημόσιο και την ΕΥΠ. Όπως φάνηκε και από όλες τις διαδικασίες, οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες”.
- Σημειώνουν μάλιστα πως σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής σχετικά με την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν υπάρχει καμία απολύτως εξαίρεση από την άρση του απορρήτου για καμία κατηγορία πολιτών. Συνεπώς, με βάση το Σύνταγμα η άρση του απορρήτου μπορεί να διενεργηθεί και για τους βουλευτές ή τους ευρωβουλευτές.
“Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Πρωθυπουργός, το γραφείο του και οι συνεργάτες του γνώριζαν για την άρση του απορρήτου σε οποιοδήποτε στάδιο. Αυτό διαβεβαίωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος τότε Παναγιώτης Κοντολέων, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, έθετε το γενικότερο πλαίσιο στοχοθεσίας χωρίς να λαμβάνει γνώση για ουσιαστικά ή διαδικαστικά ζητήματα λειτουργίας της υπηρεσίας. Αυτό άλλωστε ήταν και η πάγια πρακτική, όπως επιβεβαίωσε ο πρώην διοικητής Θεόδωρος Δραβίλλας. Ο νυν διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης επιπλέον κατέθεσε ότι δεν έδωσε καμία εντολή καταστροφής οποιουδήποτε αρχείου” σχολιάζουν στελέχη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.