Σαντάφ Καντέμ: Η νεαρή πυγμάχος καλεί σε νέες μορφές διαμαρτυρίας στο Ιράν
Το 2019, η Σαντάφ Καντέμ, απέκτησε μία ξεχωριστή σελίδα στην αθλητική Ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη Ιρανή που συμμετείχε σε επίσημο αγώνα πυγμαχίας. Και ούσα -από τότε- εξόριστη στην Γαλλία, η νεαρή πυγμάχος καλεί σε νέες μορφές διαμαρτυρίας στην χώρα της, επειδή φοβάται την βία από την καταστολή των διαδηλώσεων.
«Η διαδήλωση στον δρόμο δεν είναι η λύση», δήλωσε η Καντέμ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ώρα που το Ιράν, συγκλονίζεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου από ένα κύμα διαδηλώσεων.
Το κίνημα διαμαρτυρίας, άρχισε μετά τον θάνατο της Μάσα Αμίνι, η οποία συνελήφθη για παραβίαση του αυστηρού κώδικα ένδυσης των γυναικών. Θεωρώντας αδιάφορη την «ενθάρρυνση για επίδειξη» της ιρανικής διασποράς που στεγάζεται στο εξωτερικό, η Καντέμ «φοβάται» για τις ζωές των συμπατριωτών της.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στο Όσλο, τουλάχιστον 92 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων. Ζητώντας «στρατηγική βοήθεια από άλλες χώρες», αλλά ανησυχώντας για πιθανές παρεμβολές, η 27χρονη γυναίκα από το Ιράν, υποστηρίζει μια «ψηφιακή επανάσταση», «με την βοήθεια των χάκερ» για την αποφυγή νέων δολοφονιών.
Πρώην δασκάλα γυμναστικής, η Καντέμ είχε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με την αστυνομία ηθικής στη χώρα της. Αλλά η μάχη με ξυπόλητα, χέρια και πόδια, ενώ ο νόμος της χώρας της απαιτεί επίσης από τις αθλήτριές της να φορούν χιτζάμπ, ακόμη και στο εξωτερικό, ήταν αυτή, που έθεσε τον εαυτό της σε κίνδυνο. Φοβούμενη για την ζωή της εάν επέστρεφε στο Ιράν μετά τον πρώτο της επίσημο αγώνα, εγκαταστάθηκε στην πόλη Ρογιάν.
Μακριά από την ζωή της ως «πριγκίπισσα» μέσα στην αστική τάξη της Τεχεράνης, η νεαρή αθλήτρια, έπρεπε να αρχίσει «από το μηδέν» μαθαίνοντας γαλλικά, τα οποία πλέον γνωρίζει. Ασχολήθηκε επίσης με την κηπουρική, προτού δημιουργήσει μια επιχείρηση σπουδών εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ παράλληλα, ανακάλυψε το ταλέντο της ως σχεδιάστρια μόδας λανσάροντας την επωνυμία ρούχων της.
«Δεν μπορώ να πω ότι η πυγμαχία είναι όλη μου η ζωή σήμερα. Δουλεύω, σπουδάζω και μετά υπάρχει η πυγμαχία», επισημαίνει με νόημα.
Χωρίς να «κρεμάσει τα γάντια της» και υπό την καθοδήγηση του Φρανκ Βεούς, του «υιοθετημένου μπαμπά» της και προέδρου της τοπικής λέσχης πυγμαχίας, προπονείται τρεις φορές την εβδομάδα, εκτός από την προπόνηση φυσικής κατάστασης και το κολυμβητήριο, που συχνά επισκέπτεται.
«Δεν είναι εύκολο να ζει μόνη της εδώ, αλλά τα ξεπέρασε όλα, με το θάρρος και την θέλησή της. Είναι θαρραλέα και φιλόδοξη», εξηγεί ο Βεούς, ενώ η Καντέμ, προσθέτει: «Η πυγμαχία παραμένει εθισμός. Είναι ένα κίνητρο για να προχωρήσω στην ζωή. Είμαι πιο συγκεντρωμένη, πιο γαλήνια. Αν δεν πυγμαχήσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Έχοντας γίνει «σύμβολο» στην χώρα της λόγω της κάλυψης του αγώνα της από τα μέσα ενημέρωσης, λέει ότι θέλει να συνεχίσει να «πυγμαχεί και για τους άλλους» γιατί έχει μεγάλη ευθύνη. Η Καντέμ, μετρά 14 νίκες και τρεις ήττες σε 18 αγώνες, ενώ έχει στόχο να συμμετάσχει στα γαλλικά πρωταθλήματα και ονειρεύεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε δύο χρόνια στο Παρίσι «με την γαλλική ομάδα και όχι με την ομάδα προσφύγων», όπως τονίζει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Χρειάζομαι περισσότερη εμπειρία γιατί με ένα χρόνο κορωνοϊού, μειώθηκαν αισθητά οι πιθανότητές μου. Πιστεύω στον εαυτό μου, αλλά δεν είναι πάντα αρκετό».