Κυνική εξήγηση Σολτς για τα 200 δις που “ρίχνει” στη γερμανική οικονομία – “Είμαστε ισχυροί, μπορούμε να το κάνουμε”-Ενόχληση Μακρόν, Ντράγκι

Κυνική εξήγηση Σολτς για τα 200 δις που “ρίχνει” στη γερμανική οικονομία – “Είμαστε ισχυροί, μπορούμε να το κάνουμε”-Ενόχληση Μακρόν, Ντράγκι

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν τις «παρεξηγήσεις» γύρω από το σχέδιο των 200 δισ. ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει το Βερολίνο για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, υποστήριξε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αφού η Πολωνία και άλλες χώρες επέκριναν τα μέτρα της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «άδικα».

Πριν από τέσσερις ημέρες, οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έκανε λόγο για ενδεχόμενη «παράνομη κρατική ενίσχυση» που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανακοίνωσή της για πακέτο ενεργειακής στήριξης, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα δαπανήσει η Γερμανία για το ενεργειακό πρόβλημα που ταλανίζει και τους δικούς της πολίτες.

«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης, που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πράγα.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και μεταξύ των κρατών μελών γενικότερα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τη Δευτέρα. «Εάν δεν υπάρξει διαβούλευση, αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη, εάν δεν υπάρξει στοχευμένη υποστήριξη για τις επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρχει σεβασμός στους ίσους όρους ανταγωνισμού, κινδυνεύουμε με κατακερματισμό της Ευρωζώνης», προειδοποίησε.

Ακόμη και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αντέδρασε με σφοδρότητα την περασμένη εβδομάδα, καταγγέλλοντας πιθανές «επικίνδυνες και αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς». «Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», είπε.

Η απάντηση Σολτς

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να τη θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα. «Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε.

«Με τις αποφάσεις μας κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε. Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε εξάλλου ο Γερμανός καγκελάριος. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Τι είπε για το πλαφόν στο αέριο

Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνον από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές.

«Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς είπε ότι η Γερμανία «θα έχει σημαντική συμβολή» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών. Στη σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου στο Βερολίνο θα συζητηθούν μέτρα για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η Ουκρανία, για την ανοικοδόμηση της οποίας μεταπολεμικά θα χρειαστεί «μια γενιά», όπως είπε.

Προειδοποίησε επίσης για τη χρήση πυρηνικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη», ενώ θέλησε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες στέκουν αταλάντευτες στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα υπό την απειλή των όπλων, τον περασμένο μήνα.

«Για εμάς, αυτά τα ψευδοδημοψηφίσματα είναι ως μη γενόμενα», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Σχετικά Άρθρα