Όλα όσα έγιναν με Μητσοτάκη και Ερντογάν στο δείπνο… της έντασης – Νέα κρίσιμη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για ενέργεια και οικονομία
Στα θέματα της ενέργειας, της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής αλλά και της τουρκικής προκλητικότητας θα αναφερθεί σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ένα από τα τέσσερα θεματικά τραπέζια με αντικείμενο συζήτησης την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική Αλλαγή και θα έχει ρόλο συμπροέδρου.
Της Άννας Καραβοκύρη
Η θέση αυτή επιλέχθηκε διότι ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μόλις ξέσπασε η ρωσική εισβολή στην Ρωσία και οι προτάσεις του φαίνεται να βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς , ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.
Ο τούρκος πρόεδρος στο χθεσινό δείπνο κάθισε σε διαφορετικό θεματικό τραπέζι από τον πρωθυπουργό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντάχθηκε σε πάνελ για την ασφάλεια, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς οι οποίοι είναι υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έδωσε το στίγμα της σημερινής του αναφοράς στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας πως «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη».
- Ο Τούρκος πρόεδρος που δεν τόλμησε να αποκαλύψει τα νέο-οθωμανικά του όνειρα εν μέσω του ευρωπαικού Συμβουλίου, προτίμησε να ενδυθεί το μανδύα του θύματος της Ελλάδας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και ότι, αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
- Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.
- Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη τύπου.