Εξεταστική/Υποκλοπές: Δημοσιοποιούνται τα πορίσματα των κομμάτων – Σύγκρουση για το “απόρρητο” της συζήτησης στην Ολομέλεια
Στις αρχές του επόμενου μήνα, αναμένεται στην Αθήνα, κλιμάκιο της Επιτροπής Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υπόθεση των υποκλοπών. Η επιτροπή έχει αναλάβει την διερεύνηση των ζητημάτων που σχετίζονται με παράνομα λογισμικά, όπως το Predatror. Μάλιστα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εξέταση προσώπων που σχετίζονται με τον σκάνδαλο των υποκλοπών και “αποκλείστηκαν” από την εξεταστική επιτροπή.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να δημοσιοποιήσουν σήμερα τα πορίσματά τους ενώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η πρόθεση της της κυβέρνησης να επιμείνει στο απόρρητο της διαδικασίας, ενόψει της τελικής συνεδρίασης της εξεταστικής την ερχόμενη Πέμπτη.
Θυμίζουμε ότι όπως καταγγέλθηκε αρχικά από το ΚΚΕ και στην συνέχεια από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση έχει ζητήσει τα πορίσματα να χαρακτηριστούν «απόρρητα». Με βάση αυτό ζητά να κατατεθούν -δίχως να δημοσιοποιηθούν- στο προεδρείο της Επιτροπής, προκειμένου την Πέμπτη να συζητηθεί το τελικό πόρισμα της. Αυτά στον φόντο της έντονης φημολογίας σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει ακόμη και η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα συζητηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, να γίνει «κεκλεισμένων των θυρών», ενεργοποιώντας το άρθρο 57 του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει μια τέτοια διαδικασία, για περιπτώσεις εθνικής κρίσης η άλλων ακραίων καταστάσεων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταδικάσει συνολικά αυτές τις μεθοδεύσεις με ανακοινώσεις του. Μιλώντας για μία ακόμη απόπειρα συσκότισης του σκανδάλου.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, «το γεγονός ότι συζητείται για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση μυστική συνεδρίαση της Βουλής, είναι ενδεικτικό του πανικού της κυβέρνησης. Τι μεγαλύτερη απόδειξη της εμπλοκής και ενοχής της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών, από το να μην διαρρεύσει τίποτε, δήθεν διότι διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα;». Επίσης αναφερόμενος στην ουσία της κοινοβουλευτικής διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών, σημείωσε ότι «τα βασικά ερωτήματα είναι γιατί παρακολουθήθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης και ποιος έδωσε την εντολή. Η κυβέρνηση με την όλη στάση της αλλά και την απαράδεκτη τακτική του μονοκομματικού προεδρείου στην Εξεταστική και του αποκλεισμού μαρτύρων που πρότεινε η αντιπολίτευση, επέδειξε έναν αυταρχισμό που δεν καμία σχέση μα τα κοινοβουλευτικά ήθη και επιβεβαιώνει την πολιτική ευθύνη προσωπικά του πρωθυπουργού στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ. Ότι και να κάνει όμως η αλήθεια δεν πρόκειται να αποκρυβεί. Σιωπητήριο στη Δημοκρατία δεν πρόκειται να επέλθει».
Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναμένεται να επισημανθεί η τακτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή που δεν επέτρεψε να εξεταστούν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όπως ο –παραιτηθείς- γραμματέας του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που με νόμο της Ν.Δ από το 2019 έχει την επιχειρησιακή ευθύνη της ΕΥΠ. Επίσης η άρνηση της Ν.Δ να κληθούν πρόσωπα – κλειδιά προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση της ΕΥΠ με το λογισμικό Predator που εντοπίστηκε στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη όπως και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη καθώς και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη.
Στην Εξεταστική Επιτροπή αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα σημείωσε πως «υπήρξε συνειδητή επιχείρηση συσκότισης της αλήθειας εκ μέρους της Κυβέρνησης είτε με την κοινοβουλευτική πρωτοτυπία μιας Εξεταστικής Επιτροπής που προστάτευσε όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και κάλεσε μόνο το θύμα είτε σφραγίζοντας με απόφαση Μητσοτάκη όλα τα στόματα επικαλούμενοι το απόρρητο αλά καρτ. Δείχνει το θράσος τους το γεγονός ότι μετά τις δημόσιες απειλές για φυλάκιση της κ. Μπακογιάννη προς όποιον παραβιάσει το απόρρητο, για τη δίκη μου υπόθεση υπήρξε επίκληση του απορρήτου από τον πρώην και τον νυν Διοικητή της ΕΥΠ αλλά ο κ. Ρουμπάτης τα είπε όλα χωρίς πρόβλημα.Είναι πλέον φανερό στους πολίτες ότι ο λόγος της παρακολούθησης μου ήταν πολιτικός. Αυτό αποδεικνύει η σπουδή να καταστραφεί ο φάκελος αλλά και η απροθυμία να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση το λόγο της παρακολούθησης. Όσο και να θέλει η κυβέρνηση να το υποβαθμίσει ως μεμονωμένο επιχειρησιακό λάθος, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη και απασχολεί τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το ευρωκοινοβούλιο. Θα περιμένω λοιπόν το τέλος αυτών των διαδικασιών όχι γιατί είναι προσωπικό γινάτι αλλά γιατί αναδεικνύεται μια συγκεντρωτική και σκοτεινή κουλτούρα διακυβέρνησης. Γιατί το αίσθημα μιας ανεξέλεγκτης εξουσίας, της ατιμωρησίας και της ασυδοσίας είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
Αποτιμώντας τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής το ΚΚΕ έχει επισημάνει ότι η πραγματικότητά της «ξεπέρασε κάθε φαντασία. Αποδείχθηκε ότι τα αστικά κόμματα και οι θεσμοί που υποστηρίζουν, όχι μόνο δεν λειτουργούν στην κατεύθυνση αποκάλυψης της αλήθειας πίσω από τα διάφορα “σκάνδαλα”, αλλά χωρίς ντροπή αξιοποιούν τα “σκάνδαλά” τους για να υπηρετούν πολλαπλές στοχεύσεις, υπέρ του συστήματος και των μηχανισμών του, σε βάρος του λαού, των δικαιωμάτων του και της ίδιας της αλήθειας, που για μια ακόμα φορά κρατήθηκε από όλα τα κόμματα στο βαθύ σκοτάδι». Τόνισε μεταξύ άλλων πως «αξιοποιήθηκε η επίκληση της εχεμύθειας και του απορρήτου από τους διοικητές της ΕΥΠ, παρά το γεγονός ότι τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και οι ειδικές αρμοδιότητες της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία εκτελεί χρέη εισαγγελικού λειτουργού, δίνουν τη δυνατότητα να μη γίνεται επίκληση του απορρήτου ενώπιόν της. Η επίκληση του απορρήτου ακυρώνει την όποια δυνατότητα ελέγχου και καθιστά την έρευνα προσχηματική και το αποτέλεσμά της προδιαγεγραμμένο».